Yorgunluk Bileşiği Olarak Bilinen Laktik Asidin Tümöre Karşı Bağışıklık Yanıttaki Rolü

Yorgunluk Bileşiği Olarak Bilinen Laktik Asidin Tümöre Karşı Bağışıklık Yanıttaki Rolü

Laktik asidin tümöre karşı bağışıklığı nasıl düşürdüğü keşfedildi.

Laktik Asit Nedir? Kısaca

Yorgunluk bileşiği olarak bilinen laktik asit, vücutta doğal olarak bulunan ve enerji elde etmek için karbonhidratın yıkımı/yakılması sonucu oluşan bir yan üründür. Laktat olarak da adlandırılır. Laktik asit, 1780 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilen ve formülü CH3CHOH-COOH olan bir organik hidroksi asittir. 1881'de ticari olarak ekşimiş sütten elde edilmiştir; bu yüzden süt asidi de denir. Sütte bulunan laktoz, bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür. 

Birçok organda ve hücrede, glikozun enerji elde etmek amacıyla parçalanması ile bir yan ürün olarak laktik asit üretilmesine karşın, en sık olarak kas hücrelerinde biriktiği düşünülmektedir; spor ve yoğun fiziksel aktivite sonrası görülen yorgunluk bu bileşiğe bağlanmaktadır. Kas dokusu yeterince oksijenlenmediği durumlarda glukozu anaerobik (oksijensiz enerji üretimi) olarak laktata indirgiyor. Bununla birlikte, güncel bilimsel çalışmalar, biriken bu laktatın da kas hücrelerinde enerji üretiminde kullanılabildiğini göstermektedir; bu nedenle biyolojide artık bir atık ürün olarak görülmemektedir. Sporcuların, laktatı daha verimli kullanabilecek şekilde enerji metabolizmalarını ve hücre içi organelleri düzenlediği düşünülmektedir; bu nedenle sporcuların vücudunda laktik asit birikmez.

Kanser Hücrelerinin Laktik Asidi Kullanması

Kanser hücrelerinin metabolizması oldukça hızlıdır, fazla enerjiye ihtiyaçları vardır ve çok miktarda laktik asit üretmektedirler. Bununla birlikte kanser hücrelerinin laktik asidi, sadece enerji üretmek için kullanmadığı bulundu.

Laktik asidin bağışıklık sisteminin tümöre karşı tepkiyi düşürdüğü bilinmekteydi, ancak bu durumun hangi mekanizmayla gerçekleştiği henüz aydınlatılamamıştı. Aralık 2021’de Cell Reports dergisinde yayımlanan çalışmaya göre tümör ilişkili makrofaj hücrelerinin laktik asiti enerji kaynağı olarak kullandığı keşfedildi.

Laktik asidin yardımıyla kanser hücreleri, "normal makrofajların yapısını değiştirerek tümör ilişkili makrofajlara" dönüştürmektedir.

Bilindiği üzere, makrofajlar tümör hücrelerini yok etmeye programlanmıştır. Ancak, laktik asit makrofajları felce uğratarak anti-kanser etkisini düşürmektedir.

Peki bu çalışma bize ne ifade ediyor?

  • Laktik asidin tümöre karşı bağışıklığı nasıl düşürdüğü keşfedildi.
  • Tümörlerdeki laktik asit varlığı immünoterapilere karşı gelişen direnci açıklayabilir.
  • Laktik asite bağlı direnç için farklı stratejiler geliştirebilir. Laktik asidin, nötrleşmesini sağlayan ilaçlar kurgulanabilir. Ayrıca, makrofajların laktik aside ulaşmasını engelleyen moleküller geliştirilebilir.

Xenia Geeraerts, et al. Macrophages are metabolically heterogeneous within the tumor microenvironment. Cell Reports, 28 Dec 2021

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser Hücrelerinin Normal Hücrelerden Farklı Olmasının 7 Nedeni

Kanser Hücrelerinin Normal Hücrelerden Farklı Olmasının 7 Nedeni

Hepimiz kanserin kötü huylu bir hastalık olduğunu biliyoruz. Peki, tam olarak "kanser" nedir? Kanser, sağlıklı vücut hücrelerinde...

Doktorlar mı, Yapay Zeka mı? Ankete Katılanların Çoğu Yapay Zeka Tanısına Güveniyor

Doktorlar mı, Yapay Zeka mı? Ankete Katılanların Çoğu Yapay Zeka Tanısına Güveniyor

Yapay Zeka ve Doktor Tanıları Arasındaki Güven Farkı Yapay zeka (YZ) teknolojisinin sağlık alanında giderek artan bir...

Biyoloji Yüzyılına Hazır Mıyız?

Biyoloji Yüzyılına Hazır Mıyız?

Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte yepyeni bir çağın içindeyiz. Bu gelişimi hayatımızın her alanında görebiliyoruz....

Yapay Zeka ve Tıp Eğitimi — 21. Yüzyılın Pandora Kutusu

Yapay Zeka ve Tıp Eğitimi — 21. Yüzyılın Pandora Kutusu

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka (YZ) destekli chatbot olan ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer), tarihteki en...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında