
Cascara (kutsal kabuk) nedir? Hangi tıbbi durumlar için kullanılır, kanserde etkili mi?
Bilinen isimleri:
- Cascara sagrada,
- Kutsal kabuk,
- Akdiken kabuğu,
- Barut ağacı,
- Rhamnus purshiana (bilimsel ismi)
Şifalı doğal tedavilerden biri olduğu iddia edilen kaskara, cascara sagrada bitkisinin kabuğundan yapılır. Piyasada, özü, kapsülleri veya kurutulmuş hali bulunabilen bitkinin halk arasındaki isimlerinden bazıları; kutsal kabuk ya da kaskara kabuğudur.
Cascara güçlü bir müshildir. Kurutulmuş cascara kabuğu, yüzyıllar boyunca önce Pasifik Kuzeybatı'daki Yerli Amerikalılar tarafından ve daha sonra Avrupa ve yeni Amerikalılar tarafından bir müshil olarak kullanılmıştır. Laksatif etkisi için sorumlu olan kimyasallar hidroksiantraken glikozitler ve emodindir (bağırsak hareketliliğini, dışkının hacmini ve sıvı içeriğini artıran maddelere laksatif denir).
Cascara, kanseri tedavi etmek veya önlemek için kullanılmaz. Bu bitki ile ilgili daha fazla bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
-İlgili konu: Laksatif nedir, nasıl etki eder, kullanım alanları ve riskleri nelerdir?
Cascaranın laksatif etki ile kalın bağırsağı uyardığı bilinmektedir. Cascara ayrıca su ve elektrolitlerin (sodyum ve potasyum gibi) kalın bağırsağa geçişini tetikleyerek dışkı ile vücuttan atılmasına neden olur. Bu, bağırsak boşaltımını kolaylaştırabilir ama uzun süre kullanılırsa tehlikeli bir şekilde düşük potasyum (hipopotasemi) ve sodyum (hiponatremi) seviyelerine de yol açabilir.
Bilim insanlarının cascaradan ayrıştırdıkları aloe-emodin ve emodin adı verilen bir bileşiğin, laboratuvar ortamında anti-kanser özellik göstermesi, acaba kanser tedavisinde kullanılabilir mi sorusunu gündeme getirmiştir.
Buna karşın, cascaranın karsinojen olabileceğini düşündüren çalışmalar da vardır.
Cascaranın tıbbi kullanım amaçları
Kabızlık tedavisinde
Bilimsel kanıtlar bu amaca yönelik kullanımı desteklemektedir. Ancak uzun süreli kullanımı kan elektrolit dengesizliklerine yol açarak tehlikeli olabilir. FDA, cascaranın müshil olarak kullanılmasının güvenli olmadığı konusunda uyarıda bulunmuştur.
- İlgili konu: Kabızlık için Beslenme Önerileri ve Örnek Bir Yemek Tarifi
Kanser tedavisinde
Laboratuar çalışmalarında aloe-emodin adlı cascara bileşiğinin antikanser aktivitesi olduğu görülmüştür, ancak laboratuvar sonuçlarının çoğu insanlarda aynı etkiyi göstermez. Buna dair klinik çalışmalar henüz yapılmamıştır.
Hastalara Uyarılar
- Uzun süreli veya fazla doz kullanıldığında kandaki sodyum, klor ve potasyumun ciddi düşüşüne ve elektrolit dengesizliğine neden olabilir.
- Karaciğer rahatsızlığına neden olabilir.
- Cascara bir karsinojen (kanser yapıcı) olabilir.
Şu durumlarda kullanmayın
İlaçlarla etkileşebilen bir bitkidir. Permeabilite-glikoprotein (P-gp) sistemini etkileyen ilaçlar alıyorsanız, cascarada bulunan bir bileşik olan emodin, P-gp'nin çalışmasını baskılayarak bu ilaçların emilimini veya metabolize oluşunu etkileyebilir.
Cascara yan etkileri
- Taze cascara kusma ve bağırsak krampları neden olabilen antronlar içerir.
- Toksisite: Aşırı kullanım ishal ve halsizliğe neden olabilir.
- Nadiren: Cascara kolestatik hepatit (karaciğer hastalığı) ile ilişkilendirilmiştir.
- Olgu raporu: Cascara kullanımı nedeniyle toksik hepatit (karaciğer iltihaplanması) bildirilmiştir.
Sonuç olarak, şifalı olduğu düşünülen bitkilerin fayda sağlayacağını umarken, zarar görmemek için doğru kaynaklardan araştırmalı ve mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
İlgili Konu:
- Bitkisel ilaçla tedavi fitoterapi ve kanseri önleme - hayal mi, gerçek mi?
1. van Gorkom BA, de Vries EG, Karrenbeld A, Kleibeuker JH.
Review article: anthranoid laxatives and their potential carcinogenic effects.
Aliment Pharmacol Ther. 1999.
2. Food and Drug Administration, HHS. Status of certain additional over-the-counter drug category II and III active ingredients. Final rule. Fed Regist. 2002.
3. National Toxicology Program. NTP Toxicology and Carcinogenesis Studies of EMODIN (CAS NO. 518-82-1) Feed Studies in F344/N Rats and B6C3F1 Mice. Natl Toxicol Program Tech Rep Ser. 2001.
4. Sanders B, Ray AM, Goldberg S, et al.
Anti-cancer effects of aloe-emodin: A systematic review.
J Clin Transl Res. 2017.
5. Liu K, Park C, Li S, et al.
Aloe-emodin suppresses prostate cancer by targeting the mTOR complex 2.
Carcinogenesis. 2012.
6. Li X, Wang H, Wang J, et al.
Emodin enhances cisplatin-induced cytotoxicity in human bladder cancer cells through ROS elevation and MRP1 downregulation.
BMC Cancer. 2016.