Case Western Reserve Üniversitesinde 32 tıp öğrencisi ile pilot bir uygulamaya geçilerek; kadavraların, kimyasalların, depolama sorunlarının, ve alerjik tepkimelerin olmadığı bir anatomi öğrenme modeli üzerinde çalışılıyor.
Kadavralar tıp eğitimi için çok önemli ancak yaşayan bir insan anatomisini öğrenmek için yeterli değiller. Örnek olarak; ciğerlerin sönmesi, dokuların ve renklerin farklılık göstermesini söyleyebiliriz.
Microsoft’un 2016 yılında geliştiriciler ve ticari kullanımlar için piyasaya sunduğu karma gerçeklik (mixed reality) gözlükleri ile kullanılabilen HoloAnatomi uygulaması ile öğrencilere gerçek bir insan anatomisi hologramlar ile gösterilebiliyor ve kullanıcılar el hareketleri ve sesli komutlar ile detaylı incelemelerde bulunabiliyorlar.
Kadavraların bozulmaması için kullanılan kimyasalların, bazı insanlarda alerjiye sebep olabildiği, soğutma ve havalandırma sistemlerinin de yüksek maliyetlere sebep olduğu biliniyor. HoloAnatomi ile öğrenmek zaman tasarrufunu da sağlıyor. Örneğin, öğrenciler bu uygulama ile tüm dolaşım sistemini görebiliyorlar; böylece tüm vücudu açmak gerekmiyor.
Sonbahar döneminde pilot uygulama devam ettirilecek ve öğrencilerin dönem sonunda istenen hedeflere ulaşıp ulaşmadıkları değerlendirilecek. Ayrıca birkaç hafta süresince de öğrencilerin bu anatomi üzerinde kampüs dışında, yani anatomi laboratuvarlarına gerek olmadan, çalışmaları da sağlanmış olacak.
Başlangıçta değişime karşı direnç olduğunu ve bunun aslında her yeni gelen teknolojide insanların şüpheye yaklaşmasından kaynaklandığının ancak bir kez deneyimleyen kullanıcıların fikirlerinde değişmeler olduğunu da belirtiliyor.
Biz de OncoTrust ekibimizle Nisan 2017’de katıldığımız 3. Antalya Bilim Festivali’nde yüzlerce gence, ülkemizde ilk olarak geleceğin tıp eğitiminin nasıl olacağını göstermek için HoloLens gözlüğü ile HoloAnatomi’yi deneme fırsatı sunduk. Gençler, HoloAnatomi’yi kullandıkları için çok heyecenlandılar ve çok güzel geri bildirimlerde bulundurlar.
Bu gelişmeler ile birlikte tabi şunları da söylememiz gerekiyor. HoloLens bu karma gerçeklik alanında Microsoft’un ilk versiyonu olduğunu ve bir sonraki versiyonunun 2019’da açıklanacağı bildirildi. HoloLens’in 600 gramlık ağırlığının uzun süreli kullanımlar için fazlalığı ve belki de en büyük handikaplarından birisi “field of view” olarak tanımlanan görüş açısının oldukça dar olması. Bir sonraki versiyon ile birlikte daha taşınabilir ve geniş görüş açısına sahip karma gerçeklik gözlüklerinin sunulacağını ve sadece tıp değil birçok alanda eğitimin, bu gözlüklerle ciddi değişime uğrayacağını öngörüyoruz.
Aşağıdaki videoda, bu teknolojinin anatomi eğitiminde nasıl kullanılabileceğine dair güzel bir anlatım bulabilirsiniz