Kanser hastalarının bakımıyla ilgilenen yakınları için 6 öneri

Kanser hastası yakınlarının sorumluluğunu ve bakımını üstlenen yakınları da hastalarla birlikte zor süreçler geçirir. Hem fiziksel hem de psikolojik yorgunluk yaratan bu süreçte hastalara bakan yakınları için önerilerimiz onları daha iyi hissettirmeye ve verimli olmalarına yardımcı olabilir.
- Kanserli hasta yakınları, diğer hasta yakınlarından daha fazla zorlanıyor
1.Kendi bakımınız için başarabileceğiniz 3 hedef belirleyin
Kendiniz iyi hissederseniz başkalarına iyi hissettirebilirsiniz. Bu nedenle kendinize baktığınızda sorumluluğunuzdaki hastayla da daha verimli ilgilenebilirsiniz. Küçük bir kaç hedefle başlayın. Örneğin kendinize vakit ayırıp yürüyüş yapmak olabilir. Hergün belirlediğiniz uygun bir zamanda 15 dakikalık yürüyüşle başlayabilirsiniz. Küçük hedeflerinize ulaştıkça motivasyonunuz artacaktır, kendinizi de hastanızı da daha iyi hissedeceksiniz.
2. Yardım istemekten çekinmeyin
Yardım istemekten çekinmek normaldir. Ancak herşeye yetişememek ya da bir anlamda gücünüzün yetmemesi sizin yetersiz ya da başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Desteğe ihtiyacınız olduğunda uygun kişi ve kurumlara sormaktan çekinmeyin. Henüz hala
zamanınız varken kendi sınırlarınıza saygı duyup herhangi bir anlamda yardım talep edebilirsiniz.
3. Görevlerde önceliğe dikkat edin
Hasta bakımı ciddi sorumlulukları yerine getirmeyi gerektirir. Örneğin; ilaçların düzenini kontrol etmek, yemek hazırlamak, hastane evraklarının işlemleri, randevu ayarlamak, belirtileri takip etmek ve daha fazlasını içerir. Bütün işlerin arasında kafanızın karışmaması
için daha planlı olmanızı ve öncelikli olanlara ayrıca dikkat etmenizi öneriyoruz. Herşeyi bir anda yapmak mümkün değildir. Ancak öncelik listenizi oluşturduğunuzda bu işlerin üstesinden daha rahat gelebilirsiniz.
4. Her zaman kontrol edemeyeceğinizi kabullenin
Beynimiz kontrol hissiyle ilgili bizi yanıltabilir. Yani; hasta olan yakınımla mükemmel şekilde ilgilenirsem, iyileşecek. Bu tür cümleler hasta yakınlarından sıkça duyulur. Veya tedaviden olumsuz yanıt alındığında hastaya bakan kişinin onun iyi bakamaması nedeniyleymiş gibi kendisini suçlayabilmektedir. Ancak bu durum maalesef tamamen hastaya bakan kişinin kontrolünde değildir ya da geleceği tahmin etmek mümkün değildir. Sizin elinizden gelenin en iyisini yapıp, akışa bırakmanızda yarar vardır.
5. Google sorumlu olamaz
Sevdiğiniz kişinin durumunu doktor olmayan arama motoru Google’a sorduğunuzda size genelde endişe ve kaygıdan başka bir cevap vermez. Milyonlarca kaynak çıkar ve hangisi doğru bilgi ve sizin hastanıza uygun bir bilgi bunu ayırt etmek pek mümkün değildir. Üstelik
kişiye özgü asla olamayacak bu sonuçlar için kendiniz yormayın. Doktorunuza sorun ve ikinci görüş almaktan çekinmeyin.
6. Konuşun
Hastaya bakan kişi olarak sürekli moraliniz yüksek olması zordur ve sorun yaşamıyor olamazsınız. Aile bireylerinizle ya da arkadaşlarınızla iletişim kurun. Kendinizi soyutlamayın. Bir sıkıntınız olduğunda bunu aile bireylerinizle paylaşın. Sessiz kalmak sizi ileriki zamanlarda öfkeli ve kızgın hissettirebilir. Sorumluluğunu üstlendiğiniz iş kolay değil ve her zaman sevgiyle yapmak biraz zorlayabilir. Zorlandığınızı hissettiğinizde kendinize kısa bir mola verin.