Meme ucu ve çevresi değişiklikleri farklı sebeplerden meydana gelebilir. Bazen havanın soğuk olması veya dokunmaya tepki gösterebilirken bazen de hormonlara bağlı, gebelikle ilişkili ya da adet dönemi gibi etmenler ile değişiklik gösterebilir. Hatta yaşa bağlı bile meme ucunda fiziksel değişimler gözlenmesi gayet normaldir.

Ancak, fark edilen değişiklikler bilinen sebeplerle açıklanamıyor ve zaman içinde daha da kötü hissettiriyorsa bu bir sağlık problemine işaret olabilir. Ne gibi durumlar meme kanseri açısından önemlidir ve hangi belirtilerde doktorunuza muayene olmanız gerekir bunları bilmeniz de oldukça önem taşımaktadır.

1. İçe çekilmiş ya da ters dönmüş meme ucu

Ters dönmüş meme ucu, normalde yüzeyde dışa doğru olması gerekirken bu durumda; batık veya girintili görünmesidir. Doğuştan gelen yapı farklılıklarının tersine aniden gözlenirse bir soruna işaret edebilir. Ayrıca yaşlanmayla ilişkili içe çekilme de meydana gelebilir.

Tepki gösteren meme uçları, önce dışa doğru tepki gösterirken bir sebepten içe doğru çekilmeye başlayabilirler. Bu normal bir tepki değildir. Bu tepki özellikle iki tek memede görülüyorsa dikkat edilmelidir.

2. Meme ucunda anormal akıntı

Meme ucu akıntısı çoğu zaman kanser dışı nedenlerle oluşur. Akıntının görüntüsü nedeni hakkında fikir verebilir. Süt gibi, sarımsı, yeşilimsi, kahverengi veya kanlı olabilir. Daha yoğun, yapışkan veya sulu da olabilir. Gebelik dışında ortaya çıkan meme başı akıntılarının çoğu, altta yatan hiçbir patoloji olmadan ya da fibroadenomlar veya intraduktal papillomalar olarak adlandırılan iyi huylu meme tümörleri sonucu oluşur. Enfeksiyon kaynaklı ise daha yeşilimsi, sarımsı renkte ve bulanık olma eğilimindedir.

Meme kanseri nedeniyle meme ucundaki akıntı genellikle tek memede ve kanlı olur. Böyle bir durumda kontrol ettirmek gerekir.

3. Meme ucunda topaklar ve yumrular

Meme ucu ve çevresi aniden dikleşebilir ve dokunulduğunda veya soğuğa maruz kaldıklarında ani değişimler hissedilebilir. Bu gayet normal bir tepkidir ve uyarı kaldırıldıktan sonra normal haline döner. Gebelik sırasında meme ucunun çevresindeki küçük topaklar emzirmeye hazırlık yaparken ortaya çıkabilir. Ancak, kalıcı topaklar tespit edilirse profesyonel kontrol gerekir. Tedavi edilebilen bir enfeksiyon da olabilir, kanser işareti de olabilir.

4. Meme ucu ve çevresinde büyüklük değişimi

Meme ve uçlarının adet döneminde, hamileyken ve emzirirken şişmesi gayet normaldir. Aynı durum oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) kullanıldığında da görülebilir. Ancak, göğüs fark edilir şekilde büyüyorsa, asimetrik değişiklikler görülüyorsa hemen doktora muayene olmak gerekmektedir.

- Doğum kontrol hapları - oral kontraseptifler ve KANSER RİSKİ

5. Ciltte doku ve renk değişimi

Gebelik sırasında göğüsler hormonlara tepki olarak değişebilir. Emzirmeye yakın meme ucu ve çevresi tepkiler verebilir, rengi koyulaşabilir veya çevresi büyük görünebilir. Fakat hamilelik dışında görülüyorsa normal bir durum değildir. Ayrıca portakal kabuğu görünümü denilen dokuda şişkinlikler kalınlaşan cilt tabakası gibi durumlar ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

En büyük kaygı, bu tür değişikliklerin tek memede ya da dengesiz bir şekilde ikisinde de görülmesidir.

Sebepleri şunlar olabilir:

  • İnflamatuvar meme kanseri, göğüslerin şişmesine ve dikkat çekici meme cildi değişikliklerine neden olan, nadir görülen ama hızla yayılmakta olan bir meme kanseri türüdür.
  • Skuamöz (yassı) hücreli karsinom, güneşe aşırı maruz kalma ile ortaya çıkan ortak bir deri kanseri
  • Paget hastalığı, cilt değişikliğiyle de ortaya çıkabilen bir kemik bozukluğu
  • Egzama, olası farklı nedenlerle kaşıntıya sebep olan bir cilt iltihabı
  • Bowen hastalığı, kolayca tedavi edilebilen çok erken bir cilt kanseri şekli

6. Meme ucu ağrısı

Hamilelik ya da adet dönemi dışında meme ucu ağrısı görülmez. Kalıcı bir meme ucu ağrısı olursa muayene olunmalıdır. Meme ucu ağrısı kanser belirtisi olarak nadir görülse de bazen yeni gelişen bir meme kanserinin ilk belirtisi olabilir. Ağrıyla birlikte şişkinlik, kızarıklık ve sıcaklık da hissedilirse mastit (meme iltihabı) veya başka bölgesel enfeksiyon belirtisi olabilir.

Belirtileri görmezden gelmemek, bedeni tanımak ev izlemek gerekir. Sorun erken tespit edilirse tedavinin başarısı da artar.