Akıllı Bileklik-Saat Kullanımından En Çok Fayda Görenler Kimlerdir?
Her geçen gün daha fazla kişinin kolunda çeşitli boyut, renk ve markada akıllı aktivite bileklikleri ve saatleri görmekteyiz. Bu akıllı bileklikler ve saatler, sadece zamanı değil, sahip olduğu çok sayıda sensör sayesinde sizi takip eden ve kendinizi takip etmenize olanak veren popüler elektronik ürünlerdir. Akıllı bilekliklerin doktorlar ve bilim insanları için ise farklı anlamları vardır: hastasının ne kadar aktif olduğunu / egzersiz yaptığını takip etmek ve bundan ne kadar fayda gördüğünü ölçmek, hatta bilimsel çalışmalarla bunu ortaya koymak!
Fiziksel aktivitenin beyin/zihin sağlığı üzerine olumlu etkisine dair son yıllarda dikkat çekici çalışmalar çıkmıştır. Ancak kanser tedavisi bitip normal yaşamına devam eden kişiler için, egzersizin, zihin sağlığına sağladığı faydaları gösteren bir çalışma yoktu. Bu konuda önemli bir katkı, 19 Eylül 2017’de Cancer adlı bilimsel dergide yayımlanan “The Memory & Motion” çalışması ile akıllı bilekliklerden geldi. Araştırmada, meme kanseri tedavisi biten kişiler, akıllı bilekliklerle takip edildi ve düzenli egzersiz yapanların, unutkanlık gibi kemo-beyin şikayetlerinden daha az etkilendiği ortaya kondu.
Çalışmanın Detayları
Meme kanseri tedavisi biten ve sedanter (hareketsiz) yaşayan 87 bayan çalışmaya dahil edildi. Bu kişilerin 43’ü egzersiz koluna, 44’ü herhangi bir müdahalenin yapılmadığı kontrol koluna alındı. Egzersiz koluna alınan kişilere davranış değişikliğini sağlamak ve motivasyon amacıyla akıllı bileklik verildi. Egzersiz planı oluşturulan bu kişilerle, haftalık egzersiz hedefi olan 150 dakikaya ulaşmak için ayrıca 2. ve 6. haftalarda telefon görüşmesi yapıldı. 12 haftalık takip sonucu kişilerin kendileri tarafından raporlanan bilişsel fonksiyonları, çalışma öncesiyle ve birbirleri ile karşılaştırıldı.
Sonuçlar
Katılımcılar, ortalama yaşı 57 olan ve 5 yıl içinde meme kanseri tanısı almış bayanlar idi. İki grup genel olarak karşılaştırıldığında, bilişsel iyileşmeleri açısından anlamlı fark yoktu. Fakat alt grup analizi yapıldığında, meme kanseri tedavisi yeni biten (ameliyatın üzerinden en fazla 2 sene geçen) kişilerin, bilişsel fonksiyonların iyileşmesi açısından egzersizden belirgin fayda gördüğü ortaya çıktı.
Çalışma göstermektedir ki, tedavi sonrası erken dönemde aktif bir yaşam tarzını benimsemek hem beden sağlığı hem ideal kiloyu yakalama hem de zihin fonksiyonları için kendinize yapacağınız belki de en büyük iyiliktir.
Aktivite Bileklikleri İle Sağlığın Ölçülmesi
Çalışmada, giyilebilir teknolojiler ve akıllı bileklikler konusunda öncü firmalardan biri olan Fitbit’in ürünleri kullanılmıştır. Çoğu fitness takipçisi gibi, Fitbit'in cihazları da mükemmel değildir. Adımları oldukça iyi sayabilir, kalp hızı ve ritmini ölçebilir ve günlük aktivite düzeyleri hakkında iyi bir fikir verebilirler. Ancak gerçek anlamda ne kadar kalori yaktığınızı gösterecek bir ürün henüz yoktur.
Her ne kadar mükemmel olmasalar da akıllı bileklikler aktif kullanıma girdiği 2012 yılından bu yana çok sayıda klinik araştırmada denenmektedir: eklem iltihabı (artrit), uyku apnesi, kanserli hastaların aktivite takibi, kalp krizlerinin önceden tahmin edilmesi gibi…
Sağlığın ölçülmesi amacıyla en yoğun kullanan aktivite bilekliği Fitbit ile bilim insanları 2012'den bu yana 457 bilimsel çalışma yayımladılar ve bunların yarısı da 2017'de.
Kullanıcılardan toplanan bilgiler Fitbase adı verilen veri tabanında tutuluyor ve bu bilgiler erişim izni verilen bilim insanları ile paylaşılıyor. Fitbase veri tabanındaki bilgi her geçen gün artmakta, öyle ki, 2012’den bu yana 3.5 milyar dakika Fitbit verisi toplanmış durumda.
Sağlığın dijital ortamda ölçülmesine ve bunun bilimsel olarak ifade edilmesine en önem veren firma olarak gözükse de, dijital sağlığa yatırım yapan tek firma Fitbit değil. Yakın zamanda İngiltere Nottingham ve ABD Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, Apple’ın saatinin verilerini değerlendiren bir yapay zeka programı ile atrial fibrilasyon olarak adlandırılan önemli bir kalp probleminin önceden tahmin edilebileceğini gösteren dikkat çekici bir araştırma da yayımlanmıştır.
1. Sheri J. Hartman PhD, Sandahl H. Nelson MS, Emily Myers MPH ve ark.
Randomized controlled trial of increasing physical activity on objectively measured and self-reported cognitive functioning among breast cancer survivors: The memory & motion study.
Cancer. 19 September 2017
2. Researchers help develop technique for assessing, reducing risk of future stroke.
med.stanford.edu – 28 Jun 2017