Alkol, Meme Kanseri Riskini Ne Kadar ve Nasıl Artırır?

Alkol, Meme Kanseri Riskini Ne Kadar ve Nasıl Artırır?

Alkol östrojeni yükselttiği, folat emilimini azalttığı ve hücre DNA'sına zarar verdiği için meme kanseri riskini artırabilmektedir. Ayrıca alkol, oksidatif stres aracılığı ile kanser riskini artırabilir ve vücudun zararlı kimyasalları yok etme işlevini bozabilir.

Alkollü içeceklerdeki etanol meme kanseri riskinin artmasına sebep olabilir. Birbirleri ile tutarlı olan birçok araştırma, alkol tüketimi ile meme kanseri riski arasında, insanların ne kadar içtiğine bağlı olarak artan bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Alkol Tüketimi Meme Kanserine Neden Olur Mu?

Artan alkol tüketimi ile ilişkili artan meme kanseri riskini gösteren tutarlı araştırmalar vardır. 118 farklı çalışmadan elde edilen veriler, az miktar alkol tüketenlerin, alkol içmeyenlere kıyasla meme kanserine yakalanma riskinde hafif bir artış olduğu göstermiştir. Orta derecede alkol tüketenler ve çok fazla miktarla alkol içenler daha yüksek risk taşımaktadır.

Ek olarak, 2015 yılında ABD'de yapılan iki kohort çalışmasındaki 88 bin kadın katılımcıdan oluşan çalışmada hiç sigara içmemiş ancak hafif ve orta derecede alkol tüketenlerin alkole bağlı kanser, özellikle meme kanseri riskinin arttığı belirtilmiştir.

Alkol, Meme Kanserine Yakalanma Riskini Ne Kadar Artırır?

Alkol kullanmayan kadınlar ile kullanan kadınlar arasında karşılaştırma yapan araştırmalar, alkolün meme kanseri riskine etkisi için şunları öne sürmektedir;

  • Haftada üç kez alkollü içki tüketmek, %15 risk artışına yol açar
  • İnsanların her gün düzenli olarak içtikleri her ek alkollü içecek için %10’luk artan risk vardır

Yaşamın erken döneminde (9 – 15 yaş arası) haftada üç ila beş kez alkollü içecek tüketilmesi, kanserli olmayan meme kitleleri geliştirme riskini üç kat artırır. Bazı kanserli olmayan meme kitleleri, ilerleyen yaşlarda meme kanseri riskinin artması ile bağlantılı olabilir.

Alkol ve nüks (kanser tekrarı) hakkında çok az araştırma olmasına rağmen, 2016'dan yapılan sistematik bir çalışma, alkol tüketmenin özellikle menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri nüks etme ihtimalini artırdığını göstermiştir.

Alkol Meme Kanseri Riskini Nasıl Artırır?

Alkol bazı nedenlere bağlı olarak meme kanseri riskini artırabilmektedir;

  • Azalan folat
  • Değişen hormon seviyeleri
  • DNA hasarı
  • Diğer etkenler

Azalan Folat

Düşük folat seviyeleri meme kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olabilir. Alkol, vücudun folat da dahil olmak üzere belirli besinlerin emilimini azaltabilir. Folat, hücreleri sağlıklı tutmak için önemli bir vitamindir. Çok fazla alkol tüketen kişiler özellikle düşük besin emilimine ve düşük folat seviyelerine sahip olabilir.

Hormon Seviyeleri

Östrojen, meme dokusunun büyümesinde ve gelişmesinde önemli rol oynayan bir hormondur. Yüksek östrojen seviyeleri meme kanseri riskini artırabilir. Alkol östrojen seviyelerini yükseltebilir. Alkol ayrıca hormon reseptörü pozitif meme kanseriyle bağlantısı olan diğer hormonları da artırabilmektedir.

DNA Hasarı

Alkol, hücrelerde DNA'ya zarar vererek meme kanseri riskini artırabilir. Alkol, hücre DNA'sına zarar verebilecek asetaldehit adı verilen bir kimyasala dönüşebilir. Ayrıca hücre hasarına neden olan ve kanser riskini artıran oksidatif strese de neden olabilir.

Diğer Etkenler

Alkol, vücudun tütün dumanındaki maddeler gibi zararlı kimyasallardan kurtulabilme kabiliyetini yavaşlatabilir. Ayrıca, bu kimyasalların sindirim sisteminin üst bölümünün dışındaki hücrelere girişini de kolaylaştırır.

Ek olarak, alkol tüketimi, obezite gelişimine sebep olabilecek derecede kalori alımını artırabilir. Bu da meme kanseri riskini artırabilir.

Alkolün Türü Önemli Mi?

Bira, şarap ve likör dahil olmak üzere alkollü içecekler etanol içermektedir. Alkollü içeceklerdeki diğer bileşenlerden ziyade, kanser riskini artıran alkolün içindeki etanoldür.

Etanol miktarları farklı alkollü içeceklerde değişiklik gösterebilir, ancak aşağıdaki standart boyutlu içecekler genellikle yaklaşık 15 cc etanol içermektedir;

  • 355 cc bira
  • 148 cc şarap
  • 45 cc likör

Daha yüksek miktarlarda veya daha güçlü içecekler, daha yüksek seviyelerde etanol içermektedir. Kanser riskini artıran alkollü içeceğin türünden ziyade kişilerin zaman içinde ne kadar alkol tükettiği önemlidir.

Güvenli Alkol Miktarı Nedir?

Az miktarda alkol tüketmek bile kadınlarda meme kanseri riskini artırabilir. Kanseri önlemeye yönelik olarak alkolden kaçınmak en iyi seçenektir.

Ancak yine de insanlar alkol almayı tercih ederse, kadınlar için günde bir, erkekler içinse günde ikiden fazla içki içilmemelidir. ABD Ulusal Alkol Suistimali ve Alkolizm Enstitüsü'ne göre, kadınlar erkeklere göre daha küçük vücut yapısına sahip olduğu için kadınlar için önerilen alkol sınırı daha düşüktür. Ek olarak, kadınların vücutlarında genel olarak daha az su bulunur ve vücut, alkolü çoğunlukla vücut suyunda depoladığından dolayı aynı miktarda alkol içen kadınlarda kan-alkol konsantrasyonu daha yüksek olacaktır.

Özet

Araştırmalar, alkol tüketimi ile artan meme kanseri riski arasında tutarlı bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni alkolün folat emilimi üzerindeki etkileri, östrojen ve diğer hormon düzeylerini artırması ve hücrelerde DNA hasarından kaynaklanıyor olabilir. Alkol ayrıca vücudun zararlı kimyasalları ve fazla kaloriyi yok etme yeteneğini de bozabilmektedir.

Az miktarlarda alkol tüketen kişilerin risk oranında hafif bir artış varken, orta derecede ve çok miktarda alkol tüketen kişilerin riski daha yüksektir. Alkol alımından kaçınmak veya sınırlamak, meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmada önemli bir faktör olabilir. Ayrıca, kanser tedavisi gören veya kanseri atlatmış kişiler de alkol tüketimi konusunda ihtiyatlı olmalıdır.

Selchick F. and Sissons B. (29.11.2021). How does alcohol increase the risk of breast cancer? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/alcohol-and-breast-cancer

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


3 Bin Hastalık Büyük Araştırmada Aspirin, Meme Kanseri Tedavisinde Etkili Bulunmadı

3 Bin Hastalık Büyük Araştırmada Aspirin, Meme Kanseri Tedavisinde Etkili Bulunmadı

Aspirin, tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan yaygın bir ilaçtır. Özellikle kardiyovasküler hastalıklar...

Agresif Biyolojiye Sahip İleri Evre Meme Kanserinde de Ribosiklib ve ET Daha Etkili

Agresif Biyolojiye Sahip İleri Evre Meme Kanserinde de Ribosiklib ve ET Daha Etkili

Anahtar Noktalar: Ribosiklib artı endokrin tedavi (ET), hormon reseptörü (HR)-pozitif/HER2-negatif ileri evre meme kanseri olan hastalar için...

Metabolik Sendrom ve Obezite – Meme Kanseri Riskinizi Nasıl Etkiliyor?

Metabolik Sendrom ve Obezite – Meme Kanseri Riskinizi Nasıl Etkiliyor?

Neden Bu Çalışma Önemli? Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda metabolik sendrom ve obezite, meme kanseri gelişimi ve hastalık...

Koltuk Altı Lenf Nodlarının Tamamını Almak Şart mı? Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar

Koltuk Altı Lenf Nodlarının Tamamını Almak Şart mı? Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar

Meme Kanserinde Koltuk Altı Lenf Nodlarının Önemi Meme kanserinde koltuk altı lenf nodlarının (aksiller lenf nodu) incelenmesi...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında