Akciğer kanseri tedavisi için ALK füzyon genini hedef alan Alectinib adlı ilacın, Crizotinib’e göre, hastalıkta kötüleşme olmaksızın geçirilen süreyi yaklaşık 15 ay uzattığı, ayrıca beyin metastazlarını daha etkili engellediği tespit edildi.

Çalışma

Japonya kökenli J-ALEX çalışmasına, ileri evre akciğer kanseri için daha önce sistemik tedavi almamış olan, evre 3B veya 4. evre küçük hücre dışı akciğer kanserli 303 hasta katılmış.

akciÄŸer kanseri tedavisinde yaÅŸam süreleri farkı alk pozitif alectinib crizotinib karşılaÅŸtÄ

Araştırmanın en önemli sonucu olarak Alectinib, yaşam kaybı veya hastalık ilerleme riskini, Crizotinib’e göre %53 oranında azaltmıştır. Progresyonsuz sağkalım olarak ifade edilen, tedavi başladıktan sonra hastalıkta kötüleşme başlayana kadar geçen süreyi ise yaklaşık 15 ay gibi kayda değer bir şekilde uzatmıştır (25.7 aya 10.4 ay). Ayrıca her iki ilaç da kan-beyin bariyerini geçmekle birlikte Alectinib, akciğer kanserinin beyne sirayet etmesini (beyin metastazını) engellemede daha etkili bulunmuştur. Bunun sebebinin beyin dokusuna daha iyi nüfuz etmesi (penetrasyon) olduğu düşünülmektedir.

Alectinib ile Crizotinib yan etki açısından karşılaştırıldığında ise, belirgin fark bulunmamakla birlikte, ciddi yan etkilerin Crizotinib’de daha sık olduğu gözlenmiş.

Sonuç

Bu çalışmanın sonuçlarının ALK pozitif akciğer kanseri için yeni ve heyecan verici bir dönemi başlattığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde Alectinib, ALK pozitif akciğer kanserinin standart birinci basamak tedavisinde Crizotinib’in yerine geçebilir.

- İlginizi çekebilir: ALK füzyonu nedir? Akciğer kanserinde ALK mutasyonu ne anlama gelmektedir?