
Hemoroid (basur) kolon kanserine yol açar mı?
Hemoroid (basur) belirti ve bulguları genellikle kolon ve rektum (kolorektal) kanserine benzerdir. Bununla birlikte hemoroidin kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanserine yol açtığını gösteren herhangi bir kanıt yoktur. Hem kolon kanseri ve hem hemoroid dışkıda kanamaya neden olabilen çok farklı durumlardır.
Bu nedenle, dışkıda kan görülmesi halinde doktora başvurmanız önemlidir.
Hemoroid (basur) nedir?
Hemoriod, basitçe belirtmek gerekirse, rektum (kalın bağırsağın son kısmı) veya makattan (anüs) şişmiş damarlardır. Sahip olduğunuz hemoroid türü nerede oluştuğuna bağlıdır:
İç hemoroid: rektumunuzdaki toplardamarları içerir. Burada ağrı hissedemezsin. Kanama veya rektumdaki dolgunluk hissi muhtemelen tek belirtinizdir.
Prolabe hemoroid: dışa çıkana kadar uzanan iç hemoroidlerdir. Hastalar temizlik yaparken ağrısız bir yumru veya sıkışma hissedebilirler. Kaşıntılı ve / veya acı verici olabilirler ve pıhtı oluşturabilirler. Neden oldukları kanama genellikle parlak kırmızıdır.
Dış hemoroid: anüsünüzün dışındaki toplardamarları içerir. Çatlamış olabilirler ya da temizlik sırasında sürtünmeden kanayabilirler. Kaşıntılı ve / veya acı verici olabilirler ve prolabe hemoroid gibi içlerinde pıhtı da gelişebilir.

Hemoroid kolon ve rektum kanserine neden olabilir mi?
Basur sorununun kolon ve rektum kanserine yol açtığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Belirtildiği gibi, her iki koşul da örtüşen belirti ve şikayetlere sahip olabilir. Her yaştan insanın kolon ve rektum kanseri geliştirebileceğini belirtmekte fayda vardır, fakat kolorektal kanserlerin çoğu 50 yaş üstünde gelişir. Bu nedenle özellikle ileri yaşlarda yeni ortaya çıkan dışkı ile kan, dışkı alışkanlıklarında değişiklik, kabızlık ve makat bölgesinde dolgunluk hissi dikkate alınmalıdır.
- Kalın bağırsak - kolon ve rektum kanseri nedir? Nedenleri - risk faktörleri nelerdir?
Hemoroidlerin belirtileri ve yol açtığı şikayetler nelerdir?
Çoğu kişi tıbbi yardım almadan - örneğin kabızlık için tedbir alarak - hemoroid sorununu çözecek ve ancak şikayetleri daha kötüye giderse tıbbi yardım isteyecektir.
Hem iç hem de dış hemoroid, rektal deşarj (parlak kırmızı kan) ve kaşıntıya neden olabilir.
İç hemoroidler genellikle tuvalet kağıdında kan ya da bağırsak hareketi ile ilişkili kanama olarak rapor edilen prolapsus ya da ağrısız kanamalara neden olur. Dış hemoroidler, şişlik nedeniyle makat bölgesinde rahatsız bir his oluşturabilir.
Hemoroid tedavisi için ne yapılabilir?
Makattan kan gelmesi ve / veya ilişkili şikayetler yaşıyorsanız öncelikle aile hekiminize başvurun. Eğer şikayetin sadece hemoroidden kaynaklandığı saptanırsa uygun yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri ile hemoroidden büyük ihtimalle kurtulacaksınız:
- kabızlığı önleme
- beslenmede lif (posa) oranını artırma)
- bol sıvı içme (alkol hariç)
- düzenli egzersiz yapma
Hekimiz aşağıdakilerin kullanılmasını önerebilir:
- lokal anestezik (uyuşturucu) merhem / krem ve
- hidrokortizon içeren kremler kaşıntı veya ağrı için kullanılabilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri ve medikal tedavi ile düzelmeyen hemoroidler için ameliyat ya da minimal invaziv (ameliyatsız) teknikler düşünülür.
- İlginizi çekebilir: Kabızlık için Beslenme Önerileri ve Örnek Bir Yemek Tarifi