Alternatif Tıp Arayışının Sebebi Yeterli ve Doğru İkinci Görüş Kaynaklarından Faydalanmamak Olabilir Mi?

Alternatif Tıp Arayışının Sebebi Yeterli ve Doğru İkinci Görüş Kaynaklarından Faydalanmamak Olabilir Mi?

Bu çalışma ikinci görüş arayışına giren ve tamamlayıcı ve alternatif tıptan faydalanma eğiliminde olan jinekolojik yani kadınlara özgü kanserlere sahip hastalar arasında yapılmıştır.

5 ana tip kanser bir kadının üreme organlarını etkileyebilir: rahim ağzı (serviks), yumurtalık (over), rahim (uterus), vajinal ve vulval kanserler. Bu kanserler bir grup olarak değerlendirilir ve jinekolojik kanserler olarak adlandırılır.

Yapılan çalışmada jinekolojik kansere sahip olan 191 hasta 1 yıl boyunca takibe alınmıştır. Bu hastaların 80’i (41.9%) kanser tanısı aldıktan sonra sağlık hizmetleri uzmanlarından ikinci görüş alırken, 89’unun (46.6%) tamamlayıcı ve alternatif tıptan faydalandığı görülmüştür. Yapılan araştırmada, ikinci görüş alma ve tamamlayıcı ve alternatif tıptan faydalanma eğiliminin ağırlıklı olarak ileri evre kanseri olan, radyoterapi ile tedavi gören ve yüksek öğrenim seviyesindeki jinekolojik kanser hastalarında görüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca sağlık hizmetleri uzmanlarından ikinci görüş alma arayışında olan hastaların, tamamlayıcı ve alternatif tıp ürünlerinden daha çok faydalandıkları gözlenmiştir. Hastaların %80’i bu tür tamamlayıcı ürünleri kullandıklarını hekimlerine söylememiştir.

Yapılan araştırma, jinekolojik kanser hastalarında uzmanlardan ikinci görüş alma arayışına sık rastlandığını ve bu hastaların aynı zamanda tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları konusunda bir arayış içinde olduklarını düşündürmektedir.

Bu çalışma, ikinci görüş arayışı ile alternatif tıp eğilimi arasında bir bağlantı olduğunu vurguluyor gibi görünse de, kanaatimizce durum farklıdır. En iyi tedavi arayışı içinde olan kanserli hasta veya hasta yakınları ikinci görüş ile tatmin olmadıkça, yapılan çalışmada görüldüğü gibi, ciddi oranda bu ikinci görüş isteği alternatif tıp arayışına kayabilmektedir.

Kanserli hasta ve ailelerinin, buluşacakları doğru ikinci görüş kaynakları ne kadar sınırlı ise, ticari amaçla iş yapan alternatif tıp uygulayıcıları ile karşı karşıya kalmaları ihtimalleri o kadar artacaktır. Bu da tedavi şanslarını azaltacak ve yaşamlarını yitirme ihtimali ile karşı karşıya bırakacaktır.

Tam KF, Cheng DK, Ng TY.

The behaviors of seeking a second opinion from other health-care professionals and the utilization of complementary and alternative medicine in gynecologic cancer patients.

Support Care Cancer. 2005 Sep;13(9):679-84. Epub 2005 Jul 20.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Refahı Araştırmasının Şaşırtıcı Sonuçları Üzerine

İnsan Refahı Araştırmasının Şaşırtıcı Sonuçları Üzerine

Türkiye, Birleşik Krallık ve Japonya Neden İnsan Refahında Geride Kaldı? Dünyanın dört bir yanından 22 ülkeyi kapsayan...

Kanser Tedavisinde Doğurganlığı Korumak Artık Daha Önemli: 2025 Kılavuzu Ne Getiriyor?

Kanser Tedavisinde Doğurganlığı Korumak Artık Daha Önemli: 2025 Kılavuzu Ne Getiriyor?

Neden Fertilite Koruması Şimdi Daha Önemli? Modern onkoloji, yalnızca hastalığı tedavi etmeyi değil, hastaların tedavi sonrası yaşam...

Kalp Üzerine Dev Araştırma: 50 Yaşında Risk Faktörü Olmayanlar, 13 Yıl Daha Uzun Yaşıyor

Kalp Üzerine Dev Araştırma: 50 Yaşında Risk Faktörü Olmayanlar, 13 Yıl Daha Uzun Yaşıyor

Kalp ve Damar Sağlığını Korumak, Ömrü 10-14 Yıl Uzatabilir Dünya genelinde 2 milyondan fazla kişinin verilerini inceleyen...

ABD'de Uzmanlık Yolu: 2025'te Genç Hekimler Hangi Uzmanlıkları Tercih Etti?

ABD'de Uzmanlık Yolu: 2025'te Genç Hekimler Hangi Uzmanlıkları Tercih Etti?

Her yıl mart ayında ABD'de düzenlenen Match Day (Uzmanlık Yerleştirme Günü), binlerce tıp öğrencisinin kariyer yönünü...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında