Kanser hastaları için güzellik-kozmetik önerileri

Kanser hastaları için güzellik-kozmetik önerileri

Kanser tedavileri fiziksel görünümü etkileyebilmektedir. Mesela saç ve kaş kaybı, tırnak ve cilt değişiklikleri ve yüzde şişlikler tedavilerin yan etkileri arasındadır. Bu tür yan etkiler tedavi türüne ve kişiye göre değişebilmektedir. Bu yazımızda kanser tedavilerinin fiziksel yan etkilerinin görünümünü hafifletebilecek küçük ipuçlarını sizler ile paylaşacağız.

Saç bakımı

Saç elbette kadınlar için çok önemlidir. Kemoterapilerin yan etkisi olarak gerçekleşen saç kaybı; hastalarda anksiyete ve depresyonu tetikleyebilir.

Bu belirtiler ile baş etmek üzere bazı önerilerde bulunacak olursak; 

  • Peruk
  • Şapka 
  • Bandana
  • Eşarp
  • Bere
  • Hint kınası

ile başa geçici desenler yapabilirsiniz.

Ayrıca kemoterapi sırasında, saçlı deriyi soğutarak saç dökülmesini önleyici/azaltıcı özel cihazlar da mevcuttur ve ülkemizde kimi kemoterapi merkezlerinde kullanılmaktadır. Bu cihazlardan Dignicap 2015 yılında FDA onayı almıştı.

Kirpik bakımı

Kirpiklerin tamamını veya bir kısmını kaybedebilirsiniz. Tedavi süresinde takma veya ipek kirpik gibi kimyasal yapıştırıcılar ile kullanılan kozmetikler pek önerilmemektedir. Bu nedenle, suni bir görünüm yerine hafif gölge verici bir far veya ince bir eyeliner uygulaması ile yapılan makyaj dokunuşu sizi hem görsel açıdan tatmin eder hem de sağlığınızı tehdit etmez. Ancak; bu tür makyaj dokunuşları kişisel tercihe bağlıdır. Eğer yapıyorsanız da sonrasında mutlaka göz makyaj temizleyiciler ile temizlemelisiniz.

Kaşlar için öneriler

Kaş kaybı da kirpik kaybı gibi tedaviye bağlı yan etki olarak görülebilmektedir. Kaşları belirginleştirmeye yönelik bazı uygulamalara gerek olabilir. Bu uygulamalar arasında; kaş kalemleri ve mikroblading (kalıcı kaş dövmesi) en çok tercih edilenler arasındadır. Geçici kaş kalem ve farları tedavi süresinde kullanılabilir. Bu günlük olarak uygulanıp yine günlük olarak temizlemek gerektiğinden biraz zahmetli olabilir. Mikroblading uzun süre kalıcı olsa da tedavi süresinde önerilmemektedir. Uygulama sırasında ve sonrasında hastaların bağışıklık sistemleri daha düşük olduğundan dolayı mikrop kapabilir ve hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bu uygulama tedaviden en az 3 ay sonra önerilir.

Cilt bakımı

Kemoterapi gibi kanser tedavileri cildi çok kurutabilir ve cilt üzerinde olumsuz etki bırakabilir. Öncelikle bol su içip beslenmenize dikkat etmek bu olumsuz etkileri azaltacaktır. Bu dönemde hastalar cilt bakım ürünleri kullanılabilir. Bu dönemde hastalar cilt bakım ürünlerini; temizleyici, nemlendirici gibi ürünler kullanabilir.

- İlgili Konu: Kanser tedavisi sırasında Cilt ve Tırnak değişimleri (detaylı)

Sonuç olarak, bu dönemde gerçekleşen fiziksel değişimler çoğu zaman geçicidir. Kanser tedavisi sonrası çoğu hasta eski görünümüne kavuşmaktadır.

İlgili Konu

- Kanserli bir kadın için en güzel hediye fikirleri

- Kanserde ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


3 Bin Hastalık Büyük Araştırmada Aspirin, Meme Kanseri Tedavisinde Etkili Bulunmadı

3 Bin Hastalık Büyük Araştırmada Aspirin, Meme Kanseri Tedavisinde Etkili Bulunmadı

Aspirin, tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan yaygın bir ilaçtır. Özellikle kardiyovasküler hastalıklar...

Agresif Biyolojiye Sahip İleri Evre Meme Kanserinde de Ribosiklib ve ET Daha Etkili

Agresif Biyolojiye Sahip İleri Evre Meme Kanserinde de Ribosiklib ve ET Daha Etkili

Anahtar Noktalar: Ribosiklib artı endokrin tedavi (ET), hormon reseptörü (HR)-pozitif/HER2-negatif ileri evre meme kanseri olan hastalar için...

Metabolik Sendrom ve Obezite – Meme Kanseri Riskinizi Nasıl Etkiliyor?

Metabolik Sendrom ve Obezite – Meme Kanseri Riskinizi Nasıl Etkiliyor?

Neden Bu Çalışma Önemli? Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda metabolik sendrom ve obezite, meme kanseri gelişimi ve hastalık...

Koltuk Altı Lenf Nodlarının Tamamını Almak Şart mı? Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar

Koltuk Altı Lenf Nodlarının Tamamını Almak Şart mı? Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar

Meme Kanserinde Koltuk Altı Lenf Nodlarının Önemi Meme kanserinde koltuk altı lenf nodlarının (aksiller lenf nodu) incelenmesi...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında