Neden Sigara İçen Herkes Akciğer Kanseri Olmaz? Genetik Bunu Açıklayabilir

Neden Sigara İçen Herkes Akciğer Kanseri Olmaz? Genetik Bunu Açıklayabilir

"Sigara içen herkes kanser olur mu?" veya "Sigara içen bazı kişiler neden kanser olmuyor?" gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz. Araştırmacılar yeni bir çalışmada, bazı sigara içenlerin DNA'ları nedeniyle akciğer kanserine yakalanmayabileceğini bildirdi.

Araştırmacılar, bu insanların, hücreleri kanserli hale getirecek DNA'daki mutasyonları veya değişiklikleri sınırlamaya yardımcı olan genlere sahip olduğunu söylüyor.

Uzun zamandır sigara içmenin sağlıklı hücrelerde DNA mutasyonlarını tetikleyerek ve biriktirerek akciğer kanserine yol açtığını biliyoruz. Ancak araştırmanın kıdemli yazarı ve Çin'in Şanghay Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmacı olan Jan Vijg, yaptığı açıklamada, sağlıklı hücrelerde gelecekteki kanser riskini tahmin etmeye yardımcı olabilecek mutasyonları tanımlamanın zor olduğunu söyledi.

Ekibi, genç yaştan 80'li yaşların ortalarına kadar değişen yaşları arasında sigara içen 19 ve sigara içmeyen 14 kişinin akciğer hücrelerini incelemek için tek hücreli tam genom dizilimi adı verilen bir genetik mühendisliği tekniği kullandı. Hücreler, kanserle ilgisi olmayan tanı testleri sırasında akciğerlerinden doku örnekleri alınan hastalardan geldi. Bu çalışmanın bulguları Nature Genetics'te bildirildi.

Araştırmacılar özellikle akciğerin iç astarı diyebileceğimiz bronş hücrelerine baktılar çünkü bu hücreler yıllarca hayatta kalabilir ve zamanla yaşlanma ve sigarayla bağlantılı mutasyonlar oluşturabilir.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde profesör olan Simon Spivack, "Tüm akciğer hücre tipleri arasında kansere dönüşme olasılığı en yüksek olanlar bunlardır" diyor.

Analizde, beklendiği üzere sigara içenlerde, içmeyenlere göre akciğer kanserine neden olabilecek çok daha fazla gen mutasyonu bulundu.

Sigara İçen Her 5-10 Kişiden Biri Akciğer Kanserine Yakalanır 

Spivack, "Bu deneysel olarak, sigara içmenin daha önce varsayıldığı gibi mutasyonların sıklığını artırarak akciğer kanseri riskini artırdığını doğrulamaktadır" diyor. "Bu, sigara içmeyenlerin çok azının (%1,3) akciğer kanserine yakalanmasının bir nedenidir, ancak ömür boyu sigara içenlerin yüzde 10 ila 20'si akciğer kanserine yakalanır."

Bu çalışmada sigara içenler, en fazla 116 paket-yıl sigara içmişti. Bir paket yılı, bir yıl boyunca günde bir paket sigara içmeye eşdeğerdir. Sigara içenlerin akciğer hücrelerinde saptanan mutasyonların sayısı, içtikleri paket-yıl sayısı ile doğru orantılı olarak arttı.

Ancak araştırmacılar, 23 paket-yıldan sonra, sigara içenlerdeki akciğer hücrelerinin daha fazla mutasyon biriktirmediğini ve bazı insanların genlerinin onları mutasyonlarla savaşma olasılığını artırabileceğini öne sürüyorlar.

Spivack, "En ağır sigara içenler en yüksek mutasyon yüküne sahip değildi" diyor. "Verilerimiz, bu bireylerin daha fazla mutasyon birikimini bastırmayı başardıkları için yoğun sigara içmelerine rağmen bu kadar uzun süre hayatta kalabildiklerini gösteriyor."

Bu bulguların bir gün doktorların akciğer kanserini taramak ve hastalığı tedavi etmek için daha iyi yollar bulmasına yardımcı olması mümkün olsa da, bu hala çok uzak. Sigara için kişilerden hangilerinin akciğer kanserine çok daha yatkın olduğunu ve nedenini daha iyi belirlemek için daha birçok laboratuvar testi ve daha büyük çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır.

*

akciger kanseri taramasi infografik erken tani 2020 39567

1. Zhenqiu Huang, et al. "Single-cell analysis of somatic mutations in human bronchial epithelial cells in relation to aging and smoking." Nature Genetics, 11 April 2022

2. Lisa Rapaport. Some Smokers Don't Get Lung Cancer; Genetics Might Explain It - Medscape - May 19, 2022.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Genom Projesi 2 – Hedef, İnsanlığın Yüzde Birinin Genetik Haritasını Çıkarmak

İnsan Genom Projesi 2 – Hedef, İnsanlığın Yüzde Birinin Genetik Haritasını Çıkarmak

İnsan Genom Projesi'nin Mirası ve HGP-2'nin Gerekliliği İnsan Genom Projesi'nin (HGP= Human Genom Project) 2003'te tamamlanması, insan...

Tüm Kadınlara BRCA Testi Uygulanmalı mı? Bu Maliyet Etkin mi?

Tüm Kadınlara BRCA Testi Uygulanmalı mı? Bu Maliyet Etkin mi?

Genetik testler, kişiye özel tedavi ve önleme stratejileri geliştirmek için giderek daha fazla kullanılmakta. Ancak, bu...

Moleküler Testlere Göre Alt Tip Belirleme – Rahim Kanseri Tedavisini Şekillendiriyor

Moleküler Testlere Göre Alt Tip Belirleme – Rahim Kanseri Tedavisini Şekillendiriyor

2000'li yıllara kadar kanser tedavisi kararları, histolojik alt tipler ve kanserin evresine göre belirleniyordu. Ancak, son...

Poligenik Risk Skoru (PRS) – Hastalık Tahmininde Yeni Genetik Araç

Poligenik Risk Skoru (PRS) – Hastalık Tahmininde Yeni Genetik Araç

Poligenik Risk Skoru (PRS) Nedir? Poligenik Risk Skoru (PRS= polygenic risk score), bir bireyin çeşitli durumlara genetik...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında