Kanser Hastaları Ne Zaman, Hangi Tür Müzikler Dinlemeli?
"Ben müziği müthiş bir güç aracı olarak sayıyorum..." diyor; müzik araştırmacı, nörolog ve yazar Oliver Sacks. Müzik terapisi, kanserle mücadele eden hastalar için özellikle medikal tedavilerin yan etkilerini azaltmak ve moral yükseltmeye yarayan çok önemli bir yardımcıdır.
En eski iletişim biçimlerinden biri olan müzik; insanların öfke, stres, gerginlik, kaygı ve hatta utanç gibi duygularını azaltarak yerini pozitif duygulara bıraktığı araştırmalar sonucu söylemek mümkün. Ayrıca doğru müziğin kanser hastalarının morallerini düzelttiği, kaygılarını azalttığı ve diğer insanlarla olan iletişimlerini güçlendirdiği çalışmalar sonucu gözlemlenmiştir.
Kanser Hastaları Ne Zaman Müzik Dinlenmeliler?
İnsanın zihni ve bedeni arasındaki bağ oldukça kuvvetlidir. Zihinsel bütün hareketler ve değişimler bedeni doğrudan etkiler. Müzik kanser hastalarının iyileşmeleri için kullanılan bir terapi çeşididir. Yalnızlık hislerini ve streslerini azaltarak; hastalığa karşı özellikle zihinsel; dolayısıyla fiziksel direnci artırmaya yardımcı olur.
Bazı Zamanlarda, Özellikle Doğru Müzikleri Dinlemek Yararlı Olacaktır;
- Kemoterapi tedavisi alırken, sakinleşmek ve tansiyonu dengede tutmak için,
- Operasyon öncesi yüksek kaygıyı hafifletmek için,
- Operasyon sonrası iyileşmede stresi azaltmak için,
- Gergin ve uzun bir günün sonunda rahatlamak ve daha iyi dinlenebilmek için,
- Saba uyanınca yeni umut dolu bir güne başlarken,
- Gün içinde ne zaman stresli ve mutsuz hissedilirse zihni yatıştırıp sakinleşmek için müzik dinlemenin çok olumlu faydaları vardır.
Çalışmalar Müzik Terapi’nin kanser ile mücadelede çok yardımcı olduğunu gösteriyor
Kanser Hastaları Ne Tür Müzikler Dinlemeliler?
Bilinen birşey vardır ki; zevkler ve renkler tartışılmaz. Kişisel tercihler, beğeniler ve müzik zevkleri de görecelidir, kişiye özeldir. Hatta bazen bir kişinin çok keyif alarak, mutlu olarak dinlediği bir müziği; bir başka kişi kötü anıları olduğu için üzülerek dinleyebilir. Fakat bazı bilimsel araştırmalar sonucu insan zihnini daha pozitif yönde etkileyen müzik türleri de vardır.
Toplumlara göre müzik türleri farklılık göstermektedir. Bazı türler dinlerken keyif verdiği ve rahatlattığı düşünülse de aslında bunlar daha çok depresif, aşırı duygusal ve melankolik denebilecek düzeyde müzikler olabiliyor. Bu da kanserle mücadele eden bir hastanın farkında olmadan daha fazla moralini bozabiliyor ve duygusallaştırabiliyor.
Uzmanlara göre Kanser hastaları duygusallık ve mutsuzluk içeren ritim, ezgi ve sözlerden oluşan müzikleri tercih etmemeliler. Bazı müzikler vardır ki insan psikolojisini çok daha olumlu anlamda etkiler.
Kanser Hastaları İçin Yapılan Araştırmalara Göre;
- Soul ve Smooth Jaz müzik,
- Klasik müzik,
- Yüksek ritimli dans müzikleri,
- Meditasyon müzikleri,
- Doğa seslerinden bestelenmiş kompozisyonlar tercih edilmeli.
Tek başına enstrüman dinlemeyi seven hastalar yalnızca; Akustik gitar, piyano veya arp da dinleyebilirler. Ayrıca geleneksel terapi müziklerinin de rahatlatıcı etkisi vardır. Yabancı internet sitelerinden aratmak isterseniz şu anahtar kelimeleri kullanarak bu tür müziklere daha kolay ulaşabilirsiniz: soulful Jazz, soulful jazz vocalist, a relaxing classical orchestral piece, high energy dance music track, inspirational lyrics, empowering songs, classical music, acoustic guitar, piano, harp, traditional therapeutic music.
Müzik terapisi, müzik terapisti tarafından hastaya özel kişisel olarak uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Fakat sadece müzik dinlemenin bile tedaviye yardımcı olduğu ve insan psikolojisini olumlu anlamda etkilediği araştırmalarla ortaya konmuştur.
Müzik; kanser hastalarının diğer insanlarla olan iletişimlerini, sosyalleşmelerini, kendilerini ifade etmelerini ve kişisel gelişimlerini destekleyen; sözsüz, yaratıcı, kompozisyonu olan, ruhu olan, duyguları olan, tedavi edici özelliklere sahip bir sanat disiplinidir.
1. Music Therapy in Supportive Cancer Care
Malgorzata Monika Stanczyk
Reports of Practical Oncology and Radiotherapy, 2011
2. Can Music Therapy Cure Cancer? No, But Studies Say It Sure Helps in Survival
Jeffrey Paul
Mesothelioma HelpNow, October,8 2015