0
Erkeklerde Kanserden Korunma Yolları

Erkeklerde Kanserden Korunma Yolları

2015 yılı verilerimize göre ülkemizde her yıl 97 bin erkek ve 62 bin kadın ve toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmaktadır.

Ülkemizde erkeklerde en sık görülen akciğer kanseri, her 100,000 kişiden yaklaşık 61’ini etkilemektedir. Akciğer kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen kanserler sırasıyla; prostat, kalın bağırsak, mesane, mide, larinks, lenfoma, beyin, pankreas ve böbrek kanserleridir.

Kansere dair sayısal veriler her ne kadar bizi ürkütse de, kanserin biyolojisini eskisine nazaran çok daha iyi bilmemiz sayesinde kanserin tanı ve tedavisine yönelik artık elimizde güçlü silahlarımız var. Gelecekte çok daha güçlü yöntemler bulunup kullanıma sunulana kadar, kendimizi korumak şu an için bile çok şey yapabiliriz.

Bazı çevresel ve genetik faktörler kansere yakalanma ihtimalinizi arttırır. Bunlara kanser risk faktörleri diyoruz. Kanser risk faktörleri bilirseniz, bu hastalıktan korunabilir veya çok erken evrede tanı koyulma şansı elde edilebilirsiniz. Kanser riskinizi birçok yolla azaltabilirsiniz:

Sigara içmeyin, ve pasif içicilikten sakının. Artık çok iyi biliniyor ki, dünya genelinde kansere bağlı yaşam kayıplarının ana nedeni olan akciğer kanseri, çoğunlukla tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı oluşmaktadır.

50 yaşından itibaren, kolon ve rektum (kalın bağırsak) kanserleri için tarama yaptırın. Kolonoskopi ve rektoskopi olarak adlandırılan, kalın bağırsağın kamera ile görüntülenmesi yöntemlerinin, bu bölge kanserlerini çok erken bir dönemde tespit etmede başarısı artık iyi bilinmektedir. Kalın bağırsak kanserleri ülkemizde, hem erkek hem kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu nedenle, bu kanser türü için etkili bir erken tarama yönteminin mevcut olması bir şans olarak nitelenebilir.

Cildinizi güneşten ve solaryumdan koruyun. Cilt kanserleri sık görülür ve cilt kanserlerinin birçoğununu sebebi güneşin ultraviyole ışınlarına maruziyettir. Erkeklerin bayanlara göre daha az güneş kremi kullanıkları çeşitli araştırmaların konusu olmuştur. Güneş kremi ve uygun kıyafetler gibi birkaç basit önlemle güneşin zararlı ışınlarından korunabilirsiniz.

Aktif bir yaşam tarzı benimseyin ve kilonuza dikkat edin. Sağlıklı beslenmenin ve düzenli fiziksel aktivitenin birçok kanser türü için riski azalttığı kanıtlanmıştır. Web sitemizin beslenme ve egzersiz bölümünde konuyla ilgili faydalanabileceğiniz birçok yazı mevcuttur.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

Kanser tedavisinde devrim yaratan immünoterapiler, birçok hastaya yeni bir umut kapısı açarken, tedaviye bağlı yan etkiler...

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

Önleme ve Taramanın Gücü Son 45 yılda beş kanser türünde önleme ve tarama yaklaşımları, tedavi ilerlemelerinden daha...

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Kanser taramasında büyük bir değişimin eşiğindeyiz. Son birkaç yıl, çeşitli kanser türlerini aynı anda taramayı amaçlayan...

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser hastaları ve tedavi sürecinde olan bireyler, yaşam kalitelerini artırmak ve kendilerini daha iyi hissetmek amacıyla...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında