0
İleri Yaşlarda Hareketli Olun...

İleri Yaşlarda Hareketli Olun...

Cornell Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, menopoz sonrası ileri yaşlarda hareketsiz bir yaşam süren kadınların, daha aktif olan yaşıtlarına göre daha erken yaşamını yitirdiği gözlendi.

Hayatımızın hiçbir döneminde hareketsiz bir yaşam sürdürmemeliyiz. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, vücutta bazı değişiklikler olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Metabolizma yavaşlar, tüketilen besinler hızlı yakılamadığı için kilo almak daha da kolaylaşır. Kilolu olmak ve hareketsiz bir yaşam sürmek, başta kanser olmak üzere birçok hastalığı tetikleyen etken faktörlerin başında yer almaktadır. Bu sebeple, düzenli egzersiz yapmak hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınız için faydalıdır.

Bu anlamda, Cornell Üniversitesi’nde yapılan araştırmada menopoz sonrası ileri yaşlarda 93.000 kadının yaşam şekilleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, günde 11 saatten fazla oturan veya hareketsiz zaman geçiren kadınların, günde 4 saat veya daha az hareketsiz zaman geçiren kadınlara göre %12 oranında daha fazla yaşam kaybı riski taşıdığını tespit etmiştir. Yine aynı araştırmaya göre, hareketsiz yaşam süren aynı grupta yer alan kadınların kalp-damar hastalıklarına bağlı yaşam kaybı riski %13, kansere bağlı yaşam kaybı riski %21, koroner kalp hastalıklarına bağlı yaşam kaybı riski %27 oranındadır.

Araştırmaya katılan 50-79 yaşları arası kadınlar, 12 yılı aşkın bir süre izlenmiştir. Elde edilen bulgular, Amerikan Koruyucu Tıp Dergisi’nde paylaşılmıştır. Bu bulgulara göre, gün boyu oturarak uzun saatler geçirseniz bile, düzenli egzersiz ve hareketli bir yaşam sayesinde aktif olmanız, sizi gelişebilecek olası sağlık sorunlarından koruyacaktır.

Araştırmacılara göre, kadınlar 35 yaşından itibaren kas kütlesini kaybetmeye başlar ve bu kayıp menopozla birlikte hızlanır, kilo almak kolaylaşır. Düzenli egzersiz yaparak ve günlük yaşantınızda daha hareketli olarak bunu önleyebilirsiniz.

Günümüz koşulları boş vakti azaltmakta, araçla ulaşımı çoğaltarak oturma zamanını arttırmakta, iletişimi bilgisayar ve son model telefonlarla sağlayarak fiziksel aktivite oranını azaltmaktadır. Bu sebeple de, çevresel faktörlere bağlı kilo alma ve egzersiz yapma arasındaki ilişki giderek güçlenmektedir.

Bu yüzden, vakit buldukça yürüyüş yapın.. Ailenizle veya arkadaşlarınızla parkta gezintiye çıkın.. Kısa mesafelere yürüyerek gidin.. Daha çok sebze meyve ile beslenerek kilo almamaya çalışın.. Daha fazla ev işi yapın.. Bilgisayar ve TV önünde geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.. En önemlisi sağlığınızın elverdiği ölçüde her gün 45dk.-1 saat düzenli egzersiz yapın..

Unutmayın! Hayatınızda yapacağınız ufak değişiklikler, büyük farklılıklar yaratacaktır..

https://mediarelations.cornell.edu/2014/01/15/dont-just-sit-there-prolonged-sitting-linked-to-early-mortality-in-women/

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Vücudunuzu Sadece Tartmayın, Tanıyın! Yeni Nesil Analiz Çağı

Vücudunuzu Sadece Tartmayın, Tanıyın! Yeni Nesil Analiz Çağı

Günümüzde kilo takibi artık yetersiz kalıyor. Özellikle onkoloji hastaları, kas kaybı, postür bozuklukları ve tedaviye bağlı...

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Yaşamı / canlılığı anlamak ve onu derinlemesine incelemek, insanlık tarihi boyunca merak konusu olmuştur. Nobel ödüllü...

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Histotripsy, tıpta yükselen bir yenilik olarak, cerrahi müdahale veya radyasyon kullanmadan tümörleri fiziksel olarak yok etme...

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Obezite, günümüzde sigara önlenebilr yaşam kayıplarının en öncemli iki sebebi haline gelmiştir ve birçok kanser türü...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında