0
Fermente gıdaların hangi mekanizma ile sağlığa yararlı olduğu keşfedildi

Fermente gıdaların hangi mekanizma ile sağlığa yararlı olduğu keşfedildi

Yoğurt, kefir gibi fermente gıdaların sağlık ve bağışıklık sistemine hangi mekanizma ile fayda sağladığı uzun zamandır araştırılan konulardan biridir. Bu bağlamda Mayıs 2019’da PLOS Genetics’de yayımlanan çalışmada, sadece insan ve maymunlarda var olan biyolojik mekanizma keşfedildi. Mekanizma, HCA3 adlı sadece insan ve maymunlarda bulunan bir hücre reseptörünü içeriyor.

Bilindiği üzere, laktik asit bakterileri, belirli gıdalarda fermentasyonu sağlarlar (bakınız fermantasyon nedir, fermente gıdalar hangileridir). Örneğin, sütten yoğurt elde edilmesinde laktik asit bakterilerinden faydalanılır. Laktik asit bakterileri aynı zamanda bağırsaklarımızda da yaşamaktadır. Laktik asit bakterisi, hayvan ve bitki kaynaklarında fermentasyon yapabilen fonksiyonal mikroorganizmalar grubuna dahildir. Bu bakteriler, besinleri pek çok yönden değiştirerek insan sağlığı için yararlı hale getirir. Fermente gıdaların daha önceki çalışmalarda sağlık açısından oldukça yararlı olduğu tespit edilmistir. Ancak laktik asit ilişkili fermente gıdaların hangi biyolojik mekanizmaları kullanarak yarar sağladığı aydınlatılamamıştı.

Araştırmada, HCA reseptörlerinin fermente gıdaların sağlığa yarar sağlamasındaki rolü incelendi. Çoğu memeli HCA1 ve HCA2 olmak üzere iki tip HCA reseptörü bulunur. İnsan ve maymunlarda HCA3 adlı üçüncü bir reseptör tipi daha bulunmaktadır.

Araştırma sonucuna göre;

Laktik asit bakteri aktivitesinin yan ürünü olan bir metabolit olan fenillaktik asit (D-PLA) adlı molekülün, HCA3 reseptörüne bağlanarak bağışıklık sistemi aktivitesini artırdığı keşfedildi.

fenillaktik asit d pla 577463

Peki bu çalışma bize ne ifade ediyor?

  • Bu çalışma, gıda fermentasyonu yapan ve bağırsakta yaşayan bakterilerin insanlarla beraber evrimleştiğini göstermektedir. Aynı zamanda, fermente gıdaların insan sağlığına hangi biyolojik mekanizma ile fayda sağladığını da açıklamaktadır.
  • Bu sonuçlar, fermente gıdaların sağlığa yararlı olduğu biyolojik mekanizmaların nasıl kullanılacağı konusunda araştırmalara ışık tutabilir. HCA3 reseptörü, inflamatuvar hastalıkların tedavisinde iyi bir ilaç hedefi olabilir.
  • Gelecekte D-PLA'nın bağışıklık sistemini nasıl etkilediğinin araştırılması planlanmaktadır. Aynı zaman, D-PLA'nın, HCA3 reseptörü taşıyan yağ hücrelerindeki etkisi de incelenecektir.

Anna Peters, Petra Krumbholz, Elisabeth Jäger, Anna Heintz-Buschart, Mehmet Volkan Çakir, Sven Rothemund, Alexander Gaudl, Uta Ceglarek, Torsten Schöneberg, Claudia Stäubert.

Metabolites of lactic acid bacteria present in fermented foods are highly potent agonists of human hydroxycarboxylic acid receptor 3.

PLoS Genet 2019

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Kanser denildiğinde çoğu kişinin aklına hâlâ zayıflamış, iştahsız ve güçsüz düşmüş hastalar gelir. Ancak özellikle erken...

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak...

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Neden Bu Konu Önemli? Kolesterol, kalp krizi ve felç gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden...

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten hassasiyeti (gluten intoleransı), buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında