Çocuklara, Anne ya da Babasının Kanser Olduğu Nasıl Söylenmeli?
Anne ya da babası gibi çocuğun büyümesinde doğrudan etkisi olan ebeveyni veya çocukla birebir ilgilenen birinin kanser teşhisi alması bazen çocuklardan saklanır. Ancak uzmanlar çocuğa yaşına uygun bir ifadeyle durumun açıklandığında sürecin çok daha kolay ve doğru yönetilebildiğini söylüyorlar. Bu sayede ev düzenindeki değişiklikleri anlayabilir ve bu değişime uyum sağlama sürecinde kendisini daha güvende hissedebilir. Ancak ebeveynleri tarafından söylenmeyen bu durumu çocuk başkalarından duyarsa kendi ebeveynlerine olan güveni sarsılabilir. Peki çocuklara bir ebeveyninin kanser teşhisi aldığı nasıl söylenmeli?
Küçük çocuklara (8 yaş altı) hastalıkla ilgili fazla bilgi vermeye gerek yoktur, fakat daha büyük çocuklara (8 ila 12 yaş arası) ve gençler daha fazlasını öğrenmelidirler.
Tüm Çocukların Aşağıdaki Temel Bilgilere İhtiyacı Vardır:
- Kanser adı (örneğin meme kanseri veya lenfoma)
- Vücutta kanserin bulunduğu kısmı
- Nasıl tedavi edileceği
- Kendi hayatlarının nasıl etkileneceği
1- Doğru Zaman
Öncelikle, sakin ve uygun bir zaman ayarlayın. Her çocuğun yaşına ve anlayışına göre uyarlanabilmesi için çocukla bire bir iletişim kurulmalı. Bu aynı zamanda ebeveynin çocukların aklına gelen soruları daha rahat cevaplamasına yardımcı olur. Telefonla konuşmak ya da başka bir şey için konuşmanızı bölmeyin, bu daha sonra konuşmaya devam etmeyi daha da zorlaştırır.
2- Açık İletişim
Her çocuğun yaşına ve gelişimine bağlı söyleyeceklerinizi planlamanız gerekir. Çocukla açık iletişim yolu oluşturmalısınız ki çocuğun kaygıları, ihtiyaçları ve korkularını bu yolla anlayabilirsiniz. Hastalık sürecini konuşmaya bu şekilde başlarsanız tedavi ve sonrasındaki süreçlerde de çocukla düzenli olarak açık iletişim kurarak onun psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilirsiniz.
Hastalığın ilerleyişine göre değişebilecek fiziksel özelliklere değinebilirsiniz.
3- Yaşa Uygun Doğru Bilgi
Küçük yaştaki çocuklarla (8 yaş altı) vücudun birçok farklı parçadan oluştuğunu, birisi kanser hastası olursa, bu kısımlardan biriyle ilgili bir şeylerin yanlış gittiği ve bunun normalde olmaması gerektiği şeklinde anlatabilirsiniz. Vücudun bir kısmı artık sağlıklı değil. Zaman içinde, bir yumru/kitle gelişti ya da bir grup kötü hücre büyümeye başladı ve bunlar orada olmamalıydı, gibi ifadelerle anlatabilirsiniz. Kanseri yayılabileceğini ve büyüyebileceğini vücudun bölgelerini işaret ederek belirtebilirsiniz. Bu sırada çocuğun ne anladığını sorabilir veya merak ettiği bir soru olursa onu konuşması için teşvik edebilirsiniz. 8 yaşından büyük çocuklar için biraz daha detaylı bilgiler verilebilir. Mesela kanser hücrelerinin ve vücutta nasıl oluştuğunun resimleri gösterilebilir, anlatırken onları da merak ettiklerini sormaları için teşvik etmelisiniz.
4- Kimse Suçlu Değil
Kimse ebeveyninin kanser olmasına neden olmadı. Çocuklar kanser hastalığının sebebi olarak kendilerini suçlayabilirler. Bu durum çocuğun suçu değildir. Onlara doktorun bu hastalığın oluşmasında kimsenin etkili olmadığını söylediğini ifade edin.
5- Kanser Bulaşıcı Değildir
Kanseri bir hastalık olarak ilk kez duyan çocuklar soğuk algınlığı gibi bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünebilirler. Kanserli bireye sarılmak, öpmek normaldir; kanser bulaşıcı bir hastalık değildir.
6- Tedavi Yöntemleri Vardır
Eskiden uygulanan kanser tedavilerine göre artık doktorların bu konuda çok daha iyi olduğunu ve daha iyi tedaviler uygulayabildiklerini, kansere yönelik farklı tedavilerin geliştirildiğini anlatmalısınız. Ailenin bu süreci birlikte atlatacağını ve ebeveynin bir süre bakım altında olacağını anlatın.
Bunları birden fazla anlatmanız gerekebilir. Zaman zaman üzerindeki ilgi azalan çocuğa durumla ilgili hatırlatmalar yapılmalıdır. Çocuklarla açıkça ve kibarca bu konuları konuşmazsanız çocuklar yetişkinlerin onlara kızdığını düşünür veya ebeveynlerinin hastalıkları için bir şekilde kendilerini suçlayabilirler. Onlara kanserin ne olduğunu ve özelliklerini Kanserin 10 Temel Özelliği videomuzu izleterek kanseri ve özelliklerini anlamalarına daha iyi yardımcı olabilirsiniz.