0
Akciğer kanserinde erken tanı için tarama önerileri yenilendi: 2 önemli değişiklik!

Akciğer kanserinde erken tanı için tarama önerileri yenilendi: 2 önemli değişiklik!

Sigara içen ancak belirtileri ve şikayetleri olmayan kişiler için akciğer kanseri tarama önerilerini, 7 Temmuz 2020’de ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) güncelledi.

USPSTF, kanıtlara dayanarak, sigara öyküsü nedeniyle akciğer kanseri için yüksek risk altında olan 50 ila 80 yaşları arasındaki kişilerin akciğerlerini, düşük doz bilgisayarlı tomografi (DDBT) kullanarak yıllık tarama yapılmasını önermektedir. Bu öneri, USPSTF tarafından “B” sınıfı kanıt olarak tanımlanmıştır ve herkes için uygulanması önerilmiştir.

Not: A sınıfı kanıt: net faydanın önemli olduğu konusunda yüksek kesinlik olduğu; B sınıfı: net faydanın orta düzeyde olduğu konusunda yüksek keskinlik olduğu; C sınıfı: net faydanın küçük düzeyde olduğu; D sınıfı: net faydanın kesin olmadığı veya zararının faydasından fazla olduğu; I sınıfı: fayda ya da zarar için yeterli kanıtın olmadığı bir bilimsel kanıt sınıflama dereceleridir.

Sigara içmek, tüm akciğer kanserlerinin %90 kadarının nedenidir ("sigara dışı akciğer kanseri nedenleri" için bakınız). Akciğer kanseri, uzun yıllar sigara içmiş bireylerde herhangi bir kanser belirtisi vermeden gelişebilir. Ya da öksürük, nefes darlığı ve kanlı balgam gibi şikayetler sonrasında saptandığında da hastalık ileri evre olabilir. USPSTF, bu nedenle ömürleri boyunca en az 20 paket-yıl sigara içmiş ve hala sigara içen; veya 20 paket-yıl içmiş ancak son 15 yıl içinde sigarayı bırakmış kişileri "yüksek riskli" kabul etmektedir.

Not: Bir paket yılı, bir yıl boyunca günde ortalama 20 sigara (veya bir paket) içmeye eşdeğer olarak tanımlanır. Örneğin, 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içmek, 20 paket-yıl olarak hesaplanırken, 10 yıl boyunca günde 2 paket içmek de 20 paket-yıl olarak hesaplanır.

Akciğer kanseri taraması için önemli 2 değişiklik

USPSTF, bu yenilen taslak öneride, akciğer kanseri taraması için taranacak kişi sayısını neredeyse iki katına çıkaracak iki değişiklik yapmıştır:

  1. Taramaya 55 yerine 50 yaşında başlamasını tavsiye etmektedir.
  2. Akciğer kanseri için "yüksek riskli" olarak tanımlanmış 30 yıllık sigara içme geçmişini 20 yıla düşürmüştür.

Yeni kanıtlar, genç yaşta ve daha hafif sigara içme öyküsü olan kişiler arasında taramaya başlamanın gerçek faydaları olduğunu kanıtlıyor. Daha fazla hayat kurtarabiliriz, aynı zamanda insanların daha uzun süre sağlıklı kalmasına da yardımcı olabiliriz.

Sonuç olarak, sigara veya tütün içimi akciğer kanserinin yanı sıra böbrek, mesane (idrar kesesi) gibi birçok kanserin de en sık nedenleri arasındadır. Aynı zamanda sigara içimi kalp krizi ve erken ölümün de önemli nedenlerindendir. Tarama testleri kanserde erken tanı sağlayarak hayat kurtarabilir. Ancak sigara ve tütünün hiç kullanılmaması veya kullanılıyorsa da bir an önce bırakılması sağlığımız için en doğru olanıdır.

*

akciger kanseri taramasi infografik erken tani 2020 39567

*

sigaranin zararlari nelerdir sigara hangi hastaliklara yol acar 984458

*

sigara biraktiktan sonra akcigerler ne kadar surede iyilesir 330939

*

- Sigarayı nasıl bırakabilirim?

USPSTF Issues Draft Recommendation Statement on Screening for Lung Cancer; The ASCO Post, 9 July 2020.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Akciğer Kanserinde Son 20 Yılda Yaşam Süreleri Nasıl Değşti? Büyük Devrim!

Akciğer Kanserinde Son 20 Yılda Yaşam Süreleri Nasıl Değşti? Büyük Devrim!

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı yaşam kayıplarının birinci nedeni olmaya devam ederken, en yaygın alt...

Zoldonrasib, KRAS G12D Mutasyonunu Hedeflemede Etkili Bulunan İlk Ajan Oldu

Zoldonrasib, KRAS G12D Mutasyonunu Hedeflemede Etkili Bulunan İlk Ajan Oldu

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı yaşam kayıplarının başında gelmeye devam ediyor. Küçük hücre dışı akciğer kanseri...

HER2 Mutant Akciğer Kanserinde Oral Tedavi Zongertinib ile Etkileyici Sonuçları

HER2 Mutant Akciğer Kanserinde Oral Tedavi Zongertinib ile Etkileyici Sonuçları

İleri evre küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarının yaklaşık %2-4’ünde, insan epidermal büyüme faktörü reseptörü...

Akciğer Kanseri Taramaları Neden Meme ve Kolon Taramasından 4 Kat Daha Düşük!

Akciğer Kanseri Taramaları Neden Meme ve Kolon Taramasından 4 Kat Daha Düşük!

Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin en sık görülen nedeni olmaya devam ediyor. Ancak ne...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında