Kolorektal Kanserin Erken Tanısında Yeni Bir Yöntem; Kanda Mikro RNA-21 Düzeyi

Kolorektal Kanserin Erken Tanısında Yeni Bir Yöntem; Kanda Mikro RNA-21 Düzeyi

Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, mikroRNA olarak bilinen DNA parçasının kandaki seviyesi, kolorektal kanser hastalığının seyrinde ve erken tanısında biyobelirteç olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son verilere göre, dünyada yaklaşık 1 milyon kolorektal kanser vakası teşhis edilmekte, bu oranın yarısı yaşamsal risk taşımaktadır. Araştırmacılar, böylesine risk taşıyan bir kanser türünün tedavi edilebilir durumdayken yani erken evrede belirlenebilmesi için yeni metotlar geliştirmek adına yoğun çabalar harcamaktadır.

miR21 ve miR31’in (diğer bir mikroRNA) tümör baskılayıcı bir gen olduğu bilinse de, kolorektal kanserde biyobelirteç olarak potansiyel duruşu henüz belirlenmemiştir. Araştırmada, bu her iki mikroRNA’yı değerlendirmek için kolorektal kanser veya polip olan 12 hastadan ve kontrol grubunda olan (kolorektal kanser veya polip olmayan) 12 kişiden kan örnekleri alınmıştır. miR-21’in kolorektal kanserin hücre çizgisinde var olduğu sonucuna varılarak, kolorektal kanser hastaları için bir miRNA serum örneği hazırlanmıştır.

Araştırmanın doğrulanması için miRNA serum örneği, 186 kolorektal kanser hastası, 60 ameliyat sonrası kolorektal kanser hastası, 43 ileri evre adenom hasta ve kontrol grubundan 53 kişiye uygulanmıştır. Kolorektal kanser dokusunda 166 eşleşme sonucu miR-21 analiz edilmiştir. Polip veya kolorektal kanser olan hastalarda miR-21 seviyesi önemli ölçüde yükselmiş, cerrahi müdahale sonrası ise bu oran düşüş göstermiştir. Kolorektal kanser veya polip olan hastalara nazaran kontrol grubunda kanda miR-21 seviyesinin farklılık gösterdiği ayrıca tespit edilmiştir. Toplamda, kolorektal kanser olan hastaların %92’sinde, ileri evre polip olan hastaların %82’sinde, kanda miR-21 seviyesi belirlenmiş; tümör büyüklüğü, uzak yayılma alanı ve yaşamsal risk ile miR-21 seviyesinin yükselmesi arasındaki ilişki kanıtlanmıştır.

Yapılan araştırma sonucu elde edilen veriler doğrultusunda, miR-21’in kolorektal kanser hastalığının seyrinde ve erken tanısında biyobelirteç olabilecek nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır. Kolonoskopi, şimdilerde kolorektal kanser taramasında hastaların sadece yarısından azında standart niteliğindedir. Basit bir kan testi bile, tarama testinin sonucunu değiştirerek, daha birçok kolorektal kanser hastasına fayda sağlayabilir. miR-21’in bu kanser türü için biyobelirteç niteliği taşıyıp taşımadığı değerlendirilmekte, araştırmalar devam etmektedir.

https://jnci.oxfordjournals.org/content/105/12/84

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Nivolumab ve İpilimumab MSI-H veya dMMR Metastatik Kolorektal Kanserin Kaderini Değiştirdi

Nivolumab ve İpilimumab MSI-H veya dMMR Metastatik Kolorektal Kanserin Kaderini Değiştirdi

Metastatik kolorektal kanser (mKRK), özellikle mikrosatellit-instabilite-yüksek (MSI-H) veya DNA tamir eksikliği (dMMR) gibi özelliklere sahip alt...

KRAS Mutant Metastatik Kolorektal Kanserde Sahnede Yeni Bir İlaç: Onvansertib

KRAS Mutant Metastatik Kolorektal Kanserde Sahnede Yeni Bir İlaç: Onvansertib

Kolorektal Kanserde KRAS Mutasyonu Kolorektal kanser hastaları arasında KRAS mutasyonu oldukça yaygındır ve önemli bir biyolojik belirteç...

Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi (İzle ve Bekle) Metastaz Riskini Artırıyor mu?

Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi (İzle ve Bekle) Metastaz Riskini Artırıyor mu?

Rektum kanseri tedavisinde bazı hastalara uygulanabilen "izle ve bekle" (watch and wait) yaklaşımı, neoadjuvan (küçültücü) tedavi...

Gaitada Gizli Kan Testi Pozitif Çıkarsa – Ne Anlama Gelir ve Sonra Neler Yapılmalı?

Gaitada Gizli Kan Testi Pozitif Çıkarsa – Ne Anlama Gelir ve Sonra Neler Yapılmalı?

Gaitada gizli kan (GGK) testi, kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramasında sıkça kullanılan basit ve etkili bir...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında