Gençlik Yıllarında Yüksek Miktarda Lif Alımı Kadınlarda Meme Kanseri Riskini Azaltabilir

Gençlik Yıllarında Yüksek Miktarda Lif Alımı Kadınlarda Meme Kanseri Riskini Azaltabilir

Pediatrics'te yayımlanan bir çalışmaya göre, büyüme çağında ve genç yetişkinlik döneminde lif bakımından zengin gıdalarla beslenmek, kadınlarda meme kanseri riskini azaltabilmektedir.

Amerika kökenli ve 20 yıl süren çalışmada, genç yetişkinlik dönemleri süresince yüksek miktarda lif tüketen kadınların genç yetişkinlik dönemlerinde çok az miktarda lif tüketen kadınlarla karşılaştırıldığında genel meme kanseri gelişimini riskinin yüzde 12 ile yüzde 19 arasında daha az olduğunu bulmuşlardır.

Yine gençlik yılları boyunca yüksek miktarda lifli gıda tüketen kadınlar, az tüketenlerle karşılaştırıldığında menapoz öncesinde meme kanseri gelişim riskinin yüzde 24 daha az olduğu görülmüştür.

Çalışmada araştırmacılar yaşları 27 ile 44 arasında değişkenlik gösteren 90.534 kadının verilerine bakmışlar ve onları 20 sene boyunca izlelemişlerdir. Ayrıca lise çağında bu kadınların beslenme şekillerini de sorgulamışlardır. Çalışma boyunca 2.833 kadına meme kanseri tanısı koyulmuştur. Buna göre araştırmacılar daha yüksek oranda lifli gıda tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin az tüketenlere kıyasla daha az olduğu sonucuna ulaşmışlardır.

Araştırmanın sorumlu yazarına göre büyüme çağında günlük 10 gram lif alımı -örneğin bir elma, 2 dilim tam buğday ekmeği tüketimi- meme kanseri riskini ortalama yüzde 14 azaltmaktadır.

Araştırmacı ekip gençlik çağındaki liften zengin gıda tüketiminin meme kanseri riskini azaltmasıyla olan ilişkisinin tam bir mekanizma ile açıklayamazken bunun liften zengin gıdaların kandaki yüksek östrojen miktarını azaltmasıyla ilgili olabiliceğini düşünmektedir.

Bu ve benzeri çalışmalar bizlere gençlik dönemlerimizdeki beslenme alışkanlıklarımızın ileri yaşlardaki sağlığımız üzerinde etkin bir rolü olduğunu tekrar vurgulamış ve hatırlatmıştır. Bizler de kadınların erken dönemlerde yüksek lif içeren gıdalar tüketmelerinin kendilerine ileri dönemlerde meme kanserini önleme konusunda yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.

Maryam S. Farvid, Heather Eliassen et al.

Dietary Fiber Intake in Young Adults and Breast Cancer Risk.

PEDIATRICS Volume 137, number 3, March 2016. DOI: 10.1542/peds.2015-1226

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlığı Koruma ve Yardımcı Üreme Teknikleri

Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlığı Koruma ve Yardımcı Üreme Teknikleri

Tedaviye Ara Verme Endişesi Meme kanseri tanısı alan genç kadınlar için tedavi sırasında ve sonrasında doğurganlık önemli...

HER2 Pozitif Meme Kanserinde Nab-Paklitaksel Kombinasyonu Yeni Standart Olabilir mi?

HER2 Pozitif Meme Kanserinde Nab-Paklitaksel Kombinasyonu Yeni Standart Olabilir mi?

hNeoadjuvan Tedavi Neden Önemlidir? Meme kanserinde neoadjuvan tedavi, ameliyat öncesinde uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır ve tümörün boyutunu...

ctDNA ile Meme Kanserinde Hastalık Tekrarını Tahmin Etme

ctDNA ile Meme Kanserinde Hastalık Tekrarını Tahmin Etme

Minimal Kalıntı Hastalığın Tespiti Neden Önemli? Kanser tedavisinin ardından hastalığın tekrarlama riskini azaltmak, modern onkolojinin en büyük...

HER2-ultra Düşük Hormon Pozitif Meme Kanserinde Trastuzumab Derukstekan

HER2-ultra Düşük Hormon Pozitif Meme Kanserinde Trastuzumab Derukstekan

San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu (SABCS) 2024’te sunulan ve eş zamanlı olarak 14 Aralık'ta The New...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında