Halsizlik nedir ?

Halsizlik, enerjinizin eksik olmasına bağlı fonksiyonel kabiliyette azalma ve üzüntü nedeniyle oluşan kendinizi yorgun ve bitkin hissetme durumudur. Halsizliğin, çok boyutu vardır. Fiziksel, duygusal ve psikolojik durumunuz, halsizlikte etken rol oynar. Bu hissi anlatmak çoğu zaman zordur.

Çoğunlukla şöyle denir:

  • "Enerjim yok"
  • "Kendimi güçsüz ve yorgun hissediyorum"
  • "Tek kelimeyle bitkinim"
  • "Bunu yapmak için kendimi motive edemiyorum"

Halsizlik ikiye ayrılır:

Kısa dönem (akut) ve uzun dönem (kronik) halsizlik.

Akut halsizlik, dinlenerek geçirilebilir. Kronik halsizlik ise, uzun sürer, kötüleşebilir ve dinlenmeyle giderilemez.

Halsizlik belirtileri nelerdir ?

Halsiz kişiler, yorgunluk, düşünme güçlüğü ve baş dönmesi hissederler. Bazen, depresyonda olduklarını veya tembellik yaptıklarını düşünürler. Kendilerini güçsüz hissettiklerinde, uyumak ve dinlenmek isterler. Beden aktiviteleri yok denecek kadar azadır.

Halsizlik ne zaman olur ?

Kanser ve tedavisi başladığında enerji üretimindeki azalma halsizliğe sebep olur. Kemoterapi sonrası halsizlik, birkaç gün yoğun olabilir ve çoğunlukla bir sonraki seanstan önce düzelir. Radyoterapi sırasında ise, halsizlik birkaç hafta yoğun olabilir.

Halsizlikle Nasıl Baş Edebiliriz ?

Dengeli beslenmeli ve yeterli miktarda su içmelisiniz. Bu size, daha fazla enerji sağlayarak daha az yorgun hissetmenize yardımcı olacaktır.

İştahınız yoksa özellikle kemoterapi tedavisi sonrası gerektiğinde enerji veren yiyecek ve içecekler ilave edin.

Geç yatmayın. Gün arasında kısa uykular ile şekerlemeler yapmanız size iyi gelebilir. Kısa yürüyüşler size iyi gelecektir.

Çok uyku veya az uyku halsizlik yapabilir. Enerjinizi toplayana kadar uyuyun ve unutmayın fazla uyku uyumak halsizliği arttırır.

İhtiyacınız olduğunda yardım isteyin. Çocuk bakarken, araba kullanırken, ev işi, alış veriş ve yemek yaparken aile bireylerinden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.

Önceliklerinizi planlamayı öğrenin. Size en çok enerji veren aktiviteleri belirleyin.

  • Enerjinizi harcayacak ağır egzersizlerden kaçının. Kendinizi iyi hissettirecek, fiziksel enerji veren hafif egzersizler yapın.
  • Yapabileceğiniz şeyleri yapmanız, kendinizi daha iyi hissettirecektir.
  • Sanatsal tedaviler (resim, müzik, seramik, el işi vs), yoga size iyi gelebilir, denemelisiniz.

Doktorunuza başvurun

Günlük yaşantınızı etkileyen bir halsizlik söz konusu olduğunda, doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuzdan habersiz asla kendi başınıza kulaktan dolma tavsiyeleri uygulamayınız.

Doktorunuz, gereken tetkikleri yaparak enerjinizi arttırmak için gerekli gördüğü ilaveleri ve/veya değişiklikleri yapacaktır.