Memede ele gelen kitle, en sık görülen meme kanseri belirtisidir. Bununla birlikte, kadınlarda ve erkeklerde, meme kanserinin ele gelen kitle dışında belirtileri de vardır.

Bazı kişilerde ise meme kanseri herhangi bir belirti veya şikayete neden olmaz, ancak mamografi gibi bir meme kanseri taramasında ortaya çıkabilir.

Bu yazıda memede fark edilir bir yumru/kitle olmadan ortaya çıkabilecek meme kanserinin diğer belirtilerini ve bulgularını paylaştık.

Bu belirti ve bulgular kanser dışı nedenlere de bağlı olabilir. Ancak, bu belirtileri olan kişiler hem kansersiz hem de kanserli durumları kontrol etmek için gerekli testler için doktora başvurmalıdır.

1. Cildin dokusunda değişiklikler

Cilt değişiklikleri meme kanserinin erken bir belirtisi olabilir.

Meme kanseri, cilt hücrelerinde doku değişikliklerine yol açabilecek değişikliklere ve iltihaplara neden olabilir. Bu doku değişikliklerinin örnekleri arasında şunlar bulunur:

  • areola (meme başı) cildinde değişiklik, örneğin pullanma
  • memenin herhangi bir yerinde cilt kalınlaşması

Çok daha nadir olarak kaşıntı da meme kanseri ile ilişkili olabilir.

Bu cilt değişiklikleri Paget hastalığı olarak adlandırılan nadir bir meme kanseri tipinin belirtisi olabilir.

Doku değişiklikleri, dermatit ve egzama dahil, iyi huylu cilt durumlarının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

2. Meme başı akıntısı

Bir kişi meme başından emzirme dönemi dışında akıntı olabilir; az veya çok, şeffaftan süt, sarı, yeşil veya kırmızı renge kadar.

Emziren insanların meme başından sütsü akıntısı olması normaldir, ancak başka karakterde bir meme başı akıntısı varsa, kişinin doktora görünmesi tavsiye edilir.

Anormal meme başı akıntılarının çoğu enfeksiyon gibi kansersiz nedenlere bağlı olmasına rağmen, bazı kişilerde meme kanserini işaret edebilir.

Meme akıntısı için diğer olası nedenler şunlardır:

  • meme enfeksiyonları
  • doğum kontrol haplarının bir yan etkisi
  • bazı ilaçları almanın bir yan etkisi
  • vücut fizyolojisinde değişiklikler
  • tiroid hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar

3. Çukurlaşma

Deri çukurluğu bazen agresif bir meme kanseri türü olan inflamatuar meme kanseri belirtisi olabilir. Kanser hücreleri, memede lenf sıvısının birikmesine ve ayrıca çukurlaşmaya veya çukurlaşan deriye neden olabilir. Deri çukurunu fark eden herkesin bir doktorla konuşması şarttır.

4. Lenf nodu değişiklikleri

Kanser hücreleri koltukaltı lenf düğümlerine gidip bunların şişmesine neden olabilir.

Lenf düğümleri, sıvıyı filtreleyen ve potansiyel olarak zararlı hücreleri yakalayan küçük, oval bağışıklık sistemi doku koleksiyonlarıdır (birikimleridir). Lenf bezleri bakteri, virüs ve kanser hücrelerine reaksiyon olarak şişebilirler.

Bir kanser hücresi memeden ayrılırsa, ilk gittiği yer, etkilenen meme ile aynı taraftaki koltuk altı lenf nodu bölgesidir. Bu, bu alanda şişmeye yol açabilir.

Koltukaltındaki şişmiş lenf düğümlerine ek olarak, bir kişi bunları köprücük kemiği çevresinde fark edebilir. Genellikle küçük, sert, şişmiş topaklar/kitleler gibi hissedilir.

Bununla birlikte, lenf bezi değişiklikleri, meme enfeksiyonları veya tamamen ilgisiz diğer hastalıklar nedeniyle de görülebilir.

Bir kişi, bu değişiklikler hakkında bir doktorla konuşmalı, böylece olası bir neden belirlenebilir.

5. Meme veya meme başı ağrısı

Meme kanseri, ağrı, hassasiyet ve rahatsızlık hissine neden olan değişikliklere neden olabilir. Meme kanseri genellikle ağrısız olmasına rağmen, meme kanseri nedeniyle olabilecek herhangi bir belirti veya şikayet göz ardı edilmemelidir.

Bazı insanlar acıyı yanma hissi olarak tanımlayabilir.

6. Memede çekilme veya yapısal değişim

Meme kanseri, özellikle cilde yakın yerde oluştuğunda meme cildinde çekilmeye neden olabilir; hatta meme dokusunun derinindeki büyük bir kitle memede yapısal değişikliklere de neden olabilir.

Meme başlarının görünümü genellikle yumurtlama veya adet döngüsünün farklı dönemleri sırasında değişebilir, ancak insanlar herhangi bir yeni meme başı değişikliği hakkında bir doktora görünmelidir.

7. Kızarıklık

Meme kanseri, cildin renginin değişmesine neden olabilir. Deri kırmızı veya mor veya mavimsi bir renk tonu olabilir.

Eğer bir kişi bu değişiklikleri açıklayan bir meme travması geçirmemişse, doktorlarını görmelidirler. Eğer travma olduğu halde, memede renk değişikliği ortadan kalkmazsa, yine tıbbi yardım düşünülmelidir.

8. Şişlik

Meme kanseri tüm memenin veya memenin bir kısmının şişmesine neden olabilir. Bu şişlikten sonra belirgin bir yumru olmayabilir, ancak meme diğer memeden daha farklı olabilir.

İnsanların çoğu farklı büyüklükte göğüslere sahiptir; buna rağmen, normal göğüs büyüklüğünden daha büyük bir değişiklik varsa, bu durum göz ardı edilmemelidir.

Deri, şişlik nedeniyle gergin hissedebilir.

Ne zaman doktora görünmek gerekir?

Önemli olan memedeki herhangi bir değişikliği doktorunuza bildirmektir.

İnsanlar göğüs değişimlerini fark ettiklerinde panik yapmamalı veya korkmamalıdır. Yaşlanma, hormon düzeylerindeki değişiklikler ve diğer faktörler kişinin yaşamı boyunca meme dokusunda değişimlerine yol açabilir.

Ancak, insanlar sağlıkları hakkında farkındalığa sahip olmalı ve herhangi bir meme şikayetinin nedenini belirlemek için bir doktora başvurmalıdır.

Yukarıda listelenen sekiz değişikliğin her biri, özellikle aşağıdaki değişikliklerin aşağıdakilerden biri ile ilgili görünmüyorsa, doktora başvurulmalıdır:

  • adet döngüsü
  • meme travması
  • meme enfeksiyonu

Doktorunuz şikayetleri değerlendirebilir, etkilenen memeyi veya her iki memeyi inceleyebilir ve gerekirse daha fazla test önerebilir. Enfeksiyon veya diğer olası nedenleri dışlamak için bir mamografi, ultrason, diğer görüntüleme testleri veya kan testleri önerebilir.

- İlgili konu: Mamografiye kaç yaşında başlanmalı, ne sıklıkta yapılmalı?

Sonuç

Meme kanserinin en sık belirtisi ele gelen kitledir; bununla birlikte meme kanseri, meme başı ve meme cildinin diğer bölümlerinde cilt değişiklikleri içeren belirti ve bulgulara neden olabilir. Birçok durum (kist, enfeksiyon, egzama ve dermatit gibi) potansiyel olarak meme değişikliklerine neden olabilir. Yeni ve belirgin değişiklikler için bir doktora görünmek, herhangi bir meme değişikliğinin endişe verici olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.