Hamilelikte Sigara İçmek Bebeğin İleride Obez Olma Riskini Artırıyor

Hamilelikte Sigara İçmek Bebeğin İleride Obez Olma Riskini Artırıyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, hamilelikte sigara içen annelerin çocukları doğduktan sonra fazla kilolu veya obez olma eğilimi göstermekte.

Bu çalışma için veriler Aberdeen Üniversitesi’nin doğumhanesinin yeni doğan veri bankasından 1950’li yılların ortalarından itibaren toplanmıştır. 6581 anne-çocuk ve 700’den fazla kardeşin boy, kilo ve yaşlarının verileri toplanıp kayıtlar değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Pediatri ve Perinatal Epidemiyoloji adlı dergide yayımlanan çalışmaya göre; gebelik süresinde sigaraya maruz kalan bebeklerin, kalmayanlara göre beden kitle indeksinde artış olduğu bulundu.

Annenin hamileyken içtiği sigaranın sebep olduğu durum şöyle açıklanıyor; rahimde dumana maruz kalan çocuğun beden kitle indeksinin, rahimdeyken sigara dumanına maruz kalmayan kardeşlerine göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Hamile iken sigara içen anneler ile çocukluk çağındaki obezite problemi daha önceden yapılan çalışmalarda belirtilmişti. Ancak bu bağlantının belirlenmesinde diyet alışkanlıkları, fiziksel aktivitelerin düzeyi gibi anneye ait birçok faktör bulunmaktaydı. Ayrıca, bu çalışma sigara içen annenin kardeşler üzerindeki etkisini karşılaştırma bakımından önemlidir.

İlginizi Çekebilir:

Araştırmacılara göre bu çalışmada, annenin sigara içimi ile çocukluk çağında obezite ilişkisi incelenmektedir. Bu çalışmanın sonuçları bu konudaki önceki çalışmalarla tutarlı bir şekilde sigara içen annelerin çocuklarında daha sık obezite olduğunu doğrulamıştır. Bu ilişki şöyle örneklendirilebilir; sosyoekonomik durumu daha düşük olan insanların, yüksek olanlara göre daha fazla sigara kullandığı bilinmekte. Ayrıca bu çevredeki çocukların obeziteye daha yatkın olduğu görülmektedir. Belki de bu sonuçlar, sigara ile obezite arasındaki ilişkinin sosyoekonomik durumdan nasıl etkilendiğinin açıklamalarından biri olabilir.

Kardeşler arasındaki obeziteye yatkınlık ve beden kitle indeksi farkları, annenin sigara kullanımı arasındaki ilişki ile açıklanırken, sosyoekonomik durumun da etkisinin büyük olduğu düşünülüyor.

Hamilelik süresinde sigara içmenin hem anneye hem de bebeğe çok fazla zararları var olduğu bilinirken, bu çalışma sadece gebelikle sınırlı kalmayıp çocuğun hayatının devamında da onu nasıl olumsuz etkilediğine dair güçlü kanıtlar sunuyor.

Aucott L, Bhattacharya S, McNeill G, Turner S.

Differences in Body Mass Index between Siblings Who Are Discordant for Exposure to Antenatal Maternal Smoking.

Paediatr Perinat Epidemiol. 2017 Sep.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Polikistik Over Sendromu (PCOS): Belirtiler, Tedavi ve Yaşam Tarzı Önerileri

Polikistik Over Sendromu (PCOS): Belirtiler, Tedavi ve Yaşam Tarzı Önerileri

Polikistik Over Sendromu (PCOS) üreme çağındaki pek çok kadını etkileyen, hormonal dengesizliklere yol açan bir sağlık...

Kadınlarda Vajinal Kaşıntı HPV Belirtisi Olabilir mi?

Kadınlarda Vajinal Kaşıntı HPV Belirtisi Olabilir mi?

Kadınlarda vajinal kaşıntı, enfeksiyonlardan alerjiye kadar birçok farklı nedenden kaynaklanabilen yaygın bir sorundur. Bu durum fiziksel...

Menopoz Nedir? Menopoz Dönemi Belirtiler, Etkileri ve Yönetim Stratejileri

Menopoz Nedir? Menopoz Dönemi Belirtiler, Etkileri ve Yönetim Stratejileri

Menopoz Nedir? Menopoz, kadınlarda yumurtalıkların hormon üretmeyi bırakmasıyla adet döngüsünün kalıcı olarak sona erdiği doğal bir süreçtir....

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonları: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonları: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu (İYE), özellikle mesaneyi etkileyen sistit olarak bilinen enfeksiyon, çok yaygın görülen bir...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında