Weight Watchers diyeti nedir? Puan tablosu ve listesi nasıldır?

Weight Watchers diyeti nedir? Puan tablosu ve listesi nasıldır?

Türkçe karşılığıyla kilo takipçileri anlamına gelen Weight Watchers diyet programı, ilk olarak 1963 yılında Jean Nidetch tarafından tasarlandı. Yıllar içerisinde geliştirilen ve günümüzde ciddi bir popülariteye ulaşan Weight Watchers programına milyonlarca kişi üye olurken, Oprah Winfrey gibi dünyaca ünlü isimler de bu program sayesinde kilo verdiklerini açıkladı. US News & World Report En İyi Diyetler listesinde ise Weight Watchers diyeti, bu yıl en sağlıklı 4. diyet seçildi. Weight Watchers programının bu denli popüler olmasının sebebini merak ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle, Weight Watchers program içeriğini ve nasıl uygulandığını konu alan yazımızı sizler için hazırladık.

Weight Watchers diyeti nedir, nasıl çalışır?

Sağlığı ve kilo verme sürecini bütüncül bir yaklaşım ile ele alan Weight Watchers (WW) diyet programında hiçbir besin yasak değildir. Bu programın temel amacı sürdürülebilir bir yol ile katı kurallara gerek kalmadan, sağlıklı beslenerek kilo vermeyi teşvik etmektir. WW diyetine uyum gösterebilmek için farklı üyelik seçenekleri bulunan WW programına kayıt olmanız gerekmektedir.

WW program içeriği Smart Points System (Akıllı Puan Sistemi) ile çalışmaktadır.

Akıllı Puan Sistemi, kalori, yağ, protein ve şeker içeriği gibi faktörlere bağlı olarak, gıdalara farklı puan değerleri atamaktadır. Örneğin; 230 kalorilik bir hamur işi 10 puanken, aynı kaloriye sahip yaban mersini ve granola ile hazırlanmış yoğurt kasesi sadece 2 puandır. Bununla birlikte, WW listesinde 0 puan olan birçok besin de bulunmaktadır.

0 puan besinler

0 puan besinler arasında derisiz tavuk eti, yumurta, düşük yağlı yoğurt, taze sebze gibi sağlıklı ve protein içeriği yüksek besinler bulunmaktadır.  Akıllı Puan Sistemi sayesinde WW üyeleri, kalori, doymuş yağ, ilave ve konsantre şeker kaynakları gibi sağlıksız besinlerden fakir; yağsız protein kaynakları ve sebze gibi sağlıklı besinlerden zengin bir beslenme düzenine yönlendirilir.

Programa üye olan kişilere verilen günlük puan kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi ise verilen toplam puanın kişinin boy, kilo, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve kilo verme hedefleri gibi kişisel verilere dayalı olarak belirlenmesidir. Üyelerin, kilo kaybedebilmek için günlük puan haklarının altında kalmaları gerekmektedir. Üyeler ihtiyaçları doğrultusunda yeşil, mor ve mavi olarak adlandırılan beslenme modellerinden birine yönlendirilmektedir.

Yeşil Plan: 100’den fazla 0 puan içerikli besin bulunan ve en yüksek akıllı puan limitine sahip olan beslenme modeli.

Mavi Plan: 200’den fazla 0 puan içerikli besin bulunan ve akıllı puan limiti yeşil plana kıyasla daha düşük olan beslenme modeli.

Mor Plan: 300’den fazla 0 puan içerikli besin bulunan ve akıllı puan limiti en düşük olan beslenme modeli.

WW diyetinde tüketimi önerilen / sınırlandırılan besinler nelerdir?

Tüketimi önerilen besinler

  • Yağsız protein: Derisiz tavuk eti, yağsız yoğurt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri
  • Nişastalı olmayan sebzeler: Brokoli, kuşkonmaz, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, biber vb.
  • Sağlıklı karbonhidratlar: Tatlı patates, esmer pirinç, yulaf ezmesi, fasulye, tam tahıllı ürünler
  • Sağlıklı yağlar: avokado, zeytinyağı, fındık, ceviz vb.

Tüketimi sınırlandırılan besinler

  • Şekerli içecekler
  • Cips ve gofret gibi sağlıksız olan paketli gıdalar
  • Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler
  • Pasta ve kurabiye gibi şeker ve yağ içeriği yüksek besinler

WW programının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

WW programının, diğer dijital beslenme programlarına kıyasla çok daha kapsamlı olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, birçok kullanıcı için uygulaması kolay, hesaplı ve sürdürülebilir bir diyet programıdır. Ancak bazı kişiler için bu programa uyum göstermek oldukça kolay olabilirken; bazı kişiler için ise zorlayıcı olabilmektedir. WW programının ilk olarak olumlu, daha sonra ise olumsuz yönlerini kısaca özetleyecek olursak;

WW diyetinin olumlu yönleri;

  • WW diyetinde hiçbir besin yasak değildir. Bu durum ise WW diyetini,  daha sürdürülebilir kılmaktadır. 
  • Program dâhilinde binlerce besin bulunmaktadır. Üyeler tüketmek istedikleri besinler ile hazırlayabilecekleri 4.000’i aşkın yemek tarifini de program içerisinde bulabilirler. WW programı içeriğindeki yemek tarifleriyle hazırlanabilecek beslenme programına 1 günlük menü örneği verecek olursak;

Sabah: Yaban mersinli ve cevizli yulaf

Ara: Vanilya aromalı fırınlanmış elma

Öğle: Yumurta, ızgara sebze ve avokadolu salata

Ara: Peynir ve üzüm

Akşam: Zencefil, karides ve sebzeli esmer pirinç pilavı

  • WW programı, fiziksel aktivitenin de sağlıklı yaşamın bir parçası olduğunu savunmaktadır. Bu nedenle, dijital program içeriğinde fiziksel aktivite önerileri de bulunmaktadır
  • WW programı sadece kilo vermek amaçlı değil, aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek isteyen kişiler için de uygundur.
  • Üyeler sadece WW aplikasyonunu satın alarak da diyete uyum gösterebilir. Ancak, farklı bütçeler için farklı program seçenekleri bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi edinmek ve destek görmek isteyen üyeler, “WW ve Seminer Seansları” veya “WW ve birebir danışmanlık” programlarından da yararlanabilir.
  • WW programının en uygun fiyatlı paketin de bile üyelerin 7/24 cevap alabileceği online mesajlaşma sistemi bulunmaktadır.
  • WW program dahilinde, 400’den fazla restorandın sağlıklı menülerinin akıllı puanı bulunmaktadır. Bu nedenle, yurtdışında yaşayan üyeler gittikleri bazı restoranlarda kolaylıkla sağlıklı öğün seçimi yapabilirler.
  • Yurtdışında yaşayan üyeler, WW markasının tam buğday tortilla cipsi gibi paketli ve sağlıklı gıdalarını birçok markette bulabilirler.
  • WW diyeti daha uzun süre tok tutan yiyeceklerin tüketimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, üyeler genellikle aç hissetmemektedir. Ancak, herkesin açlık seviyesi ve iradesi günden güne değişkenlik gösterebilmektedir.  Bu nedenle,  WW programı haftada bir kez, günlük tüketilmesi gereken toplam akıllı puana ek puan vermektedir. Bu sayede, üyeler belirli sınırlar çerçevesinde, haftada bir kez kendilerini ödüllendirebilir ve canlarının çektiği besinleri tüketebilir.

WW diyetinin olumsuz yönleri

  • WW diyetini uygularken tüketilen besinlerin kayıt altına alınması gerekmektedir. Günlük verilen “Akıllı Puan” hakkını geçmemek için ise her öğünde puan hesaplaması yapılmalıdır. Bu nedenle, yoğun iş temposu veya başka nedenlerden dolayı WW programına zaman ayıramayacak kişiler için uygun olmayabilir.
  • Her ne kadar farklı bütçeler için farklı paket seçenekleri olsa da, en uygun fiyatlı paket için bile belli bir ücret ödenmelidir. Bu nedenle, maddi olarak bazı kişiler için uygun olmayabilir.
  • WW programı, besin seçimini “Akıllı Puan” limitini aşmamak kaydıyla üyelerine bırakmaktadır. Ancak, irade problemi yaşayan üyeler sağlıklı besinler tercih etmek yerine tüm “Akıllı Puan” haklarını yüksek yağ ve şeker içeren besinler ile değerlendirebilirler. Bu durum ise sağlıksız ve dengesiz bir diyet modeli ile beslenmeye sebebiyet verebilir.

Özet & Sonuç

Weight watchers diyetinin, doğru uygulandığı takdirde sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve kilo vermek için uygun olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, herhangi bir sağlık probleminiz varsa diyetinizi dijital programlar ile değil de diyetisyen ve hekim yardımı ile yönetmenizi tavsiye ederiz. Bununla birlikte, WW diyetinde tüketilmesi / sınırlandırılması önerilen besinlere baktığımız zaman, bu yıl yine en sağlıklı diyet seçilen Akdeniz Diyet modeli ile benzerlik gösterdiğini görmekteyiz. Akdeniz diyet listesinde tüketimi önerilen besinler, WW “Akıllı Puan” uygulamasında 0 puan veya düşük puanlı besinler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle, WW programını kullanırken uygulayabileceğiniz en doğru yaklaşım, Akdeniz Diyet modeli içeriğindeki besinleri seçmek ve günlük “Akıllı Puan” limitinizin altında kalacak şekilde beslenmek olacaktır.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Beslenme Bilimi – Yeni Bir Makale Serisi ile Beslenmeyi Her Yönüyle Ele Alıyoruz

Aşağıdaki yazı, dünya genelinde önde gelen tıp ve bilim dergisi NEJM'de, 11 Nisan 2024'te "Nutrition in...

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Beslenmenin Temelleri – Yaşam Boyu Enerji ve Makro Besin Öğeleri Rehberi

Günümüzde, yaşam kaybının ana nedenleri artık enfeksiyon hastalıkları değil, kronik hastalıklardır. Kanser, diyabet, KOAH ve demans...

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlaması yapılmadığında bile faydalı

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, kalori kısıtlaması yapılmadan uygulanan Aralıklı Oruç (intermittent fasting) diyetinde bile %1 -...

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

Ornish Diyeti nedir, nasıl yapılır, faydaları?

İlk olarak 1977 yılında tasarlanan Ornish diyeti, düşük yağlı ve bitki bazlı bir diyet modelidir. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında