Bisiklet ve Düzenli Egzersiz Bağışıklık Sistemini Yeniliyor
Fiziksel aktivite dünya genelinde azalmaktadır. Günlük hayata aktivite katmak için bisiklet kullanımı ya da yürüyüş önemle tavsiye edilmektedir. Peki aktif bir yaşam neden bu kadar önemli? Düzenli bisiklet sürerek ya da yürüyüş yaparak nasıl bir adım önde oluruz?
Nisan 2017'de BMJ'de yayımlanan ve 263 bin katılımcının incelendiği bir toplum bazlı geleceğe dönük (prospektif) bir çalışamda aktif bir yaşamın, özellikle kadınlar için daha düşük kalp-damar (kardiyovasküler) hastalık riski ile ilişkili olduğu bildirildi. Aktivitelerin yaşam süresi ve kanser ilişkisine dair etkileri de göz ardı edilemeyecek önemdedir. İngiltere’de yapılan bu geniş çaplı inceleme sonuçları farklı aktiviteler ile kardiyovasküler hastalık, kanser ve tüm nedenlere bağlı ölümler arasındaki ilişkiyi araştırmak için kullanıldı. Bu aktivitelerden bisiklet ve yürüyüş ön plana çıkmıştır. Çalışma sonunda düzenli bisiklet sürmenin her türlü nedenle ölüm riskini % 40'tan daha fazla, kanser ve kalp hastalıkları riskini % 45 oranında düşürdüğü bulundu.
Egzersiz ile Yaşlanmanın Bizi Daha Kırılgan ve Zayıf Hale Getirmesi Engelleyebiliriz
Bisiklet sürmenin yaşlanma etkilerini yavaşlatabileceği ve bağışıklık sistemini yenileyebileceği öne sürülmektedir. 55-79 yaşlarındaki 125 amatör bisikletçi ve düzenli egzersiz yapmayan sağlıklı yetişkinlerle karşılaştırdılar. Aging Cell dergisinde yayımlanan iki makalede özetlenen bulgulara göre; bisikletlilerin vücut yağ ve kolesterol düzeylerini ve kas kütlesi ile dayanıklılığını yaşa karşı koruduğu gösterildi. Erkeklerde görülen bir fark ise testosteron seviyelerinin yükselmesi oldu. Şaşırtıcı olan bir yanı ise bisikletin yaşlanmaya karşı etkileri bağışıklık sistemine kadar uzanmaya başlamış olmasıdır.
T-hücreleri olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerinin oluşumunda görev alan timus organı, normalde 20 yaşından itibaren küçülmeye başlar. Fakat, yaşlı bisikletçilerin timuslarının en az gençlerinki kadar çok sayıda T hücresi ürettiği ortaya çıkmıştır.
Milattan önce 400'lü yıllarda yaşayan ve tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat dahi egzersizin insanın en iyi ilacı olduğunu ifade etmiştir, fakat bu bilginin zaman içinde kayboldu ve giderek daha yerleşik ve hareketsiz olduk.
Düzenli bisiklet süren ve bunu bir topluluk / grupla yapanların başka vasıta kullananlara göre fiziksel sağlığın yanında ruh sağlığının daha güçlü, daha mutlu ve depresyona daha az eğilimli olduğunu destekleyen birçok çalışma vardır.
Carlos A Celis-Morales ve ark.
Association between active commuting and incident cardiovascular disease, cancer, and mortality: prospective cohort study.
BMJ, April 2017.