0
Telomer Koruyucu Mekanizmaların Ortadan Kaldırılması Kemoterapinin Gücünü Artırabilir mi?

Telomer Koruyucu Mekanizmaların Ortadan Kaldırılması Kemoterapinin Gücünü Artırabilir mi?

Kromozomlarımızın uçlarında bulunan ve hücrenin ne kadar süre bölüneceğine karar veren özelleşmiş bölümlere telomer adı verilir. Telomerlerin yaşlanma ve kanserle olan ilişkisi uzun yıllardır incelenmektedir. Salk Enstitüsünde yapılan bir araştırmaya göre telomerlerin programlı hücre ölümünde önemli bir role sahip olduğu ve bunun tümör oluşumunu engellediği keşfedilmiştir.

Hücrelerimiz bölünerek çoğalırlar ve bu sürece mitoz adı verilir. Her bölünmede hücrelerin telomerleri kısalır. Bir süre sonra telomerlerin boyu kritik seviyeye gelir ve hücre bölünmesi durur. Bu kansere karşı doğal bir bariyerdir. Stabil bir genetik yapıya sahip olmayan ve genetik yapısı zarar görmüş hücrelerin çoğalması böylelikle engellenmiş olur. Kanser hücreleri bu bariyeri, telomerlerini koruyacak bir mekanizma geliştirdiklerinden dolayı kolaylıkla aşarlar ve bölünmeye devam ederler. Araştırma ekibine göre hücrelerin bölünmesi ne kadar uzun sürerse, hücre o kadar krize doğru yaklaşır ve programlı hücre ölümüne doğru gider. Normal bir mitoz bölünmenin süresi 30-45 dakikadır ve bu süre 2 saati geçtiğinde hücreler krize girmeye başlar. Bu doğal kriz döneminde hücrenin telomerlerini koruyan protein inaktif hale gelerek DNA hasarı sinyali gönderir ve hücreler kendilerini parçalamaya başlar. Bu çalışmada hücreler gerçek zamanlı görüntülenerek bölünmeleri gözlemlenmiş ve sonuç olarak uzun mitoz sürelerine sahip hücrelerin krize girdiği, telomer koruyan proteinlerini kaybettikleri ve kendilerini parçalayacak programı başlattıkları gözlemlenmiştir.

Paklitaksel gibi ilaçlar kanseri durdurmak için mitozu hedef alırlar. Araştırmacıların hipotezine göre telomerlerin korunmasını engellemek, taxol gibi mitoz inhibitorlerinin etkisini artırabilir. Ayrıca, telomerlerin hücre ölümündeki rolünün anlaşılması yeni nesil tedavilerin önünü açabilir.

Bu çalışma dünyanın en prestijli bilim dergilerinden olan Nature’da 24 haziran 2015 tarihinde yayınlanmıştır. Daha detaylı bilgi almak için kaynak bölümündeki makaleye başvurabilirsiniz.

Makoto T. Hayashi, Anthony J. Cesare, Teresa Rivera, Jan Karlseder.

Cell death during crisis is mediated by mitotic telomere deprotection.

Nature, 2015

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeztugo ile HIV'e Karşı Yeni Dönem: Tek Dozla 6 Ay Koruma

Yeztugo ile HIV'e Karşı Yeni Dönem: Tek Dozla 6 Ay Koruma

18 Haziran 2025’te FDA onayı alan Yeztugo (lenacapavir), HIV’e karşı koruma sağlayan ilk ve tek 6...

Vücudunuzu Sadece Tartmayın, Tanıyın! Yeni Nesil Analiz Çağı

Vücudunuzu Sadece Tartmayın, Tanıyın! Yeni Nesil Analiz Çağı

Günümüzde kilo takibi artık yetersiz kalıyor. Özellikle onkoloji hastaları, kas kaybı, postür bozuklukları ve tedaviye bağlı...

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Yaşamı / canlılığı anlamak ve onu derinlemesine incelemek, insanlık tarihi boyunca merak konusu olmuştur. Nobel ödüllü...

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Histotripsy, tıpta yükselen bir yenilik olarak, cerrahi müdahale veya radyasyon kullanmadan tümörleri fiziksel olarak yok etme...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında