0
Meme Kanserinde Tedavi Sonrası Hastalığın Tekrarlaması Kan Testi ile 8 Ay Önceden Tahmin Edilebilir mi?

Meme Kanserinde Tedavi Sonrası Hastalığın Tekrarlaması Kan Testi ile 8 Ay Önceden Tahmin Edilebilir mi?

Sonuçları yeni açıklanan bir çalışmaya göre, kanda dolaşan tümör DNA’sı (ctDNA) ölçümüne dayanan bir kan testi ile meme kanserinin tekrarlaması 8 ay önceden tahmin edilebilir.

Kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanseri erken evrede belirlendiğinde tamamen tedavi edilebilir. Obezite, alkol, sigara gibi çevresel etkenlerin yanında genetik faktörler de meme kanseri gelişiminde önemli rol oynar. Yine de hem çevresel hem de genetik faktörlerin etkisini azaltmamız mümkündür. Sık hekim kontrolü, düzenli yapılan tetkikler ve günlük yaşantımızda yapacağımız bazı değişikliklerle (doğru ve düzenli beslenmek, spor yapmak gibi) meme kanseri riski bertaraf edilebilir. Yapılan yüzlerce araştırma meme kanserinden korunmanın, risklerini azaltmanın ve erken saptandığında tedavi ile tamamen iyileştirilmesinin mümkün olabileceğini göstermiştir.

Bugünkü yazımızda, Science Translation Medicine Dergisi’nde yayınlanan bu araştırmalardan birini sizinle paylaşacağız. Yapılan araştırmada, tedavi sonrası iyileşmiş ancak kanseri tekrarlama riski yüksek olan erken evre meme kanserli hastalarda, meme kanserinin tekrarlamasının (nüks) 8 ay önceden tespit edilebileceği gösterilmiştir.

Çalışmaya 55 meme kanserli hasta alınmıştır. Öncelikle hastalardan biyopsi ile alınan tümör hücrelerinin DNA’larında mutasyon (genetik değişim) olup olmadığı araştırılmıştır. En sık mutasyona uğrayan 14 gen kullanılarak yapılan araştırmada, 55 katılımcının 43’ünde en az bir, diğer 12’sinde ise 2 veya daha fazla gen mutasyonu gözlenmiştir. Ardından, meme kanseri tedavisi tamamlandıktan 2-4 hafta sonra alınan kan örneklerinde bu mutasyona uğramış tümör DNA’ları araştırılmıştır. Kanda dolaşan tümör DNA’larının tespit edilmesine dayanan bu erken tanı yöntemi ile, standart görüntüleme tetkiklerine (ultrason, MR) nazaran, tekrarlayan kanserin çok daha önceden, kolay ve net bir şekilde belirlenebileceği gösterilmiştir.

Sevgili dostlarım, çalışma son derece çarpıcı olmakla birlikte meme kanserinin tekrarlama riski her hasta için aynı değildir. Kemoterapi ve cerrahi ile tam iyileşmiş diye tabir ettiğimiz hastaların hangilerinde hastalığın tekrarlama riskinin daha yüksek olduğunu biliriz. Bu grup hastalara böyle bir tetkikin yapılması katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki süreçte bu testin kullanıp kullanılamayacağı ve ulaşılabilirliği konusunda yakın takipte olacağız.

Isaac Garcia-Murillas, Gaia Schiavon, Britta Weigelt…

Mutation tracking in circulating tumor DNA predicts relapse in early breast cancer.

Science Translational Medicine 26 Aug 2015: Vol. 7, Issue 302, pp. 302ra133. DOI: 10.1126/scitranslmed.aab0021

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanserinde Metastaz: Suçlu, Yaygın Bir Kalıtsal Gen Değişimi mi?

Meme Kanserinde Metastaz: Suçlu, Yaygın Bir Kalıtsal Gen Değişimi mi?

Yeni bir araştırma, meme kanserinin metastaz yapma riskinin kişinin doğuştan getirdiği genetik mirasla ilişkili olabileceğini ortaya...

BRCA1/2 Taşıyan Kadınlar İçin Pütürlü Meme İmplantları ve Lenfoma İlişkisi

BRCA1/2 Taşıyan Kadınlar İçin Pütürlü Meme İmplantları ve Lenfoma İlişkisi

Kanser Cerrahisi Sonrası Estetik, Genetik ve Güvenlik Dengesi Meme kanseri tedavisi sonrası meme rekonstrüksiyonu, yalnızca estetik değil,...

BRCA Taşıyıcılarında Karşı Memeye Koruyucu Radyoterapi: Cerrahiye Alternatif Bir Yol mu?

BRCA Taşıyıcılarında Karşı Memeye Koruyucu Radyoterapi: Cerrahiye Alternatif Bir Yol mu?

Kalıtsal Meme Kanseri, BRCA Mutasyonu ve Koruyucu Yaklaşımlar Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen malignite...

Yapay Zekâ Desteğiyle HER2 Düşük Meme Kanserinin Tanısında Yeni Bir Dönem

Yapay Zekâ Desteğiyle HER2 Düşük Meme Kanserinin Tanısında Yeni Bir Dönem

Meme kanserinde HER2 proteininin ekspresyon düzeyi, hastaların hangi hedefe yönelik tedavilerden yararlanabileceğini belirlemede kritik bir rol...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında