0
İmmünoterapi ilacı nivolumab, AİDS tedavisi için yeni bir kapı araladı

İmmünoterapi ilacı nivolumab, AİDS tedavisi için yeni bir kapı araladı

Yeni nesil kanser ilaçarından nivolumab verilen hem akciğer kanseri hem AIDS tanılı hastanın, hücrelerinde HIV virüsü miktarında azalma ve artmış bir bağışıklık tepkisine sahip olduğu gösterildi.

Kanser immünoterapisi ilacı olan nivolumabın (Opdivo), vücutta uyku halindeki HIV hücrelerinin rezervuarını azaltıp hastanın bağışıklık tepkisini artırması, HIV ile yaşayanlar için yeni bir umut oldu.

Sonuçlar, 1995 yılından beri HIV taşıyan ve akciğer kanseri nedeniyle tedavi altına alınan 51 yaşında bir erkek hastanın bulgularına dayanıyor. Cerrahiden ve ilk basamak kemoterapiden sonra altı aydan az bir sürede akciğer kanseri nükseden (tekrarlayan) bu hastaya daha sonra, nivolumab ilacı verildi.

Hastada daha sonra HIV ile enfekte olmuş hücrelerin depolarında dramatik bir azalma ve önemli bir bağışıklık sistemi hücresi olan CD8 pozitif "katil" T hücrelerinin aktivitesinin arttığı gösterildi.

Bağışıklık sistemi kontrol noktası baskılayıcıları olarak adlandırılan nivolumab gibi yeni nesil immünoterapiler, hasta-hasarlı-yabancı hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından dost olarak algılanmasına sebep olan hücre yüzey moleküllerinin çalışmasını engellerler.

İmmünoterapi ilacı, HIV ile enfekte olan, vücudun dört bir yanındaki rezervuarlarda yatan ve HIV üretmeyen beyaz kan hücreleri üzerine "uyanma" etkisine sahip gibi gözüküyor. Uykuda olan ve içlerinde HIV taşıyan bağışıklık sistemi hücreleri, AIDS hastalığının standart tedavisi olan anti-retroviral terapi veya bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğramaz, ancak yeniden aktive olur ve hücreler HIV üretmeye başlarsa, AIDS ilaçları ve normal bağışık sisteminin hedefinde olabilirler.

Zaten uykuda olan ve içlerinde HIV taşıyan hücreleri yeniden aktif hale getiren belli ilaçların kullanımını araştırılmaktaydı. HIV rezervuarları uyku halindeki enfekte hücrelerden arındırılırsa, AIDS hastaları potansiyel olarak iyileştirilebilir.

Bununla birlikte bu çalışma "kanser ilacı AIDS hastalığını bitirdi" gibi algılanmamalıdır. Bu veya benzer anti-kanser ilaçlarının HIV rezervuarı üzerinde belirgin bir etkisi olup olmayacağını görmek için daha büyük randomize çalışmalara ihtiyacımız var. Yine de bu çalışma bağışıklık sistemini ve her iki hastalığı daha iyi anlama adına bizlere değerli bilgiler sunmuştur.

Yazının fotoğrafı: Bağışıklık sisteminin T hücresine (mavi), HIV bulaşmasını (sarı) gösteren bir elektron mikroskop görüntüsü.

Brennan McCullar, Taylor Alloway and Michael Martin.

Durable complete response to nivolumab in a patient with HIV and metastatic non-small cell lung cancer.

J Thorac Dis. 2017 Jun.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser İmmünoterapisi Hamilelikte Güvenli mi?

Kanser İmmünoterapisi Hamilelikte Güvenli mi?

İmmün kontrol noktası inhibitörleri (ICI), bir çeşit immünoterapidir ve son yıllarda kanser tedavisinde devrim yaratan tedaviler...

2023'ün En Önemli Gelişmesi, Ameliyat Edilebilir Akciğer Kanserinde İmmünoterapi

2023'ün En Önemli Gelişmesi, Ameliyat Edilebilir Akciğer Kanserinde İmmünoterapi

2023 yılı, ameliyat edilebilir akciğer kanseri tedavisinde önemli bir dönüm noktası oldu. Bu yıl, ameliyat edilebilir...

Ameliyat Öncesi İmmünoterapi Hangi Kanserlerde Etkili?

Ameliyat Öncesi İmmünoterapi Hangi Kanserlerde Etkili?

Kanserde neoadjuvan (cerrahi öncesi küçültücü) tedavi yaklaşımları, son yıllarda büyük bir ilgi görmekte ve immün kontrol...

Kanser Tedavisinde Tümör Mutasyon Yükünün Önemi Bir Kez Daha Kanıtlandı

Kanser Tedavisinde Tümör Mutasyon Yükünün Önemi Bir Kez Daha Kanıtlandı

Kanser tanısı alan birçok hasta için, en yeni tedavi seçeneklerini ve klinik araştırmaları anlamak önemlidir. Bugün...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında