Telomerlerin Mitokondri ile Haberleşmesinin Keşfi – Kanser Tedavisi için Yeni Bir Açılım

Telomerlerin Mitokondri ile Haberleşmesinin Keşfi – Kanser Tedavisi için Yeni Bir Açılım

Telomerler, genetik bilgimizi barındıran DNA paketleri olan kromozomların uçlarındaki kısımlardır ve hücrelerin genetik bilgilerini koruyacak şekilde yeniden çoğalmasını mümkün kılan özel bir fonksiyona sahiptir. Telomerler, hücrenin çoğalması sırasında kromozomların uçlarındaki genetik bilginin kaybını engellemek için kısalırlar ve korunurlar. Telomer uzunlukları yaşlandıkça ve hücrelerin çoğalması süreci devam ettiğinde kısalır. Telomerler çok kısaldığında, genetik bilginin korunması adına hücrelerin çoğalması durdurulur ve hücre programlı ölüme gider.

Aşağıda, telomerlerin moleküler yapısı kısaca resmedilmiştir.

telomer nedir telomeraz enzimi etki mekanizmasi nasildir 615272

Telomerlerin Mitokondri ile Konuştuğu Keşfedildi

Kanser ve yaşlanma konularında telomerler özel bir öneme sahiptir. Çok sayıda bilimsel araştırma, telomer kısalması ile ilişkili olarak hücre ölümü ve kanser gibi hastalıkların oluşumunu ortaya koymuştur. Yazımızın konusu olan yeni araştırma, telomerlerin çok kısalması durumunda hücrelerin güç merkezi olan mitokondri ile iletişim kurduklarını, bu iletişimle karmaşık bir dizi sinyal yolunun tetiklendiğini ve kanserli hale gelebilecek hücreleri yok eden bir inflamatuar yanıtı başlattıklarını gösterdi. Bu çalışmanın bulguları, kanseri önlemenin ve tedavi etmenin yanı sıra yaşlanmanın zararlı sonuçlarını dengelemek için daha iyi tedaviler tasarlamanın yeni yollarına yol açabilir.

Özetle, normal hücrelerde her bölünmede telomerler kısalıyor ve çok kısaldığında mitokondriye bir mesaj gidiyor. Bu mesaj, özel bir inflamatuar yanıtı tetikliyor ve o hücrenin kanserleşmeden ölmesini sağlıyor.

Kanser hücrelerinde ise telomerlerin kısalmasını önleyici çeşitli hücresel mekanizmalar vardır. Telomer kısalmasını önleyici hücresel mekanizmaların en önemli aktörlerinden biri, telomeraz adlı bir enzimdir. Telomeraz, kromozom uçlarındaki telomerlerin uzunluğunu koruyan ve onları yenileyen bir enzimdir. Kanser hücrelerinde, telomeraz aktivitesi genellikle artmıştır, bu da hücrenin telomer kısalmasını önlemesine ve sürekli çoğalmasına olanak tanır.

Ayrıca, bazı kanser hücreleri de telomer kısalmasından kaynaklanan DNA hasarlarını onarmak için hasar onarım mekanizmalarına sahiptir. Bu mekanizmalar, hücrenin genetik bilgilerinin bozulmasını önleyerek hücrenin sürekli çoğalmasını ve böylece kanser oluşumunu tetiklemesini sağlar.

Araştırmacılara göre telomerler ve mitokondri, kansere neden olabilecek hücreleri öldüren hücresel süreçlerde açıkça sinerji oluşturuyorlar.

Telomerler kromozomları artık hasardan koruyamayacakları bir noktaya kadar kısaldığında, bir nevi "hücresel kriz" sinyali veriliyor ve hücreler ölür. Bu faydalı doğal süreç, çok kısa telomerlere ve kararsız genomlara sahip hücreleri ortadan kaldırır ve kanser oluşumuna karşı güçlü bir engel olduğu bilinmektedir.

Jan Karlseder ve çalışmanın baş yazarı Joe Nassour daha önce de kriz halindeki hücrelerin, vücudun kendisini hasarlı hücrelerden kurtardığı otofaji adı verilen bir süreçle ortadan kaldırıldığını keşfetmişti.

Jan Karlseder, telomer ve kanser konusunda dünya genelinde öncü bilim insanlarındandır. Daha önceki bir çalışmasını şu yazımızda aktarmıştık: Telomer koruyucu mekanizmaların ortadan kaldırılması kemoterapinin gücünü artırabilir mi?

Bu çalışmada araştırmacılar, telomerlerin aşırı derecede kısaldığı durumlarda nasıl hücre ölümü meydana geldiğini ortaya çıkarmak istediler. Bunun için, insan hücreleri olan fibroblastları genetik olarak taradılar ve hücre ölümü sırasında önemli olan bağışıklık algılama ve inflamatuar sinyal yollarını keşfettiler. Özellikle, kısa telomerlerden yayılan RNA moleküllerinin mitokondri dış yüzeyindeki ZBP1 ve MAVS adı verilen bağışıklık sensörlerini aktive ettiği bulundu.

Bulgular, telomerler, mitokondri ve inflamasyon arasındaki önemli bağlantıları göstermektedir. Ayrıca, hücrelerin krizleri nasıl atlatabildiğinin (böylece yıkımdan kaçabildiğinin) ve bu hücresel süreç düzgün çalışmadığında kanserli hale gelebildiğinin de altını çiziyor.

İlgili konu: Egzersizin kas hücrelerini nasıl yenilediği bulundu – mitofaji

Telomerler, Mitokondri ve İnflamasyon Arasındaki Bağlantı – Kanser ve Yaşlanma Biyolojisi Anlayışımız Gelişiyor

Sonuç olarak telomerler, mitokondri ve inflamasyon, çoğunlukla izole olarak incelenen yaşlanmanın üç özelliğidir. Bu çalışmanın sonuçları, telomerlerin stres durumlarında mitokondriye bir RNA mesajı göndermesi sonucu iltihaplanmaya neden olabileceğini gösterir. Bu bulgular, yaşlanma sürecinin daha iyi anlaşılması ve insanların sağlıklı bir yaşam süresinin uzatılması amacıyla telomerler, mitokondri ve inflamasyon arasındaki etkileşimlerin incelenmesi gerektiğini vurgular.

Joe Nassour’un da çalışmaları hakkındaki yorumu şöyle oldu:

“Kanser oluşumu basit bir süreç değildir. Hücre boyunca birçok başkalaşım ve değişiklik gerektiren çok adımlı bir süreçtir. Telomerleri ve mitokondriyi birbirine bağlayan karmaşık yolların daha iyi anlaşılması, gelecekte yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde rol oynayabilir.”

Araştırmacılar bir sonraki aşamada ise bu yolların moleküler temelini daha fazla incelemeyi ve kanseri önlemek veya tedavi etmek için bu yolları hedeflemenin potansiyelini keşfetmeyi planlıyor.

1. Joe Nassour, Lucia Gutierrez Aguiar, Adriana Correia, Tobias T. Schmidt, Laura Mainz, Sara Przetocka, Candy Haggblom, Nimesha Tadepalle, April Williams, Maxim N. Shokhirev, Semih C. Akincilar, Vinay Tergaonkar, Gerald S. Shadel, Jan Karlseder. Telomere-to-mitochondria signalling by ZBP1 mediates replicative crisis. Nature, 2023; DOI: 10.1038/s41586-023-05710-8

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon genom düzenleme (SGD), genetik varyantların işlevsel etkilerini detaylı bir şekilde incelemek için geliştirilmiş, yüksek verimli...

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Son 20 yılda, genetik analizde kullanılan sekanslama teknolojileri, Sanger yöntemini aşarak "ikinci nesil sekanslama" (second generation...

Kanserde Genetik Test ve Haritalama Neden ve Nasıl Yapıyoruz? Sekanslama Nedir?

Kanserde Genetik Test ve Haritalama Neden ve Nasıl Yapıyoruz? Sekanslama Nedir?

Genetik Bir Hastalık Olarak Kanser Kanser, vücuttaki hücrelerin genetik yapısında meydana gelen değişikliklerle ortaya çıkan bir hastalıktır....

Kanserde Mutasyona Uğrayan Genlerin İşlevleri, Hücre Zarı Reseptörleri ve Sinyal Yolları

Kanserde Mutasyona Uğrayan Genlerin İşlevleri, Hücre Zarı Reseptörleri ve Sinyal Yolları

Kanser hücrelerinde sıkça mutasyona uğrayan genler, hastalığın gelişimi ve yayılımı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında