0
Kolon ve Rektum Kanserinden Korunmak – Hemen Vazgeçmeniz Gereken 5 Alışkanlık

Kolon ve Rektum Kanserinden Korunmak – Hemen Vazgeçmeniz Gereken 5 Alışkanlık

Kolon ve rektum kanseri, dünyada en yaygın üçüncü kanser türü olmasına rağmen, erken dönemde fark edilmesi zor bir hastalık olabiliyor. İshal, karın ağrısı ve anemi (kansızlık) gibi belirtiler, başka ve daha masum bir sorunun belirtisi olarak görülüp göz ardı edilebilir.

Ayrıca özellikle genç bireylerde kolorektal kanser vakalarındaki artış dikkat çekiyor! Bu artışın sebebi tam olarak bilinmese de genetik, çevresel faktörler ve yaşam tarzının birlikte rol oynadığı düşünülüyor.

Ancak kesin olan bir şey var ki, kolon kanseri erken tespit edildiğinde etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor.

Bu yazıda, bağırsak sağlığımızı korumak için kaçınmamız gereken yaygın hataları paylaşıyorum.

İşte kaçınmamız gereken 5 hata:


kolon ve rektum kanserinde aile gecmisimi asla goz ardi etmem 659763

1. Aile Geçmişimi Asla Göz Ardı Etmem

Aile geçmişi, kolorektal kanser için en güçlü risk faktörlerinden biridir. Kolorektal kanser tanısı alan kişilerin yaklaşık %30’unun aile üyelerinde de bu hastalık görülmüştür. Bu durumun sebebi genetik, ortak çevresel faktörler ya da her ikisinin bir kombinasyonu olabilir.

Aile bireylerinizin sağlığı, sizin kolon kanseri riskinizi doğrudan etkilediği için aile geçmişinizi bilmek çok önemlidir. Anne-babanız, kardeşleriniz veya diğer akrabalarınıza, büyübüyükanneniz, kuzenleriniz ya da teyzeleriniz gibi, bir aile üyesinde kolorektal kanser tanısı konulup konulmadığını sormanız önemlidir.

Birinci derece bir akrabanızda kolon kanseri görüldüyse, tarama testlerine daha erken başlamanız tavsiye edilir. Sonuç olarak kolon sağlığınız önemli bir oranda genlerinize bağlıdır.


kolonoskopi hazirligi kolon ve rektum kolon polipi 815894

2. Kolonoskopi ve Tarama Testlerini Kaçırmaz ya da Ertelemezdim

Son yıllarda genç yetişkinlerde kolorektal kanser vakalarının hızla arttığı gözleniyor. Hastalık halen nadir olmasına rağmen, bu artış erken tarama ve tanının önemini daha da vurguluyor.

Bu alarm verici trend nedeniyle, ABD’deki Koruyucu Hizmetler Öneri Komitesi (USPSTF), 2021 yılında yeni kolon kanseri tarama rehberleri yayınladı. Buna göre tüm yetişkinlere, 45 yaşından itibaren kolonoskopi veya dışkı tabanlı testlerle tarama yaptırmalıdır.

Özellikle ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları olan bireylerde düzenli kolonoskopiler daha da önemlidir, çünkü bu hastalıklar kolorektal kanser riskini artırabilir. Ancak aile geçmişi olmayan sağlıklı bireyler bile kolorektal kanser geliştirebilir.

Sonuç olarak, yaşam tarzınız ne kadar sağlıklı olursa olsun, belli bir yaşa geldiğinizde tarama yaptırmanız gerekir.


kanserde tuhaf ya da anormal belirtileri asla goz ardi etmem 772666

3. Tuhaf ya da Anormal Belirtileri Asla Göz Ardı Etmem

Birçok genç yetişkinin, anormal belirtilerinin kanser olabileceğini düşünmediğini belirtiyor. Üstelik genç oldukları için bazı sağlık uzmanları da ilk etapta ciddi bir sorundan şüphelenmeyebiliyor. Bu durum, tanının gecikmesine ve daha kötü sonuçlara yol açabiliyor.

Vücudunuzu dikkatle izlemeniz gerekir. Bağırsak alışkanlıklarınızdaki yeni başlayan ve 2 haftayı geçen herhangi bir değişikliğe dikkat edin. Normalde düzenli dışkılıyorken sıkça kabızlık hissediyorsanız veya dışkıda kan fark ediyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmalısınız. İshal, yorgunluk veya açıklanamayan anemi de tıbbi bir kontrol gerektirir.

Doktorunuz belirtilerinizi ciddiye almıyorsa, ikinci bir görüş almak önemlidir. Sonuç olarak gerçekten endişelendiğiniz bir durum varsa, ısrar etmelisiniz.


kanserden korunmada saglikli yasam tarzinin gucunu hafife almazdim 100950

4. Sağlıklı Yaşam Tarzının Gücünü Hafife Almazdım

Kolon kanserinin nedenleri tam olarak anlaşılamamış olsa da, kolorektal kanserlerin yarısından fazlası değiştirilebilir yaşam tarzı faktörleriyle ilişkili.

  • Sigara içmek,
  • alkol kullanımı,
  • obezite ve
  • hareketsiz bir yaşam tarzının kolon kanseri riskini artırdığı düşünülüyor.

Öte yandan, sebze, meyve ve tam tahıl ağırlıklı bir beslenme tarzı riskinizi azaltabilir.

Sonuç olarak kolon kanseri için mükemmel bir öngörücü yok, ancak genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı yardımcı olabilir.


diski hakkinda konusmaktan kacinmazdim 726750

5. Dışkı Hakkında Konuşmaktan Kaçınmazdım

Hastalkar dışkı konusunu rahatça konuşabilmeli. Bu konuda daha açık olmak, dışkıyla ilgili sorunları fark etme ve tanı koyma süreçlerini kolaylaştırabilir.

Dışkı kıvamı inceliğinde ya da kanlı dışkı gibi bir anormallik, fark edilecek tek ipucu olabilir. Tecrübelerinizin normal olup olmadığını anlamak için başkalarıyla konuşmak önemlidir.

Sonuç olarak dışkı sağlığınızın bir göstergesi ve bu konu hakkında konuşmak hayatınızı kurtarabilir. Bu konuda tabuları kırmamız gerekiyor.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Histotripsy, tıpta yükselen bir yenilik olarak, cerrahi müdahale veya radyasyon kullanmadan tümörleri fiziksel olarak yok etme...

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Obezite, günümüzde sigara önlenebilr yaşam kayıplarının en öncemli iki sebebi haline gelmiştir ve birçok kanser türü...

Meme Kanserinde Metastaz: Suçlu, Yaygın Bir Kalıtsal Gen Değişimi mi?

Meme Kanserinde Metastaz: Suçlu, Yaygın Bir Kalıtsal Gen Değişimi mi?

Yeni bir araştırma, meme kanserinin metastaz yapma riskinin kişinin doğuştan getirdiği genetik mirasla ilişkili olabileceğini ortaya...

Kolorektal Kanserde 40 Yaş Taraması: Yaşam Kaybı Riskini Yüzde 40 Azaltıyor

Kolorektal Kanserde 40 Yaş Taraması: Yaşam Kaybı Riskini Yüzde 40 Azaltıyor

Genç Yaşta Artan Kolon Kanseri Vakaları ve Yeni Bir Zorunluluk Kolorektal kanser (KRK), dünya genelinde üçüncü en...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında