0
Sigara Dışı Akciğer Kanseri Nedenleri

Sigara Dışı Akciğer Kanseri Nedenleri

Bir okurumuzun "Hiç sigara içmemiş bir kişinin kansere yakalanmasını nasıl açıklarız...!" sorusuna cevaben sigara dışı akciğer kanseri sebeplerini paylaşmak istedik.

Akciğer kanseri, dünyada en sık görülen ve en sık yaşam kaybına neden olan kanser türü haline gelmiştir. Tüm dünyada kanser vakalarının yaklaşık %13’ünden ve kansere bağlı yaşam kaybının yaklaşık %18’inden akciğer kanseri sorumludur. Akciğer kanseri gelişimindeki en büyük neden sigara olduğu için bu hastalığı önlemek mümkündür denilebilir. Öyle ki, sigara içenlerde akciğer kanseri gelişme riski, içmeyenlere nazaran 25-40 kat daha fazladır. Öte yandan akciğer kanserinin tek nedeni sigara değildir. Gelin şimdi hep birlikte akciğer kanserine neden olan diğer faktörleri inceleyelim.

Sigaradan Başka Akciğer Kanserinin Çevresel Nedenleri Nelerdir?

Radon Gazı ve Akciğer Kanseri

Radon, en yoğun olarak kayalardan ve çöplerden yayılan ve evlerin veya binaların içinde sıkışabilen bir soy gazdır. Görünmez, tatsız ve kokusuz bir gazdır. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı’na göre radon, sadece ABD'de her yıl 20.000’den fazla akciğer kanser vakasına neden olmakta ve bu onu akciğer kanserinin ikinci öncü sebebi yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 15 evsizden birinin yüksek radon seviyesine sahip olduğu düşünülmektedir.

İlgili Konu: Radon ve akciğer kanseri ilişkisi (detaylı)

Diğer Maddeler

Bazı maddelerin karsinojen özellikler taşıdığı ve akciğer kanseri riskinde artışa sebep olduğu kanıtlanmıştır. Karsinojen, kansere neden olma kapasitesine sahip madde demektir. Bir maddenin karsinojen olarak nitelenmesi, maruz kalındığında mutlaka kanser yapacağı anlamına gelmez, fakat özelikle doza bağlı olarak kanser gelişme riskini arttırır.

Akciğer kanseri için tanımlanmış karsinojen maddelerden bazıları şunlardır: asbest tozu, arsenik, nikel, berilyum, kadmiyum, dizel egzozu ve bazı silis ve krom türleri. Bu maddelere yoğun şekilde maruz kalanlarda akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içiciliğinin oluşturduğu kanser riskinden daha yüksektir.

Diyet

Bilim insanları, çok sayıda farklı gıdalar ve gıda takviyeleri üzerinde, akciğer kanserine yakalanma riskini değiştirip değiştirmediklerini gözlemlemek için çalışıyorlar. Özellikle beta karoten takviyesi kullanan sigara içicilerinde akciğer kanser riskinin arttırdığını biliyoruz. Ayrıca her gün en az 1 kadeh alkol kullanan sigara içicilerinde akciğer kanseri gelişme riskinde ekstra artış saptanmıştır.

Arsenik yoğunluğunun fazla olduğu içme suları, akciğer kanseri riskini arttırabilir.

Göğüs Kafesine Yapılan Radyoterapi

Daha önce herhangi bir kanser hastalığı sebebi ile göğüs kafesine radyoterapi uygulanan kişilerde, akciğer kanseri gelişme riski daha yüksek bulunmuştur.

Akciğer Kanserinde Aile Öyküsünün Etkisi Nasıldır?

Ailede akciğer kanserli bireylerin bulunması akciğer kanseri için bir risk faktörüdür. Yakınlarında akciğer kanseri olan kişilerde akciğer kanser gelişme riski, ailede akciğer kanseri öyküsü olmayanlara göre yaklaşık 2 kat artmıştır. Çünkü sigara kullanımı aile içinde devamlılık gösterme eğilimindedir ve ailede sigara içen birilerinin bulunması diğerlerinin pasif içici durumuna düşürmektedir. Öte yandan aynı yerde yaşama veya çalışma sebebi ile akciğer kanserine neden olabilen diğer maddelere ve radona daha fazla maruz kalmak da riski arttırıyor olabilir. Bununla birlikte akciğer kanseri olan kişilerde, akciğer kanserine yakalanma riskinde artışın kalıtımsal nedenlere bağlı olduğunu söylemek için günümüzde yeterli bilimsel kanıt yoktur.

Sahip olduğumuz risk faktörlerini tanımak, kanserden korunma ve erken tanı için en önemli adımlardır.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Zoldonrasib, KRAS G12D Mutasyonunu Hedeflemede Etkili Bulunan İlk Ajan Oldu

Zoldonrasib, KRAS G12D Mutasyonunu Hedeflemede Etkili Bulunan İlk Ajan Oldu

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı yaşam kayıplarının başında gelmeye devam ediyor. Küçük hücre dışı akciğer kanseri...

HER2 Mutant Akciğer Kanserinde Oral Tedavi Zongertinib ile Etkileyici Sonuçları

HER2 Mutant Akciğer Kanserinde Oral Tedavi Zongertinib ile Etkileyici Sonuçları

İleri evre küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarının yaklaşık %2-4’ünde, insan epidermal büyüme faktörü reseptörü...

Akciğer Kanseri Taramaları Neden Meme ve Kolon Taramasından 4 Kat Daha Düşük!

Akciğer Kanseri Taramaları Neden Meme ve Kolon Taramasından 4 Kat Daha Düşük!

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin en sık görülen nedeni olmaya devam ediyor. Ancak ne...

Ameliyat Sonrası EGFR Mutant Akciğer Kanserinde Moleküler Kalıntı Hastalık Testi

Ameliyat Sonrası EGFR Mutant Akciğer Kanserinde Moleküler Kalıntı Hastalık Testi

EGFR Mutasyonlu Akciğer Kanserinde Osimertinib Devrimi Ameliyatla çıkarılmış EGFR mutasyonlu küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastaları...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında