Renal (böbrek) Hücreli Kanserde Tedavi Yaklaşımımız Değişiyor Mu? ESMO’dan 3 Önemli Çalışma

Renal (böbrek) Hücreli Kanserde Tedavi Yaklaşımımız Değişiyor Mu? ESMO’dan 3 Önemli Çalışma

Yetişkinlerde görülen en sık böbrek kanseri renal hücreli kanserdir. Öncelikli tedavi yöntemi ameliyatla tümörün çıkarılmasıdır. Erken evrede ameliyat sonrası yenilemeyi önleyici kanıtlanmış bir tedavi seçeneği yok iken, ileri evrede hedefe yönelik tedaviler yaşam süresini anlamlı oranda uzatmıştır.

ESMO 2016’da bildirilen bu alandaki 3 önemli çalışmaya gelin birlikte göz atalım;

Çalışma-1

Diğer organlara sirayet etmiş (metastatik) renal hücreli karsinomda başlangıç tedavisinde sunitinib isimli ilacın kullanımı standart tedavi yaklaşımımızdır. Sunitinib kanser hücre zarının iç bölümünde tirozin kinaz olarak adlandırılan hücre içi büyüme-çoğalma sinyalini baskılayarak etki eder. Yeni geliştirilen ilaçlarla birlikte standart olan bu ilaçtan daha iyi sonuçlar elde edebilir miyiz sorusuna yanıt aramak amacıyla yapılan çalışmada sunitinib ile hedefe yönelik bir tedavi olan kabozantinib karşılaştırılmış. Kabozantinib çoklu reseptör baskılayıcı olan ve aynı zamanda tümör direnç mekanizmalarında da rol oynayan algaçları baskılayan bir ilaçtır.

Metastatik (4. evre) renal hücreli karsinomlu 80 hastanın dahil edildiği bu faz-II çalışmada Kabozantinib Sunitibe üstün geldi. Kabozantinib ile ek 3 aylık hastalık kontrol süresi elde edildi. Ayırca kabozantinib ile 30 aylık genel yaşam süresi elde edildi. Bu sonuçlar, 4. evre renal hücreli kanser tedavisinde elde edilen en iyi yaşam süresidir. Bu çalışma henüz rutin pratiğimizi değiştirmeye yetmemekle birlikte ümit vericidir. Bu çalışmanın devamında başlayan daha geniş hasta grubunu içeren faz-III çalışma sonuçlarını hep birlikte bekliyor olacağız. Eğer aynı başarıyı Kabozantinib faz-III çalışmada da elde ederse onkoloji pratiğimizde büyük bir değişikliğe yol açacaktır.

Çalışma 2

Bir diğer çalışma, erken evre (metastaz yapmamış) böbrek kanserinde ameliyat sonrası koruyucu yani yenilemeyi önleyici tedavinin test edilmesiydi. Bugüne değin yapılan çalışmalarda erken evre böbrek kanserinde ameliyatla tümörün alınması sonrası yenilemeyi azaltıcı bir tedavi yönteminin etkisi kanıtlanamamıştır. Bu nedenle pratiğimizde ameliyat sonrası erken evre renal kanserde hastalarımıza ek bir tedavi vermeden takip ederiz. Koruyucu (adjuvan) tedavi vermenin faydası var mı sorusunun yanıtını arayan iki çalışmadan ilkinde yüksek riskli hastalarda 1 yıl sunitinib kullanmanın, tedavi bitiminden sonra hastalığın tekrarlamasına kadar geçen süreye katkı sağladığı (5 yılda %8’lik bir katkı), ve ilaç kullanmayanlara göre avantajlı olduğu gösterildi. Bu çalışma, kongrede sunulmasıyla eşzamanlı olarak saygın tıp dergisi New England Journal of Medicine’de de yayımlandı. Çalışmanın takip süresi devam ettiği için henüz genel sağkalım sonuçları yayımlanmadı.

Çalışma 3

Bu çalışmanın adjuvan tedavi lehine sonuçlarına rağmen, opere olan erken evre böbrek kanserinde koruyucu tedavi ile ilgili yapılan diğer çalışmada sunitinib veya sorafenib kullanmanın herhangi bir katkısı saptanmadı.

Ameliyat sonrası koruyucu kemoterapi verilmeli mi sorusuna yanıt olarak biri pozitif, diğeri negatif iki çalışma karşımıza çıkmakta. Sonuçta, klinik pratiğimizi değiştirmek için bu çalışmaların genel yaşam süresi analizlerinin sonuçlanmasını beklemek gerekmektedir.

Sonuç

Bu üç çalışma henüz standart onkoloji tedavisi olarak yerini almamakla birlikte, yeni nesil tedavi seçenekleri ile daha iyi sonuçlar elde edeceğimiz umudunu ortaya koymuştur.

1. CABOzantinib versus SUNitinib (CABOSUN) as initial targeted therapy for patients with metastatic renal cell carcinoma (mRCC) of poor and intermediate risk groups: Results from ALLIANCE A031203 trial, presented by Dr Toni Choueiri during Presidential Symposium 3 on Monday, 10 October, 16:30 to 18:10 (CEST).

ESMO 2016, Abstract LBA30_PR.

2- Alain Ravaud, M.D., Ph.D., Robert J. Motzer, M.D., Hardev S. Pandha, M.D., Ph.D. et al.

Adjuvant Sunitinib in High-Risk Renal-Cell Carcinoma after Nephrectomy.

October 10, 2016DOI: 10.1056/NEJMoa1611406

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İbuprofen Sigara Kullanan Kişilerde Akciğer Kanserine Yakalanma Riskini Düşürebilir

İbuprofen Sigara Kullanan Kişilerde Akciğer Kanserine Yakalanma Riskini Düşürebilir

Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Sigara kullanan kişilerin 30 kat daha fazla akciğer kanseri...

Niraparib, Over (Yumurtalık) Kanserli Hastaların Yaşam Sürelerini Belirgin Bir Şekilde Uzattı

Niraparib, Over (Yumurtalık) Kanserli Hastaların Yaşam Sürelerini Belirgin Bir Şekilde Uzattı

DNA tamir mekanizmasında görevli yollardan biri olan PARP yolunu baskılayan bir ilaç olan Niraparib (Tesaro), hem...

Kanserde Yaşam Kaybına Neden Olabilecek Aşırı Tedaviden Gelin Hep Birlikte Uzak Duralım!

Kanserde Yaşam Kaybına Neden Olabilecek Aşırı Tedaviden Gelin Hep Birlikte Uzak Duralım!

İlk yazımızda kemoterapi sonrası ilk 1 ayda gözlenen yaşam kayıplarını kemoterapi ilişkili yaşam kayıpları olarak tanımlamıştık,...

Meme Kanseri Tedavisinde Pratiği Değiştirecek Çalışma

Meme Kanseri Tedavisinde Pratiği Değiştirecek Çalışma

Hormonal tedavilere duyarlı meme kanseri tüm meme kanserli hastaların neredeyse % 70’ini kapsamaktadır. Meme kanserinin bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında