Sabahları uyanabilmek ve güne güzel başlamak için 10 ipucu

Sabahları uyanabilmek ve güne güzel başlamak için 10 ipucu

1- Küçük adımlarla başlayın

Geceleri uyumayıp, güneş doğunca uyanamayanlar için sabahları yataktan kalkıp keyifli bir güne başlamak çok da zor değil. Küçük adımlarla başlayarak sabah erken kalmayı sevebilir, enerji ve motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Yeterince dinlenirseniz, sabahlarınız keyifsiz olmaktan çıkar.

2- Alarmınız uzağınızda olsun

Saat alarmınızı ertelemeyin. Eğer uykunuzu almadıysanız veya yorgunsanız, dinlenmiş hissetmek için en az 1-2 saat daha uyumanız gerekir. İlk alarm ile uyanın. Bedeninizin biyolojik saati buna alışırsa gece uyku saati ile sabah uyanma saatlerini bedeniniz size zaten bildirecektir.

3- Gün ışığı önemli

Uyanır uyanmaz perdelerinizi, ışıklarınızı açın ya da dışarı çıkın. Doğal gün ışığı ile beyniniz çalışmaya başlar ve beden saati kendini sabaha hazırlamaya başlar. Gün ışığı yetersiz ise yapay gün ışığı kaynağı kullanabilirsiniz. Bu, modunuzu yükseltmeye ve uyanmanıza yardımcı olur.

4- Sabah keyfi yapın

Yataktan çıkmak istemeyen dürtülerinizi kontrol etmek için, sizi heyecanlandıracak sabah programları yapın. Okumayı sevdiğiniz bir blog ya da web sitesi, sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı, ya da yakınlarınızdaki bir park veya sahilde yürüyüş planları yapabilirsiniz. Yapmayı sevdiğiniz herhangi bir aktiviteyi sabahlarınız için programlayabilirsiniz.

5- Kahve ya da çay yudumlayın

Kafeinin mutluluk hormonları olan serotonin ve dopamini harekete geçirdiği düşünülüyor. Bu da modunuzu yükseltir, enerjinizi artırır ve odaklanmanıza yardımcı olur. Kahve ya da siyah çay sevmeyenler yeşil çay da içebilirsiniz.

6- Sabah sporu çok iyi gelir

Güne başlarken hafif tempolu koşu, ip atlama, yüzme gibi spor aktiviteleri kalp ritminizi artırıp metabolizmanızı hızlandırır. Düzenli yaptığınız zaman sabahları daha rahat uyanmaya ve sonrasında daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız. Geceleri de daha rahat uyumanıza yardımcı olur.

7- Kahvaltı enerjidir

Kahvaltı yapmadan dışarı çıkmayın. Sabah kahvaltısı; uyanmanız, metabolizmanızın çalışması ve günlük yapacağınız işleriniz için önemli bir enerji kaynağıdır. Az da olsa mutlaka birşeyler yemelisiniz. Bir dilim tahıllı ekmek ve yumurta veya sade yoğurt ve taze meyve bile yeterli olur. Biyolojik saatiniz buna alışır, sabahlarınız daha keyifli geçer ve işlerinize de daha iyi odaklanabilirsiniz.

8- Uyku saatinde ışıkları azaltın

Geceleri parlak ışıklar melatonin (uykulu hissetmenizi sağlayan hormon) seviyenizi azaltarak uykunuzu kaçırabilir. Bu ışıklara sadece aydınlatmalar değil; telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon da dahil tabiki. Yatma saatinize yakın bu cihazları kullanmayı bırakın.

9- Yatmadan önce alkol almayın

Alkolün değişken olmakla beraber genelde uykulu hissettirdiği doğru. Fakat gece uykuya dalmanızı zorlaştırır ve sabah oldukça halsiz hissedersiniz. Mümkünse alkol hiç almayın. Sosyal ortamınızda eşlik etmeniz gerekiyorsa bunu yatmadan en az 2-3 saat önce; mesela yemekle beraber yalnızca bir kadeh tüketin.

10- Sakinleştirici bir alışkanlık edinin

Akşamları sakinleşip rahatlamak gece daha iyi uyumanızı sağlar. Hafif bir yoga, meditasyon, ılık duş, kitap okumak gibi sizi rahatlatıp uykuya hazırlayacak bir alışkanlık edinin. Eğer bu öneriler sağlıklı bir uyku ve dinlenmiş uyanmanız için yeterli olmuyorsa doktorunuza görünün. Belki uyku apneniz olabilir. İlginizi çekebilir: Mavi Bölge insanlarının 8 ortak özelliği

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Amerikan Psikiyatri Birliği'nin yıllık toplantılarında 2010 sonrası diyetin zihinsel sağlığı nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir oturuma...

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmalar – ki bunların hepsine birden mikrobiyota diyoruz – insan hücrelerimizden daha...

Obezite ile Mücadelede, Zayıflamak mı Yoksa Egzersiz ve Zindelik mi Önemli?

Obezite ile Mücadelede, Zayıflamak mı Yoksa Egzersiz ve Zindelik mi Önemli?

Güncel bir derlemede araştırmacılar, obezite ile mücadelede, kilo vermeye daha az, fiziksel aktivite ve kardiyorespiratuvar (kalp...

HEPA Filtrelerin Havadaki SARS-CoV-2’yi Temizlediğini Gösteren Bir Gerçek Dünya Deneyi

HEPA Filtrelerin Havadaki SARS-CoV-2’yi Temizlediğini Gösteren Bir Gerçek Dünya Deneyi

Yüksek etkinliğe sahip partikül hava (High Efficiency Particulate Air= HEPA) filtreleri ve ultraviyole (UV) ışık sterilizasyonu,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında