Kefir de yoğurt gibi Türkler’in bulduğu ve yüzyıllardır kullandığı fermente bir süt ürünüdür. Orta Asya’dan Kafkaslar üzerinden Rusya’ya, oradan da Avrupa ve Amerika’ya yayılan, ama Türkiye’de yakın zamana kadar az tanınan bir süt içeceğidir. Yaklaşık 30-50 çeşit yararlı bakteri ve maya ile fermante edilerek yapılır. Kefir adının, “köpür”mekten ya da tüketildikten sonra iyi hissettirdiği için “keyif”ten geldiği iddia edilmektedir.

Ekşimsi ayrana benzeyen tadı olan kefir, ideal bir probiyotik besindir. Süt ve süt ürünleri hakkında olumsuz “söylentilerin” olduğu günümüzde önemle vurgulamak gerekir ki kefir ve yoğurt gibi süt ürünleri yüzyıllardır, başta Türk toplumu olmak üzere, yoğun bir şekilde tüketilmektedir; hatta kavimler göçü sırasında batılı toplumlar, Türkler’in gücünü heybelerinde taşıdıkları bu içeceklerle özdeşleştirmiştir.

Kefirin 6 faydası

  1. Kan şekerini hızlı yükseltmeyen, yani glisemik indeksi düşük bir besindir
    Diyabet hastalarında ve sağlıklı insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda düzenli tüketilen kefirin kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olduğu ortaya konmuştur (glisemik indeksi düşük bir besin).
  2. Kolesterolü düşürür
    Araştırmalara göre 8 hafta boyunca düzenli olarak günde 2 bardak kefir içenlerde kötü kolesterol seviyesi azalıyor. Probiyotiklerin vücuda giren kötü kolesterolün etkisini azalttığı düşünülüyor.
  3. Besin değeri yüksektir Besleyici değeri yüksek bir süt ürünüdür. Protein, kalsiyum, D vitamini ve potasyum açısından zengin bir besindir.
  4. Laktoz intoleransı dezavantajı yoktur
    Kefir laktozsuz bir süt ürünüdür. Bazı süt ürünlerinin tüketiminden sonra gaz, şişkinlik, bulantı gibi laktoz intoleransı belirtileri yaşanırken; kefir aksine bu şikayetlere iyi geldiği bilinmektedir. Laktoz intoleransı olanlar kefir içebilir. Yararlı bakteriler, yani probiyotikler sayesinde sindirim sistemine iyi gelir.
  5. Mide sağlığı açısından önemlidir
    Midede hem iyi hem de kötü bakteri bulunur. İyi ve kötü bakteriler arasındaki dengenin sağlanması mideyi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Stres, fast-food veya tütsülenmiş gıdalar ve hazır içecekler, aşırı tuz tüketimi, bazı ağrı kesiciler ve antibiyotikler mideye zarar verebilir. Kefir gibi probiyotikler, sindirim sisteminde bulunan iyi bakterileri destekler ve sağlıklı bir dengenin korunmasına yardımcı olabilirler. Kefir ayrıca enterit dediğimiz bağırsak enfeksiyonu veya antibiyotiklerin neden olduğu ishale karşı yardımcı olur. Kefirin mide ülserlerine iyi geldiğini gösteren bir çalışma da mevcuttur.
  6. Kilo kontrolü sağlamaya yardımcı
    Besleyici özelliklerine, tok tutmasına ve kalorisine bakıldığında kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ancak bununla ilgili net bir şey söyleyebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Tüm bu faydalarının yanında, kanser hastalarında, savunma sistemimizin elemanları olan beyaz kan hücreleri (lökosit ve nötrofil) sayısının aşırı düşük olduğu lökopeni ve nötropeni durumlarında kefir tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle aktif kemoterapi sürecindeki hastalar kefir veya başka hazır bir probiyotik ürün tüketmeden önce onkoloğuna, onkoloji hemşiresine veya onkoloji diyetisyenine danışmalıdır.

Kefir nasıl yapılır? Ev yapımı kefir tarifi

Malzemeler:

  • 1-2 çorba kaşığı kefir mayası-tanesi
  • 1 tane 1kg'lık cam kapaklı kavanoz
  • Çelik veya plastik süzgeç
  • Tahta kaşık
  • 1 litre süt (kendi pişirdiğiniz veya hazır süt)

Yapılışı:

  1. Adım:
    Kavanoza kefir mayasını koyun. Üzerine vücut ısısındaki taze sütü ilave edin. Eğer kefirin tadını sevmiyorsanız veya çok ekşi geliyorsa bu aşamada yarım çay kaşığı kadar yoğurt da ekleyebilirsiniz. O zaman daha içilebilir, rahatsız etmeyen bir tadı olur. Bu karışımı hazırladığınız kavanozu 24 saat karanlık bir dolabın içinde bekletin.
  2. Adım:
    24 saatin ardından başka bir kaba kefirinizi süzerek aktarın. Tahta kaşık yardımıyla süzgeçteki sıvı kısmı iyice süzün. Süzgecin üzerinde kalan bakterileri tekrar kullanabileceksiniz. Süzülen kefirinizi dolapta beklerin. Mayasını da dondurabilir veya dolapta saklayıp tekrar kullanabilirsiniz.