Fosil yakıtlara bağlı hava kirliliği dünya çapında BEŞ ÖLÜMDEN BİRİNİN sorumlusu olabilir
Her yıl dünya çapında tahmini beş ölümden biri (% 18 – % 21,5) fosil yakıt kirliliğine atfedilebilir, bu daha önce düşünülenden çok daha yüksek bir rakam. Bu sonuçları, Birleşik Krallık'ta ortak yazılan yeni bir araştırma işaret ediyor.
Environmental Research dergisinde yayınlanan çalışma, fosil yakıtların yakılması nedeniyle havadaki ince partikül maddeye (PM2.5) maruz kalma nedeniyle her yıl 8,7 milyon erken ölüm olduğunu tahmin ediyor (% 95 CI; −1,8 ila 14,0).
Fosil yakıt ilişkili hastalıkların başlıcaları astım gibi solunum yolu hastalıkları, akciğer kanseri, koroner kalp hastalığı ve felçtir.
Şimdiye kadar, Küresel Hastalık Yükü Çalışması, tüm açık hava PM 2.5 kaynaklı yıllık toplam ölüm sayısını 4,2 milyon kişi olarak ortaya koydu. Önceki araştırmalar, ortalama küresel yıllık hava kaynaklı PM 2.5 konsantrasyonlarını tahmin etmek için uydu ve yüzey gözlemlerine dayanıyordu, ancak bu yöntemler fosil yakıt emisyonlarından gelen partiküller ile toz, orman yangını dumanı veya diğer kaynaklardan gelen partikülleri ayırt edemiyor.
İLGİLİ KONULAR
- Hava kirliliği hastaların yaşam sürelerini olumsuz etkiliyor
- Hava kirliliğinin de kanser yaptığını unutmayalım
Yazımızın konusu olan güncel analiz, yalnızca fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan PM 2.5 ile ilişkili ölüm oranlarını inceledi ve daha geniş bir maruziyet aralığı ile daha yeni çalışmaların yakın tarihli bir meta-analizini kullandı.
Bağıl ölüm riskleri, uzun vadeli maruziyet PM 2.5 ile ölüm oranını ilişkilendiren ve doğrusal olmayışı konsantrasyon tepkisine dahil eden işlevler kullanılarak modellenmiştir. Amerika ve Avrupa'da beş yaşın altındaki çocuklar arasında alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölüm oranı, PM 2.5 maruziyetinden kaynaklanan bu sağlık sonucunun göreceli riskine ilişkin güvenilir verilere sahip bölgeler de ayarlandı.
En büyük ölüm etkisi, fosil yakıtla ilgili önemli miktarda PM 2.5 olan bölgeler, özellikle Çin, Hindistan, doğu ABD'nin bazı kısımları, Avrupa ve Güneydoğu Asya için tahmin edildi.
Küresel olarak, fosil yakıt emisyonlarından kaynaklanan PM 2.5 maruziyeti, 2012'deki toplam ölümlerin tahmini % 21,5'ini oluştururken, Çin'deki hava kalitesi önlemleri sayesinde 2018'de % 18'e düştü.
Yazarlar, bulgularının politika yapıcılara alternatif enerji kaynaklarına geçme konusunda daha büyük bir aciliyet hissi uyandıracağını umuyorlar.
Yukarıdaki fotoğraf: 2016 yılına ait bu fotoğraf, Çin'in Başkenti Pekin'de hava kirliliğinin çok ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Neredeyse güneş ve mavi gökyüzü görülemez hale gelmiştir. Bunun sonuçlarından biri de şehirde yaşayan insanların kapalı havadan ötürü depresyona daha meyilli olmalarıdır. Öyle anlaşılıyor ki şehir merkezine kurulan dev panolar ile bu olumsuz ortam bir nebze olsun azaltılmaya çalışılmaktadır.
Vohra K, Vodonos A, Schwartz J, Marais EA, Sulprizio MP, Mickley LJ. Global mortality from outdoor fine particle pollution generated by fossil fuel combustion: Results from GEOS-Chem. Environ Res. 2021 Feb 9