Hemen herkes mümkün olduğunca uzun ve sağlıklı yaşamak ister değil mi? Güzel haber; araştırmalar insanların sağlıklı kiloda kalarak ve doğru yaşam tarzıyla daha uzun ve sağlıklı yaşayabildiklerini gösteriyor.

Çalışmada öne çıkan sonuçlar şu şekilde; fazla kilolu olan kişilerin sahip olduğu her fazladan 1 kilogram için ömürlerinin 2 ay kısaldığı bulunmuş. Uzun ömrü destekleyen genlerle yapılan önemli bir çalışmada ise her yıl okul eğitiminin devamında da öğrenmeye devam etmenin neredeyse bir yıl yaşam süresinin uzattığı bulunmuştur. Bir başka önemli bulgu ise sigara içmeyi bırakanların daha uzun yaşamak ve yeni deneyimler edinmek istedikleriyle ilgili.

Edinburg Üniversitesin’deki bilim insanlarının 600.000’den fazla kişinin ebeveynlerinin yaşam süreleriyle beraber genetik bilgilerini analiz ettiler. Yaşam tarzı seçimlerinin DNA genleri tarafından belirli ölçüde etkilendiği ortaya çıktı. Örneğin; artan alkol tüketimi ve bağımlılığıyla ilgili bağlantılar bulundu. Araştırmacılar bu bulgulardan esinlenerek yaşam süresi üzerinde en fazla etkisi olan faktörleri aramaya koyuldular.

Alışkanlık ve yaşam tarzı olan sigara içmenin akciğer kanseriyle doğrudan bağlantısı zaten bilinmekte. Bu çalışmada, her gün bir paket sigara içen bir kişinin ömründen ortalama 7 yıl kısalttığı hesaplandı. Ancak, sigarayı içmeyi bırakanların yaşam sürelerinin zamanla hiç içmeyenlere yaklaştığı da görülmektedir.

sigarayi biraktiktan sonra vucudumuza neler olur

Sağlıksız-fazla kiloya sahip olmak ve bunun negatif etkilerinden biri olarak diyabet de yaşam süresini olumsuz etkileyen faktörler arasında.

Çalışma ayrıca yaşam süresini etkileyen iki yeni DNA farklılığı tespit etti. İlk olarak kan kolesterol seviyesini etkileyen bir gen; ömrü yaklaşık sekiz ay azalttığıdır. İkincisi; bağışıklık sistemiyle bağlantılı bir gen, 6 ayda yaşam beklentisini arttırmakta.

Nature Communications'da yayınlanan araştırma, Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finanse edilmiş. Veriler, Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika'dan, İngiltere'de Biobank da dahil; sağlık ve hastalıkta genetik ve yaşam biçiminin etkisiyle ilgili 25 farklı nüfustan bilgiler alınarak derlenmiştir. Araştırmacılara göre büyük veri (big data) ve genetik teknolojiler, farklı davranış ve hastalıkların nedensel etkilerini aylarca hatta yıllarca artı ve eksileriyle karşılaştırma imkanı sağlamıştır.

Özetle, doğru yaşam tarzı seçimlerinin ve sağlıklı alışkanlıkların yaşam süresini uzatmaya katkıları her geçen gün daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.