Alternatif tıbbın şaşırtıcı, oldukça fazla talep görmeye başlayan ürünlerinden inek idrarı (gomutra) kanser ve başka hastalıkların tedavisinde deneniyor. Ülkemizde, “kendi idrarını içerek meme kanserini tedavi etmeye çalıştı” veya “deve sidiği” başlıkları ile kısa süreli duyulan ve aslında pek de yankı bulmayan idrar içip şifa arama Hindistan’da oldukça yaygındır ve tam anlamıyla bir alternatif tıp ticaretine dönüşmüş durumdadır.

İdrar Nedir?

İdrar, böbreklerden kanın filtrelenmesi sonucu oluşan, üreterler vasıtası ile mesanede biriken ve üretra ile boşaltılan genellikle steril durumda, vücudun atık/yan ürünü olan bir sıvıdır. Açık sarı renkte ve çoğunlukla hafif asidik bir kimyası vardır. İnsan idrarını örnek vermek gerekirse esas olarak su (% 91 ila% 96), üre, kreatinin, ürik asit ve eser miktarda enzim, karbonhidrat, hormon, yağ asidi, pigment ve müsin içeren organik çözücüler ve sodyum gibi inorganik iyonları içerir ( Na +), potasyum (K +), klorür (Cl-), magnezyum (Mg2 +), kalsiyum (Ca2 +), amonyum (NH4 +), sülfatlar (SO42-) ve fosfatlar (örn., PO43-).

Kutsal İneğin İdrarı da Kutsal Mıdır?

Hindista’nın Bhayander bölgesinde yüzlerce inekten alınan litrelerce idrar filtrelenip, şişelenip, daha sonra yüksek fiyatlarla satılmak üzere ülkeye hatta ülke dışına ithal olarak dağıtılmakta.

Doğada herşeyin çaresi olduğunu düşünen kişiler, kaba bir bakış açısı ile gomutrayı bütün hastalıkların tedavisi için önermektedir; bu hastalıklar arasında kanser, diyabet, yüksek tansiyon, sedef hastalığı vardır ve Hindistan pazarında oldukça geniş bir yer bulmaktadır.

Bununla birlikte Hindistan’da tüm inek idrarları şifa amacıyla değil ve farklı çözümler için de denenmektedir. Bazıları temizleyici olarak kullanılıyor; örneğin Hindistan’da KEM hastanesi her gün inek idrarı ile temizlenir veya bazı kişiler zayıflamak için inek idrarı içmektedir. Hindistan’ın inek idrarına olan bu ilgisi, ineği kutsal saymalarıyla da ilişkili olsa gerek.

İnek idrarı bir kere toplandıktan sonra bir parça pamuklu kese ile sekiz kez süzülür ve raf ömrünü uzatmak için içinde amonyak kalmayıncaya kadar damıtılır. Şişeledikten sonra iki yıla kadar kullanılması öneriliyor.

İşin Gerçeği

Savunucularına göre idrarın sağlık için etkinliğini destekleyen yüz yılın başından beri çok sayıda rapor ve çalışma vardır. Teorikte bununla ilgili denemeler mümkün olabilir; bir grup hastaya deneysel olan bu tedaviyi verip, diğerine plasebo vererek idrar içmenin tedavi edici olup olmadığı ölçülebilir. Çalışmanın başlangıcı biraz problem olabilir ve etik kurul garip karşılayabilir, ancak teoride uygun görünmektedir. Peki “sayısız” çalışma nerede? Gerçek şu ki idrar tedavisi ile ilgili yapılan klinik deneyler bulunamıyor, çünkü yok! Savunucuları dahi bu iddiaları doğrulama cesareti sahip değil veya istemiyor. Dahası bu iddialar zaten bilisel değil; kutsal olduğu düşünülen veya kutsal anlamlar yüklenen bazı hayvanların idrarının şifalı olabileceğine inanılıyor ve konu zaten tartışmaya açılmıyor.

Alternatif tıbbın bir tane daha saçma ve ticari gerçeğiyle karşı karşıyayız. Sonuç olarak, birileri gerçekten sahte, aslı olmayan iddialara inanmaya başladığında hayatları risk altına girer.