Kakao ve Çikolata Beyne ve Hafızaya İyi Geliyor
Kakao ve çikolatanın beynin bilişsel işlevlerine iyi geldiği bulundu. Peki nasıl?
Bilişsellik; beynin düşünme, problem çözme, dil konuşabilme, öğrenme, bilgi depolama ve işleme gibi yetenekler ve zihinsel süreç için kullanılan bilimsel bir terimdir. Çikolatanın içerdiği yoğun flavonoidler sayesinde bileşen olarak nöroprotektif; yani beyin hasarlarına karşı doğal bir koruyucu etkisine sahip olduğu düşünülüyor. Çikolata yani aslında kakaonun içinde bulunan flavanol adı verilen bu madde kalp, beyin ve damar sağlığı açısından önemli bulunuyor.
Frontiers in Nutrition’da yayımlanan yakın zamanda yapılmış bir araştırmada kakaodaki flavanolun bilişsel fonksiyonlar üzerindeki olumlu etkilerinden bahsediyor. Bu araştırmaya göre flavanol; yaşlanmaya bağlı bilişsel fonksiyonları korur, bunama riskini azaltır, beynin 10 yılda bilişsel anlamda daha olumlu gelişmesini sağlayabilir, sahip olunan yaşa göre daha iyi zihinsel etkinliklerde bulunulabilir. Kakao ve çikolatanın dolaylı yoldan yararları arasında ise; kardiyovasküler yani kalp ve damar sağlığını korumak da bulunuyor. Bu sayede beyin fonksiyon ve yapısına olumlu katkı sağlar. Özellikle beynin hafıza ve yön bulmada önemli rolu olan bölümü hipokampusü geliştirir. Son zamanlarda özellikle dikkat çekilen bir konu yaş ilerlemesine bağlı hafıza, düşünme, yön bulma gibi bilişsel gerilemeye iyi geldiği de bu araştırmacılar tarafından savunuluyor.
Çikolatayı diğer bir açıdan ele almamız gerekirse; özellikle sütlü ve beyaz çikolatalardaki yüksek yağ oranı, kafein ve şeker içermesi insan sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken noktalardan. Yağ ve şeker obezite riskini artırırken, kafein ise uyarıcı etkisiyle karşımıza çıkıyor. Bu durumda flavanol açısından daha zengin bitter yani siyah çikolata denen türlerin günlük hareketlilik ve beslenme şekli göz önünde bulundurarak dozunda tüketilmesinde yarar var. Bir diğer seçenek ise kakao tozuyla yapılan şekersiz ve az yağlı içecekler olabilir. Örneğin ev yapımı kakaolu süt daha sağlıklı bir alternatif olarak tüketilebilir.
Sonuç olarak; kakao ve çikolatanın insanın bilişsel fonksiyonları üzerindeki yararları araştırılırken sağlıklı ve yararlı bir gıda olarak; düşünebilme hızını, hafızayı ve dikkati geliştirdiğine işaret edilmektedir. Güney Amerika’nın eski medeniyetleri Mayalar ve Azteklerden günümüze miras kakao çekirdeklerinden elde edilen tozu ve bundan yapılan çikolatanın günlük beslenmemizde sağlıklı bir yerinin olması sevindirici bir haber diyebiliriz.
Valentina Socci et al.
Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids.
Frontiers in Nutrition, 2017