Erkeklerin özellikle konuşmaktan çekindiği testis kanseri

Erkeklerin özellikle konuşmaktan çekindiği testis kanseri

Hastalıklar da yaşamın doğal bir parçasıdır ve her an sağlıklı olmak mümkün değildir. Ancak toplumumuzda hastalıklar ve tanı-teşhis hakkında konuşmak pek tercih edilmemektedir. Genetik veya çevresel faktörler gibi farklı nedenlerle kanser tanısı alan kişilerde hem şaşkınlık ve üzüntü hem de bazen utanç gibi duygularla konuşmaktan çekinme durumu yaşanabiliyor. Bunlardan biri de erkeklerin yaşadığı testis kanserdir.

Testis (testiküler) kanseri; 15 - 39 yaşları arasında erkeklerde en çok görülen kanser türünden biridir.

- İlgili Konu: Testis kanseri nedir? Sebepleri - risk faktörleri nelerdir? Çeşitleri nelerdir?

Günümüz onkolojik tedavilerle testis kanserinde 5 yıllık sağ kalım oranı oldukça yüz güldürücüdür; yaklaşık %95. Evre 1 testis kanserinde ise genel sağ kalım oranları %100’e yaklaşmaktadır. Bu sebeple erken teşhis ve hızlı hareket etmek hayati önem taşımaktadır.

Çekingenliği gidermek

Peki erkekler testislerinin sağlığı hakkında nasıl rahatça konuşmaya başlayabilirler?

Testis kanseri hakkında konuşmayla ilgili çekingenliği gidermek ve farkındalığı artırmak için Güney Afrika Kanser Derneği CANCA testi-monials adlı bir kampanya başlattı. Dünya genelinde meme kanseri farkındalığı kampanyalarının katkısı ile, günümüzde meme kanserlerinin çoğu erken evrede yakalanmaktadır. Benzer bir başarı testis kanseri için de umulmaktadır.

Testis kanseri farkındalığının artması ile genç erkekler testis kanseri belirti ve bulgularını kendi kendine inceleme ve bulma şansını artırabiliyorlar. Ancak burada asıl amaç, erkeklerin kendi kendilerine fark edebildikleri anormallikleri konuşabilmelerini sağlamaktır. Böylece erken tespit ile tamamen tedavi şansı mümkün olabiliyor.

Artan farkındalık sayesinde çok sayıda genç erkeği etkileyen testis kanserleri erken evrede tespit edilebilir ve uygun tedavi ile yaşam süresine ciddi katkı sağlanabilir.

Ülkemizde henüz böyle bir girişim olmadığı için kendinizi bu konuda bireysel olarak geliştirebilirsiniz. Bunun için yapabilecekleriniz arasında güvenilir kaynaklardan alacağınız bilgiler ve doktorunuza soracağınız sorular yer alabilir:

Testis kanseri ile ilgili önemli pek çok soru var. Çekinmeden konuşulması gereken bu konu hakkında doğrudan konuşmanızı öneriyoruz. Ayrıca ilgili yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

İlgili Konular:

Cancer Association of South Africa.

CANSA testi-monials.

testi-monials.co.za/

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Testis Kanseri ve Aile Planlaması: Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olmak Mümkün Mü?

Testis Kanseri ve Aile Planlaması: Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olmak Mümkün Mü?

Testis kanseri ve bazı kanser tedavi yöntemleri, kişinin çocuk sahibi olma durumunu etkileyebilir. Kişiler, sperm üretememe,...

Testiste kitle sebepleri – nelere dikkat etmek gerekir?

Testiste kitle sebepleri – nelere dikkat etmek gerekir?

Testislerdeki çoğu kitle zararsızdır, ancak bazıları daha ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Düzenli bireysel incelemeler...

Testis kanseri tedavisi BEP (Bleomisin Etoposid Cisplatin) kemoterapi rejimi

Testis kanseri tedavisi BEP (Bleomisin Etoposid Cisplatin) kemoterapi rejimi

BEP protokolünde hangi kemoterapi ilaçları bulunur? Bleomisin Etoposid sisPlatin BEP nasıl etki eder? BEP rejimindeki her bir ilaç kanser hücrelerinin büyümesini...

Testis kanserinde ameliyat sonrası koruyucu kemoterapi için 1 kür BEP yeterli bulundu

Testis kanserinde ameliyat sonrası koruyucu kemoterapi için 1 kür BEP yeterli bulundu

15 - 35 yaş grubu erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan testis tümörleri, platin...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında