Karsinojen Benzenin Hangi Üründe Yoğun Miktarda Olduğunu Duyduğunuzda Şaşıracaksınız

Karsinojen Benzenin Hangi Üründe Yoğun Miktarda Olduğunu Duyduğunuzda Şaşıracaksınız

Elektronik sigaralar (e-sigara) bilindiği gibi sigara içimini taklit eden, kullanımı geleneksel sigara gibi olan elektronik cihazlardır. Güç kaynağı(pil), kartuş ve bir püskürtece sahip olan bu cihazların uzun dönem etkileri henüz netlik kazanmamışken PLOS ONE dergisinde henüz yayımlanan bir çalışmada çarpıcı birtakım sonuçlar göz önüne serilmiştir. E-sigaralarda buhar oluşturabilmek için kullanılan sıvılar çok çeşitli bozunma reaksiyonu ürünlerine neden olabilmekte.

E-sigara içinde kullanılan e-sıvıların neredeyse tamamında propilen glikol ve gliserinin çeşitli miktarlarda karışımları kullanılır. Bu maddelerin her ikisi de yapay duman oluşturabilmek için kullanılmaktadır. İki madde arasındaki oran ise üretilen buharın hacmi gibi şeyleri belirlemektedir.

Elektronik Sigarada Benzen Oluşumu!

Yapılan çalışmada ise e-sigara sıvısındaki propilen glikol, gliserol, benzoik asit, tatlandırıcı bir kimyasal olan benzaldehit ve nikotin ile insanlar için önemli bir karsinojen olan benzenin oluşumu araştırılmıştır.

Benzinin bir bileşeni olan benzen, lösemi ve kemik iliği yetmezliği de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarla bağlantılı bir kimyasaldır. Kentsel havada endüstriyel salınımlar ve egzozda yanmamış benzin kaçakları nedeniyle bulunur.

Elektronik sigara propilen glikol (PG), gliserol (GL), nikotin ve tatlandırıcı kimyasallarının karışımlarını buharlaştırmak için bir elektrik direnç bobini kullanır. Çoğunlukla PG ve / veya GL içeren bir e-sıvının buharlaştırılması yaklaşık 190 ila 290 ° C arasında bir sıcaklık gerektirir: ortam basıncı 1 atm olduğunda, PG 190 ° C'de kaynar, GL 290 ° C'de kaynar ve PG + GL karışımları yaklaşık 190 ° C ila 290 ° C arasında kaynar; PG ve GL'nin yanı sıra su ve tatlandırıcı kimyasallar gibi diğer bileşenlerin varlığı kaynama noktasını etkileyecektir. PG ve GL ısıtıldığında birden fazla toksik madde oluşabilir. Bir su molekülünün kaybedilmesiyle PG'den asetaldehid oluşur ve iki su molekülünün kaybı ile GL'den akrolein oluşur.

E-sigarada benzen oluşumunu test etmek için 3 farklı e-sigara cihazı kullanılmıştır. Bu cihazlardan birinde kullanıcılar sadece aromada değişiklik şansına sahipken diğer iki cihaz kullanıcılar tarafından değiştirilebilir güç ayarlarına sahipti. E-sigara karışımdaki benzen, gaz kromatografisi / kütle spektrometresi ile belirlendi. Gaz benzen tespiti için her numunede temiz bir depo ve yeni bir bobin kullanıldı.

Buna göre; cihazlar özellikle yüksek güçte çalışıtırıldıklarında normal havadakine oranla 100 kat fazla benzen ortaya çıktığı görüldü.

Sonuç olarak 2013’teki bir çalışmaya göre Amerika’da havadaki en büyük kanser ilişkili zararlı bileşen olan benzenin, elektronik sigaralarda tespit edilmiş olması dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bu nedenle de uzun süreli benzene maruz kalmanın hafife alınamayacağı belirterek hem sigaranın hem de elektronik sigaranın kullanılmasını önermediğimizi bir kez daha vurgulamakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Benzene formation in electronic cigarettes

James F. Pankow at all

Published: March 8, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Yeni bir araştırma, kanser tanılarının %40'ının ve kansere bağlı yaşam kayıplarının %44'ünün önlenebilir risk faktörlerine bağlı...

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Uzun zamandır gece geç saatlerde, özellikle yağ ve şeker açısından zengin büyük öğünlerden kaçınılması gerektiğini biliyoruz....

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Son çalışmalara göre, 50 yaşın altındaki bireylerde kanser teşhisi, yalnızca ABD değil, küresel olarak da artmaktadır....

Az Uyku Kanser Riskini Artırıyor

Az Uyku Kanser Riskini Artırıyor

Uyku, vücudumuzun dinlenmesi ve düzenlenmesi için hayati öneme sahip bir süreçtir – özellikle beyin fonksiyonları için....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında