Beyni Genç Tutmanın Bilinmeyen Bir Yöntemi: Yeşil Yapraklı Sebze Yemek

Beyni Genç Tutmanın Bilinmeyen Bir Yöntemi: Yeşil Yapraklı Sebze Yemek

Bol sebze ve meyve içeren sağlıklı bir diyetin faydaları saymakla bitmiyor. Bu ay Amerikan Nöroloji Akademisi Tıp Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmaya göre; günde bir porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketmek düşünme becerisini ve hafızayı koruyor, doğal bir şekilde bilişsel fonksiyonların yaşa bağlı gerilemesine engel oluyor.

Bilişsel fonksiyonlar yaşla birlikte doğal olarak düşmekte. Günlük en az bir porsiyon yeşil yapraklı sebze yemek bellek ve düşünce becerilerini korumaya yardımcı olabilir. Bunun özellikle demansa (bunama) karşı faydalı olabileceği ve etkili stratejilerden biri olabileceği düşünülüyor.

İlgili Konu:

960 yaşlı yetişkinle yapılan yıllık bilişsel değerlendirmeler ve gıda anketleri sonuçlarına göre, düzenli olarak günde bir porsiyon yeşil yapraklı sebze yiyen kişilerin nadiren veya hiç yemeyen insanlara göre hafıza ve düşünme beceri testlerinde daha iyi sonuçlar alıyor.

Yeşil Yapraklı Sebzeleri Günde En Az Bir Porsiyon Yiyen Yaşlıların Bilişsel Anlamda 11 Yaş Daha Genç Olduğu Bulunmuştur.

2004 yılından 2013 yılları arasında yapılan bu çalışmaya başladıklarında katılımcılar ortalama 81 yaşında imiş. Düşünme ve hafıza becerileri her yıl test edilmiş ve ortalama 4.7 yıl takip edilmiştir. Katılımcıların ne sıklıkla ve kaç porsiyon ıspanak, lahana, karalahana, yaprakları veya marul, salata gibi sebzeleri yediğini değerlendiren gıda sıklığı anketini tamamlamışlar.

Yeşil yapraklı sebzeleri ne sıklıkta yedikleri temel alınan katılımcılar beş gruba ayrılmış ve en çok yiyenler (günlük ortalama 1.3 porsiyon) ve en az yiyenler arasında (günlük 0.1 porsiyon) bilişsel değerlendirmelerini karşılaştırılmış. Genel olarak, katılımcıların düşünme ve hafıza testleri puanları yılda 0.08 standart birim düşmüştür. En fazla yeşili yapraklı sebze yiyenler, en az yeşil yapraklı sebze yiyenlere kıyasla, hafıza testleri yılda 0,05 standart birim daha yavaş düşüş göstermiştir. Araştırmacılara göre bu fark, zihinsel olarak 11 yaş daha genç olmaya denk. Bu olumlu ve anlamlı sonuçlara rağmen daha genç nüfusla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Sonuçların, deniz ürünleri, alkol tüketimi, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, obezite, eğitim seviyesi, fiziksel ve bilişsel etkinlikler gibi beyin sağlığını etkileyebilen diğer faktörler de hesapladıktan sonra dahi geçerliliğini koruduğu belirtilmiştir.

Çalışma sonuçları yeşil, yapraklı sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi beyin yaşlanmasını yavaşlattığını net bir şekilde kanıtlamamakta, ancak güçlü bir ilişki göstermektedir. Yeşil yapraklı sebzeler ile bilişsel fonksiyon azalması arasında sebep-sonuç ilişkisi kurabilmemiz için sonuçların farklı nüfustaki farklı araştırmacılar tarafından ve rastgele denemelerle teyit edilmesi gerekmektedir.

Martha Clare Morris, Yamin Wang, Lisa L. Barnes, David A. Bennett, Bess Dawson-Hughes and Sarah L. Booth.

Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline.

Neurology. December 20, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Aşağıdaki yazı, dünya genelinde önde gelen tıp ve bilim dergisi NEJM'de, 11 Nisan 2024'te "Nutrition in...

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Günümüzde, yaşam kaybının ana nedenleri artık enfeksiyon hastalıkları değil, kronik hastalıklardır. Kanser, diyabet, KOAH ve demans...

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, kalori kısıtlaması yapılmadan uygulanan Aralıklı Oruç (intermittent fasting) diyetinde bile %1 -...

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

İlk olarak 1977 yılında tasarlanan Ornish diyeti, düşük yağlı ve bitki bazlı bir diyet modelidir. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında