Glikoza Bağımlı Olmayan T Hücrelerinin Keşfi İmmünoterapinin Etkisini Artırabilir
T hücresi ve kanser hücresi enerji üretmek için glikoza (şeker molekülü) bağımlıdır. T hücreleri tümörlerle karşılaştığında hem tümörle savaşmak hem de glikoz için rekabete girmek zorundadır. Çoğunlukla T hücreleri bu savaşı kaybeder ve enerji üretemediğinden çoğalamaz. Eylül 2018’de Science dergisinde yayımlanan çalışmada, subunit aşılama sonrası gelişen T hücreleri enerji üretimi ve çoğalmak için glikoza ihtiyaç duymuyor. Bu gelişme, yeni nesil T hücre tedavi stratejilerinin geliştirilmesini sağlayabilir.
İlgili Konu:
Araştırmada, subunit aşılama (hastalık yapan bir virüsün bir bölümünün kullanıldığı aşı) sonrasında bağışıklık sistemimizde gelişen T hücreleri incelendi.
Araştırma sonucuna göre; aşılama (virüs enfeksiyonu) sonucu gelişen T hücrelerin, enerji üretimi için glikoz ve oksijen (aerobik solunum) yerine, mitokondrial fonksiyonu tercih ettikleri bulundu.
İlgili Konu:
Peki bu Çalışma Bize ne İfade Ediyor?
- Virüs aşısı sonrasında gelişen T hücrelerinin enerji üretiminde glikoza ihtiyaç duymadıkları keşfedildi. Bu hücreler, mitokondri organelini kullanarak enerji üretiyor.
- T hücrelerinde enerji üretiminin mitokondri tarafından desteklenmesi yeni nesil anti-kanser asıların geliştirilmesine olanak sağlayabilir.
- Geliştirilen yeni nesil subunit aşılarla T hücrelerinin kanser hücresi karşısındaki dezavantajı ortadan kaldırılabilir.
- Aynı araştırma ekibi, T hücrelerini subunit aşılara benzer şekilde aktifleştiren ve virüs partikülü içermeyen bir yöntem keşfetti.
- Bu yöntem T hücrelerinin glikoz rekabetine girmek yerine tümörle etkili bir şekilde savaşmasını sağlayabilir.
- İmmün sistem (bağışıklık sistemi) nedir, nasıl çalışır? Vücudun savunma mekanizması
Jared Klarquist, Alisha Chitrakar, Nathan D. Pennock ve ark.
Clonal expansion of vaccine-elicited T cells is independent of aerobic glycolysis.
Science Immunology 07 Sep 2018.