Yumurtanın faydaları ve besin değerleri

Yumurtanın faydaları ve besin değerleri

Yumurta hem dünyada hem de ülkemizde vazgeçilmez gıdalar arasında yer almaktadır. Çok farklı pişirme teknikleri olan, birbirinden çeşit yemeklere, soslara veya tatlılara eklenen, kahvaltıların olmazsa olmazı, hemen herkesin ulaşabildiği yumurtanın ne gibi faydaları var gelin beraber bakalım.

  • Yumurtanın içeriğindeki yağ ve protein dengesi oldukça sağlıklı orandadır. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur.
  • İyi bir protein kaynağıdır. Bir yumurtada ortalama 6 gram protein vardır. Bu sayede kas oranınızı artırmaya ve tok kalmanıza yardımcı olur.
  • Ortalama bir yumurta 5 gram yağ içerir bu da 78 kaloriye denktir (haşlanmış yumurta için). Bu düşük karbonhidrat miktarı da yumurtayı sağlıklı kılan unsurlardandır.
  • Yumurtanın beyazı özellikle amino asit bakımından iyi bir kaynak olduğu için kilo vermeye yardımcıdır.
  • Yumurta, D vitamini (kalsiyum emilimi için önemli), fosfor, A vitamini (sağlıklı görme, cilt ve hücre gelişimi için önemli) ve B2 vitamini, selenyum, karotenoid ve kolin içerir.

Yumurtayı pişirme yöntemine göre kalorisi değişir. Yağda kızartma gibi artı eklediğiniz her malzemeden fazladan kalori alırsınız. Haşlanmış yumurta aralarında en masumu gibi duruyor ancak her şeyin fazlası zarar. Haşlanmış yumurtanın da dozunu kaçırmamak gerekir.

Yumurtadaki yağlar zararlı mı?

Yumurtanın kolesterolü yükselttiği ve bu nedenle zararlı olduğuna dair yaygın bir söylem vardır. Gıdalarda çok farklı çeşitte yağ olmakla birlikte, kandaki yağ molekülleri de tek çeşit değildir (trigliserit, HDL, LDL gibi). Beslenmemizden yağlı gıdaları tamamen çıkarmak hem mümkün değildir hem de doğru değildir. Fakat halk arasında kan kolesterolü olarak adlandırılan kan yağlarını sağlıklı seviyede tutmak için doymuş ve trans yağ alımını azaltılmalıdır. Yumurtadaki yağın bir kısmı doymuş olsa da, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağları da içerir. Bu iyi diyebileceğimiz yağlar kötü kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Yumurta alırken nelere dikkat etmeli? Kahverengi yumurtalar daha mı sağlıklı?

Yumurta seçerken bulabildiğiniz en taze yumurtayı alın. Beyaz yumurta ile kahverengi yumurta arasında henüz besin değerleri açısından bir fark olduğu bilinmiyor. Elbette köy yumurtaları, köylerde yaşayan tavuklar daha çeşitli beslendiği için, besin değeri açısından çiftlik yumurtalarından üstündür; mümkünse köy yumurtası tercih edilmelidir, fakat her halükarda yumurta değerli ve dengeli bir gıdadır.

Yumurtalari saglikli tuketmek icin 333365

Yumurtaları sağlıklı tüketmek için

  • Yumurtalarınızı mutlaka dolapta saklayın ve 3 hafta içinde tüketin.
  • Yumurtayı bahsettiğimiz “sağlıklı” kategorisinden çıkartmamak için; kremalı soslar, katı yağlar ya da şarküteri ürünlerle mümkün olduğunca az tüketin.
  • En az kalori için haşlanmış yumurtayı tercih edin.
  • Kahvaltılarda çırpılmış, sebzeli ve az tuzlu peynirle biraz zeytinyağı gibi sağlıklı dediğimiz yağlar ile omletler yapabilirsiniz.
  • Gıdanın güvenilirliği açısından yumurtanız pişmiş olmalı, çünkü çiğ veya az pişmiş yumurtalar Salmonella mikrobu bulaştırma riski taşır.
  • Yumurtanın tadını sevmiyorsanız pişirdikten sonra salatalarla ya da humus gibi besleyici mezelerle karıştırarak tüketebilirsiniz.

1. Egg Nutrition Center. Egg Nutrition.

eggnutritioncenter.org

2. Miranda JM, Anton X, Redondo-Valbuena C, et al.

Egg and Egg-Derived Foods: Effects on Human Health and Use as Functional Foods.

Nutrients. 2015

3. United States Department of Agriculture.

National Nutrient Database for Standard Reference Release 28

ndb.nal.usda.gov/ndb/

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Uyku Kalitesi: Sağlıklı ve Uzun Yaşam İçin İpuçları

Uyku Kalitesi: Sağlıklı ve Uzun Yaşam İçin İpuçları

Kaliteli uyku, vücudun kendini onarması ve yeni güne hazırlanması için vazgeçilmezdir. Uzun ve sağlıklı bir yaşam...

Stres Yönetimi Nasıl Olmalı? Sağlıklı Bir Yaşam İçin Etkili Teknikler

Stres Yönetimi Nasıl Olmalı? Sağlıklı Bir Yaşam İçin Etkili Teknikler

Modern yaşamın koşuşturmacasında stres, hemen herkesin zaman zaman mücadele ettiği bir gerçekliktir. Stres anlarında kalp atışınız...

Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Amerikan Psikiyatri Birliği'nin yıllık toplantılarında 2010 sonrası diyetin zihinsel sağlığı nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir oturuma...

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmalar – ki bunların hepsine birden mikrobiyota diyoruz – insan hücrelerimizden daha...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında