
İlk MUTANT KARINCALAR Genetik Teknoloji CRISPR ile Yapıldı
CRISPR teknolojisi ile genetik ilişkili hastalıklar için tedaviler geliştirilmenin yanında, bilimin farklı alanlarında da kullanılmaktadır. Uzun yıllardır karıncaların genetik yapılarında değişiklik yapılmaya çalışılıyordu, ancak karıncaların karmaşık yasam döngüsü bu durumu zorlaştırmaktaydı. Ağustos 2017 de Cell dergisinde yayımlanan çalışmaya göre CRISPR ile ilk mutant karıncalar üretildi.
Hastalıkların altında yatan biyolojik mekanizmaların anlaşılmasında, ilaçların üretilmesinde genetiği değiştirilmiş organizmalar sıklıkla kullanılmaktadır. Araştırmacılar uzun yıllardır fare, meyve sineği gibi organizmaların gen yapılarını değiştirerek hastalık modelleri oluşturarak ilaç geliştirmeye çalışmaktadırlar. Crisprla karıncaların genetik yapısında değişiklik yapılabilmesi pek çok sorunun cevaplanmasını sağlayacaktır. Peki bu gelişmeler neler olabilir?
- Karıncalarda kompleks bir sosyal düzen vardır. Ayni genoma sahip olmalarına rağmen, kraliçe, isçi gibi karınca grupları ortaya çıkar. Bu durum epigenetiğin eşsiz bir örneğidir. Bu sebeple, karıncalarda genetik değişikliklerin yapılabilmesi epigenetikte ilerlemeler sağlayacaktır.
- Aynı zamanda karınca modellerinin dizayn edilmesi ile farelerde belirlenemeyen biyolojik mekanizmalar aydınlatılabilir.
Friedman, Daniel A. et al.
The MutAnts Are Here
Cell , Agu 2017.