Meme Kanseriyle İlgili Merak Edilen Soru ASCO’da Yanıt Buldu

Meme Kanseriyle İlgili Merak Edilen Soru ASCO’da Yanıt Buldu

Meme kanseri üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen kanserdir. Günümüzde erken tanı ve gelişmiş tedavi yöntemleri sayesinde uzun yaşam sürelerine ulaşabilmektedir.

Erken tanı konmuş, meme kanseri ameliyatı ile tümörü çıkarılmış ve koruyucu tedavilerini almış takip altındaki hastalarımız normal yaşamlarına devam etseler de hamile kalırsam hastalığım acaba tekrar eder mi sorusu hep karşımıza çıkar.

Yeni tanı konmuş genç meme kanserli hastaların % 50’si çocuk doğurmak istese de ancak %10’unun hastalık tekrar eder mi korkusuyla tedavi bitimi gebe kalmaya cesaret edebildiğini biliyoruz.

Biz onkologlar için de çekince konusu olan bu durum Amerikan Kanser Kongresi ASCO’da sunulan bir bildiri ile netlik kazandı.

Çalışma

1207 meme kanseri hastasının alındığı çalışmada 333 hasta gebe kalırken 874 hasta gebelik planlamamış. Çalışmaya alınan hastaların %57’i kadınlık hormonuna duyarlı tip. %40’ı koltuk altı lenf bezlerine metastaz yapmış veya büyük tümörü olan yüksek risk faktörlerine sahip meme kanserli hastalar. Ortalama hastalık tanısı konduktan 2.4 yıl sonra gebelik planlanmış. Hastalar 10 yıl takip edilmiş.

Çalışmanın sonucunda erken evre meme kanseri tanısı konan ve tedavilerden sonra gebeliğini tamamlayıp takibe alınan hastalarda hastalığın tekrarlama ihtimalinde ve kansere bağlı yaşam kaybı riskinde gebe kalmayanlara göre herhangi bir farklılık olmadığı ortaya konmuş.

Özellikle kadınlık hormonuna bağlı meme kanserinde gebelikle artan östrojenin kanseri tetiklemediği diğer meme kanser tipleriyle aynı seyrettiği gösterildi.

Farklı olarak kadınlık hormonuna bağlı olmayan meme kanserinde gebeliğin ölüm riskini %42 oranında azalttığı gösterilmiş. Bu dikkat çekici durum, bağışıklık sistemi veya kadınlık hormonlarının koruyucu etkisine bağlı olabilse de ek araştırmalara ihtiyaç olduğu kanısındayız.

Çalışmanın sonuçları hem biz onkologlar için hem de hastalarımız için heyecan verici olsa da çalışma ayrıntılı sonuçlarıyla yayınlandığı zaman tekrar değerlendirmek uygun olacaktır.

Safety of pregnancy in patients (pts) with history of estrogen receptor positive (ER+) breast cancer (BC): Long-term follow-up analysis from a multicenter study.

2017 ASCO Annual Meeting. Abstract No: LBA10066

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler – 2017 Dünya Akciğer Kanseri Kongresi

Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler – 2017 Dünya Akciğer Kanseri Kongresi

Akciğer kanseri, Dünya genelinde en sık görülen ve en çok yaşam kaybına neden olan kanser türü...

Kanser Tedavisine Akademik Perspektifle Çalışan Bir Hastanede Başlamak Yaşam Süresini Uzatıyor

Kanser Tedavisine Akademik Perspektifle Çalışan Bir Hastanede Başlamak Yaşam Süresini Uzatıyor

15 – 18 Ekim 2017 tarihlerinde Japonya’da düzenlenen 18. Dünya Akciğer Kanseri Kongre’sinde yayımlanan bir çalışmaya...

Erken Evre Meme Kanserinde Kemoterapi Yerine Akıllı İlaç Verebilir Miyiz?

Erken Evre Meme Kanserinde Kemoterapi Yerine Akıllı İlaç Verebilir Miyiz?

ESMO 2017’de sunulan, metastatik evrede kemoterapisiz hedeflenmiş tedavi başarısını ortaya koyan MONARCH-3 çalışmasından sonra, erken evre...

BRAF Pozitif 4. Evre Akciğer Kanserinde Dabrafenib ve Trametinibin Başarısı

BRAF Pozitif 4. Evre Akciğer Kanserinde Dabrafenib ve Trametinibin Başarısı

4. evre küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin alt türlerinden biri olan BRAF V600E mutasyonu pozitif grupta,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında