Hava kirliliği yaşadığımız bölgedeki farklı maddelerin çeşitliliğine, yıl süresindeki zamana ve havaya bağlı farklı faktörlere göre değişebilir. Hava kirliliğinin kaynakları kullanılan motorlu taşıtlar, sanayi ve yanmış petrol dumanı gibi insan nedenli olabilir veya Kuzey Afrika çöl tozları gibi doğal nedenlerden de olabilir.

Hava kirliliği genellikle kapalı ortam ve açık hava olarak ayrılır. İkisinde de oluşan hava kirliliği kanser riskini artırmaktadır, önemli olan bu riski elimizden geldiğince minimuma indirmektir.

Bununla birlikte riskler, önem derecesine göre değerlendirilmeli. Sigara/tütün ürünleri içmenin akciğer kanseri geliştirmedeki riski dışarıdaki hava kirliliğinden çok daha fazladır. Eğer sigara içiyorsanız sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey öncelikle bunu bırakmak olacaktır. Çalışmalar, hava kirliliğine maruziyetin dünyanın büyük kısmında, genelde kalabalık nüfuslu hızla sanayileşmekte olan ülkelerde önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Küresel Hastalığın Yükü Projesi'nden elde edilen en güncel verilere göre; 2010 yılında dünya genelinde 223 bini akciğer kanseri nedenli olmak üzere hava kirliliği nedeniyle 3.2 milyon kişi yaşamını kaybetmiştir.

Açık Hava Kirliliği

Hava kirliliği akciğer kanseri riskinin artışıyla ilişkilidir. Bireysel olarak kanser riski küçük olsa bile, genel nüfusta solunan kirli havanın etkileri büyüktür. Araştırmalara göre hava kirliliğinin kanser riskini artırdığına dair yeterince kanıt var ve Uluslararası kanser Araştırmaları Ajansı’na göre hava kirliliği grup 1 karsinojen sınıfındadır.

Kirli toz partikülleri hava kirliliği oluşturmak için 2500 km uzağa kadar etki edebilir.

Hava kirliliği sadece akciğer kanserine değil, başta solunum yolu ve kalp hastalıkları gibi diğer rahatsızlıklara da neden olduğuna dair çalışma sonuçları vardır.

İç Mekan Hava Kirliliği

Kapalı mekanlardaki hava kirliliğinin de nedenleri farklı olabilir. Ev ve iş yerlerindeki ısıtma türü ve pişirmek için kullanılan yakıtlar da dahil olmak üzere birçok kaynağa sahip olabilir. En önemli iç mekan hava kirliliklerinden biri de sigara dumanıdır.

Pasif – İkinci ve Üçüncü El – Sigara İçimi

Bugün milyonlarca insan pasif sigara içicisidir. Özellikle evlerde içilen sigara dumanına maruziyetin yanı sıra sigara dumanının eşyalara sinmesiyle üçüncü el sigara içiciliği de kanser riskini önemli oranda artıran faktörler arasındadır.

Hava Kirliliğinden Korunmak İçin Bireysel Önlemler

  • Bireysel olarak, daha fazla hava kirliliği yaratmaktan kaçınarak bu düzeyi en aza indirmedeki rolümüzü üstlenebiliriz.
  • Motorlu taşıtlar yerine mümkün olduğunca bisiklet ve yürümeyi tercih edebiliriz. Hem bu sayede aktif yaşamla kanser ve diğer hastalıkların riskini azaltabiliriz.
  • Sigara içiyorsak bırakmalı, içmiyorsak pasif içicilik ve üçüncü el maruziyete dikkat etmeliyiz.

İLGİLİ KONULAR: