COVID-19 Kanser Hastalarında Tümör İlerlemesini Hızlandırabilir
SARS-CoV-2 enfeksiyonuna maruz kalan kanser hastalarında, sitokinlerde, kemokinlerde ve yeni damar oluşumunda görevli büyüme faktörlerinde, bu enfeksiyonu geçirmeyenlere kıyasla kalıcı artışlar görüldü. Belçika'da yapılan bu çalışmada, kanser hastalarından seri kan numuneleri alındı ve analiz edildi.
Bu Çalışma Neden Önemli?
Sitokinler, kemokinler ve büyüme faktörleri (SKBF) tarafından yönetilen kansere bağlı inflamasyonun, kanserli hücrelerin çoğalması ve hayatta kalması, anjiyogenez (yeni damar oluşumu) ve metastaz dahil olmak üzere hem solid (organ) hem de hematolojik kanserlerin ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı gösterildi.
Mevcut bulgular, özellikle hematolojik (kan ve kemik iliği kaynaklı) kanserleri olanlarda, SARS-CoV-2 ile enfeksiyon sonrası gözlemlenen daha kötü sonuçları açıklamaya yardımcı olabilir.
Çalışmanın Tasarımı
SARS-CoV-2'ye maruz kalan 52 ve maruz kalmayan 54 kanser hastası dahil olmak üzere COVID-19 pandemisi sırasında rutin kan testi planlanan ayaktan kanserli hastalar, takip edildikleri onkoloji ünitelerinden Covid'e yakalanan 15 ve yakalanmayan 42 sağlık çalışanı ile birlikte incelendi.
Tüm katılımcılara, başlangıçta ve 1, 2 ve 3 ay sonra sağlık çalışanları tarafından değerlendirilen kan örneklerinden seri sitokinler, kemokinler ve büyüme faktörleri (SKBF) immünolojik testleri uygulandı. Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 sıralama ölçeğinde en yüksek hastalık şiddeti de dahil olmak üzere klinik veriler toplandı.
Hastalar solid (koronavirüse maruz kalanlar 36 hasta, maruz kalmayan 32 hasta) ve hematolojik (maruz kalan 16 hasta, maruz kalmayan 22 hasta) kanserler olarak ayrıldı. SKBF konsantrasyonlarında zaman içindeki değişiklikler belirlendi.
Dikkat Çeken Sonuçlar
- Maruz kalmayan kanserli hastaların, solid ve hematolojik kanserli hastalar arasında anlamlı bir fark olmaksızın, maruz kalmayan sağlık çalışanları ile karşılaştırıldığında SKBF seviyelerinde artış olduğu bulundu.
- Her iki kanser türü için ortak olan 19 SKBF arasında IL-6, TNF-alfa, IL-1Ra, IL-17A ve VEGF gibi sitokinler ve Fractalkine, Tie-2 ve T hücre kemokin CTACK gibi daha az iyi tanımlanmış sitokinler ve kemokinler vardı.
- SARS-CoV-2'ye maruz kalan kanser hastalarının, sağlık çalışanları ile karşılaştırıldığında ek olarak önemli ölçüde artmış yedi çeşit SKBF'ye sahip olduğu bulundu. Bunlardan hematolojik kanserli hastalarda yükselmiş olan TNF-alfa, IFN-beta, TSLP ve sVCAM-1, bilinen tümör teşvik edici faktörlerdir.
- 3 aylık uzunlamasına analiz, TNF-alfa, IL-2 ve MCP-3 gibi SKBF'lerin koronavirüse kansere maruz kalan kanser hastalarda yüksek kaldığını, ancak sağlık çalışanlarında yüksek olmadığını ortaya koydu. Hematolojik kanseri olan hastalarda takip sırasında IL-2 ve MCP-3 düzeylerinin geçici olarak yükseldiği saptandı.
Çalışmanın Zayıf Yönleri
Yazarlar, bunun bir vaka-kontrol çalışması olması ve koronavirüse maruz kalan kanserli hastalarda ileriye dönük bir çalışmanın mümkün olmaması dahil olmak üzere, çalışmanın çeşitli sınırlamalarının altını çizmektedir.
Çalışmada, kanser hastaları ile sağlık çalışanları arasındaki temel özelliklerdeki dengesizliğin yanı sıra, yataklı COVID-19 servislerine transfer edilen kanserli hastaların dahil edilmediğine dikkat çekiyorlar.
Sonuç
Kanser hastalarında Covid-19 hastalığının kensinin beraberinde birçok olumsuz sonuç getirdiğini zaten biliyorduk. Bununla birlikte bu çalışma, kanser hastalarında Covid-19'un olumsuz sonuçlarını nasıl sergilediğinin mekanizmalarına ışık tutmaktadır. Bu nedenle kanser hastaları, öncelikli aşılanması ve Covid'den korunması gereken grupta yer almaktadır. Bu çalışma vesilesi ile T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından aşı tanımlaması yapılmış tüm hastalarımıza güçlendirici dozlarını yaptırmaları gerektiğini tekrar hatırlatalım.
*
1. COVID-19 May Promote Tumor Development in Patients With Cancer - Medscape - Dec 23, 2021.
2. Fien HR De Winter, et al. Blood cytokine analysis suggests that SARS-CoV-2 infection results in a sustained tumour promoting environment in cancer patients. Cancers 15 Nov 2021.