Farklı Bir İmmünoterapi Hedefi ile Yeni İlaçların Kapısı Aralandı

Farklı Bir İmmünoterapi Hedefi ile Yeni İlaçların Kapısı Aralandı

İmmunoterapiler kanser tedavilerinde etkili olarak kullanılmaya başlanmıştır. Klinik olarak kullanımda olan immünoterapi ilaçları bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleri olan T hücrelerini aktifleştirmeye yöneliktir. Son yıllarda yapılan araştırmaların bir kısmı ise diğer bağışıklık sistemi hücrelerinin de kanseri hedef almasına yönelik ilaç geliştirme çalışmalarıdır. JCI Insight’ta yayımlanan çalışmaya göre belirli antikorlar ile makrofajların aktifleştirilmesi kanser hücrelerin etkili bir şekilde yok edilmesini sağlayabilir. Makrofajlar kanser hücrelerini karşı bağışıklık tepkisinin gelişmesinde temel rol oynayan hücrelerdendir.

Makrofajlar kanserli hücreyi tanıdığında, etrafını sararak yok eder. Bu olaya fagositoz adı verilir. Kanser hücreleri makrofajların neden olduğu bağışıklık tepkisinden kaçabilmek için birtakım direnç mekanizmaları geliştirmiştir. Araştırmacılar kanser hücrelerinin makrofajlara nasıl görünmez olduklarını bir dizi deneyle anlamaya çalışmışlardır.

makrofaj kanser hucresi fagositoz anti sirpa antikoru cd47 proteini 507100
  • Kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan CD47 proteini, makrofajların yüzeyinde bulunan SIRPa proteinine bağlanarak makrofajların kanser hücrelerine saldırması engellemektedir (soldaki şekil).
  • Geliştirilen Anti–SIRPa antikoru, kanser hücresi ve makrofajların bağlanmasını engelleyerek makrofajların kanser hücresini hedef almasını sağlamıştır (sağdaki şekil). Araştırmacılar aynı zamanda rituximab adlı kanser ilacını da beraberinde uygulayarak kanser hücrelerinin daha etkili bir şekilde durdurmayı başarmışlardır.

SIRPa proteinin aktivitesi böbrek kanseri hücrelerinde de çok yüksek bulunmuştur. Anti SIRPa antikoru uygulandığında tümör büyümesinin engellendiği gözlemlenmiştir. Tüm bu bilgiler ışığında Anti-SIRPa antikorunun çift etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Peki Bu Çalışma Klinik Açıdan Ne İfade Ediyor?

  • Modern kanser tedavilerinde büyük umut vaat eden immüterapiler için yeni bir ilaç hedefi keşfedilmiş oldu.
  • Bağışıklık sisteminin bir diğer savaşçı hücresi olan makrofajların aktivasyonuna dayalı yeni nesil ilaçların geliştirilmesine ışık tutmaktadır.

Tadahiko Yanagita, Takahide Komori, Takashi Matozaki,

Anti-Sirpα Antibodies As A Potential New Tool For Cancer Immunotherapy,

Jci Insight. 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser İmmünoterapisi Hamilelikte Güvenli mi?

Kanser İmmünoterapisi Hamilelikte Güvenli mi?

İmmün kontrol noktası inhibitörleri (ICI), bir çeşit immünoterapidir ve son yıllarda kanser tedavisinde devrim yaratan tedaviler...

2023'ün En Önemli Gelişmesi, Ameliyat Edilebilir Akciğer Kanserinde İmmünoterapi

2023'ün En Önemli Gelişmesi, Ameliyat Edilebilir Akciğer Kanserinde İmmünoterapi

2023 yılı, ameliyat edilebilir akciğer kanseri tedavisinde önemli bir dönüm noktası oldu. Bu yıl, ameliyat edilebilir...

Ameliyat Öncesi İmmünoterapi Hangi Kanserlerde Etkili?

Ameliyat Öncesi İmmünoterapi Hangi Kanserlerde Etkili?

Kanserde neoadjuvan (cerrahi öncesi küçültücü) tedavi yaklaşımları, son yıllarda büyük bir ilgi görmekte ve immün kontrol...

Kanser Tedavisinde Tümör Mutasyon Yükünün Önemi Bir Kez Daha Kanıtlandı

Kanser Tedavisinde Tümör Mutasyon Yükünün Önemi Bir Kez Daha Kanıtlandı

Kanser tanısı alan birçok hasta için, en yeni tedavi seçeneklerini ve klinik araştırmaları anlamak önemlidir. Bugün...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında