Sitemizde Neden Sağlıklı Yaşam Yazılarına Başladık?

Sitemizde Neden Sağlıklı Yaşam Yazılarına Başladık?

Sadece bilebilme değil, bildiklerini öğretebilme becerisi de insan olmanın ayrıcalıklarından, hatta sorumluluklarından biridir. Hekimlik mesleğim boyunca hem hastalarıma ve yakınlarına hem de genç meslektaşlarıma hastalıkların bedensel-ruhsal etkilerini anlatma çabası içinde oldum. Bunun şu an aklıma gelen ilk iki sebebi, öğrenme sonrası oluşan farkındalık ile yaşamın bir gerçeği olan hastalıklardan korkmayan bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunmak ve bildiğini paylaşmanın verdiği hazdır.

Birçok hastamın ve hasta yakınımın kanser hakkında akıllarındaki soru işaretlerini gidermek için şimdiye kadar kararlılıkla birçok yol denedim. Hastaların daha iyi eğitilmeleri, bu zorlu hastalıkta daha profesyonel ve sürekli destek almaları için onkoloji hemşireliği kavramını ülkemize tanıttım ve Onkoloji Eğitim Hemşireliği Projesi fikir sahibi ve yürütücüsü olarak görev aldım. Daha sonra kanser nedir, ne değildir, kanserde erken tanının önemi ve kanserden nasıl korunuruz konularını daha geniş kitlelere ulaştırmak için, bölgemizde onbinlerce kişiye ulaşan kanser okulları projesini başlattık. Fakat bu da yeterli değildi, çünkü sağlıklı yaşam ve kanserden uzak kalacak alışkanlıklar çocukluk çağında kazanılmalıyıdı, bu nedenle çocuk ve gençlik bilim festivallerine katılmaya başladık. Her bir proje ve uğraş, aslında bilgilenme ihtiyacının sanılandan çok daha fazla olduğunu bana gösterdi ve bu nedenle internet üzerinden bilgi vermeye ağırlık verdim.

2012 yılından günümüze kadar tüm kanserleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ile web sitemizde detaylıca yazdık. Eşzamanlı olarak sağlığın en dinamik alanı olan kanser tıbbındaki gelişmeleri gün be gün duyurduk. Bunu yaparken sadece tedaviye yoğunlaşmadık, adeta birinci basamak sağlık hizmeti anlayışı ile kanserden nasıl korunuruz, kanser olmamak için nasıl beslenmeli ve nasıl bir hayat tarzına sahip olmalıyız konularına bilimsel kanıtlarla cevaplar bulmaya ve bulgularımızı paylaşmaya çalıştık. Neredeyse gece gündüz uyumadan binlerce özgün yazı kaleme aldık... Bu süreçte sizlerden gelen olumlu geri bildirimler en büyük motivasyon kaynağımız oldu.

Kanserden Sağlıklı Yaşama Dönüşüm!

İtiraf etmeliyiz ki öğrettikçe bizler de çok şey öğrendik. Öğrendiğimiz en önemli şey, dünya genelinde tüm yaşam kayıplarının neredeyse %60-70’inden sorumlu olan kalp-damar hastalıkları, kanser ve diyabetin nedenlerinin ortak olduğudur. Evet, bu üç önemli hastalık hareketsiz bir yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, obezite, sigara ve yetersiz medikal takip paydasında buluşuyor. Nasıl kanser olunmayacağını öğrenmek bizlere, nasıl sağlıklı yaşanacağını öğretti.

Yeni sağlıklı yaşam anlayışımızla meşhur “hastalık yoktur, hasta vardır” sözünü daha da ileriye taşıyarak tüm toplumu kucaklamak istiyoruz. Her sağlıklı insan bir gün hastalanabilir ve günümüz sağlık biliminin geldiği noktada hemen her hasta da sağlıklı bir birey adayıdır. Doğru bilgilerden şaşmadan ve anlaşılır bir anlatım ile hepimizi ilgilendiren sık görülen hastalıklardan korunma, erken tanı ve tedavi seçenekleri konularında hem bedensel hem ruhsal iyilik halimiz için sağlıklı yaşam yazılarımıza devam edeceğiz.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Uyku Kalitesi: Sağlıklı ve Uzun Yaşam İçin İpuçları

Uyku Kalitesi: Sağlıklı ve Uzun Yaşam İçin İpuçları

Kaliteli uyku, vücudun kendini onarması ve yeni güne hazırlanması için vazgeçilmezdir. Uzun ve sağlıklı bir yaşam...

Stres Yönetimi Nasıl Olmalı? Sağlıklı Bir Yaşam İçin Etkili Teknikler

Stres Yönetimi Nasıl Olmalı? Sağlıklı Bir Yaşam İçin Etkili Teknikler

Modern yaşamın koşuşturmacasında stres, hemen herkesin zaman zaman mücadele ettiği bir gerçekliktir. Stres anlarında kalp atışınız...

Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Amerikan Psikiyatri Birliği'nin yıllık toplantılarında 2010 sonrası diyetin zihinsel sağlığı nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir oturuma...

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmalar – ki bunların hepsine birden mikrobiyota diyoruz – insan hücrelerimizden daha...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında