Kanser hastaları seyahat edebilir mi? Uçak ile seyahat etmenin nasıl sakıncaları olabilir? Nelere dikkat etmek gerekir?..
Kanser hastalarının tatil planı olabilir, uzakta yaşayan yakınları ile vakit geçirmek isteyebilirler, medikal tedavi görmek veya diğer işleri ile ilgili seyahat etmeleri gerekebilir. Seyahat etmek kanserli hasta için bazı riskler ve zorluklar taşır. Peki bu zorluklara karşı neler yapılabilir?
Doktorunuzla beraber değerlendirin
- Fiziksel durumunuz uygun mu? Örneğin eğer bir yakınmanız varsa bunun şiddeti.
- Medikal tedaviniz buna müsaade eder mi? Örneğin ne sıklıkta kemoterapi alıyorsunuz.
- Gitmeyi planladığınız yer uygun mu? Ne kadar uzaklıkta veya bağışıklık sisteminizi olumsuz anlamda etkileme ihtimalleri önemli konular.
- Gittiğiniz yerde ihtiyacınız olabilecek medikal müdahaleye ulaşabileceğiniz bir imkan var mı? Olası acil durumlarda kimin aranacağı.
Bütün bu önemli konular doktorunuzla konuşulup değerlendirilmesi gerekir.
Uçak yolculuğu sizin için uygun olmalı
Uçak yolculuğu kanser hastaları için bazı riskler taşıyabilir ve uçakta tıbbi müdahale seçenekleri daha azdır veya uçuşla ilgili planlanmamış iniş ya da rötar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bütün koşulları ve ihtimalleri düşünmemiz gerekir.
Bağımsız hareket edebiliyor musunuz?
Uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasında; uçağa biniş-iniş, tuvalet ve ilaç alımı gibi konularda yardıma ihtiyacınız olabilir. Kabin memurları uçağa girip yerleşmeniz dışında her zaman yardımcı olamayabilirler. Bunun için bir yakınınız veya yardımcınız ile seyahat ederseniz ihtiyaçlarınızı sıkıntısız karşılayabilirsiniz ve daha rahat edersiniz.
Oksijen
Kabin içinde oksijen yoğunluğu azalır. Havadaki oksijenden faydalanma seviyesi düştüğünde, kandaki oksijen seviyesi de düşer. Eğer kansızlığınız, kalp ya da akciğer probleminiz varsa veya damarsal bir problem var ise bu durum sizi daha kötü etkileyip dispneye (nefes darlığı) neden olabilir. Oksijen seviyenizi oksijen tüpü ile yeterli seviyeye getirebilirsiniz. Mobil oksijen tüpünüzle uçuşa gidebilir ya da uçakta bulunan acil durum sağlık kitinden de oksijen tedariği sağlanabilir. Öncesinde bu bilgilendirmeyi yaparsanız uçuş sırasında veya terminallerde aktarma durumunda görevliler size daha kolay yardımcı olabilirler.
Kabin basıncı
Barotravma yani; basınçtan kaynaklı yaşanan rahatsızlık olabilir. Yukarı çıktıkça basınç düşer. Düşük basınçta vücudun içindeki gazlar genleşir ve birtakım rahatsızlıklara yol açabilir.
Örneğin baş, karın, kulak ve diş ağrısı yaşanabilir.
Bunlar için alınabilecek bazı önlemler;
- Uçuş sırasında ve öncesinde gazlı içecekler tüketmeyin,
- Uçuş öncesi gaz yapıcı Kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagil gıdalar yemeyin,
- Valsalva manevrası; yani ağız burun kapatıp kulaklardan hava alıp vermek ve bunu doğru şekilde doğru zamanda yapmak gerekir. Uçak yukarı çıkarken ağız, burun kapatıp nefes almak, inişe geçerken de ağız burun kapalı nefes vermek rahatlatıcı yöntemlerden biridir.
- Bol bol yutkunun
- Sakız çiğneyebilirsiniz.
Nem
Kabin içinde nem oranı da oldukça düşüktür. Ağız ve göz kuruluğu, halsizlik gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bunun için en iyi yöntem uçuş öncesinde ve sonrasında bol bol su içmektir. Göz kuruluğu için yanınızda göz damlası bulundurabilirsiniz. Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun.
Hareketsizlik
Sıkışık bir şekilde oturmak, hareket edememek bacaklarda şişkinlik, derin toplar damar tıkanıklığı (trombozu) ve pulmoner emboliye (akciğer damar tıkanıklığı) neden olabilir. Bu durumu önlemek için;
- Elastik varis çoraplarını doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.
- Otururken düzenli olarak küçük egzersiz hareketleri yapabilirisiniz
- Mümkün olursa bacaklarınızı otururken yerden daha yüksek bir yere koyun,
- Koridorda düzenli yürüyüşler yapmaya çalışın
- Alkol hariç bol bol sıvı otüketin.
- Pıhtılaşma önleyici (antikoagülan) tedavi ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuzla görüşün.
Yurt dışı uçuşlarında kanser hastalarının bağışıklık sistemi
Gitmeyi planladığınız yere bağlı, özellikle yurt dışı uçuşlarınızda, bazı aşılar yaptırmanız gerekebilir. Bu aşılar belirli enfeksiyonlara karşı yüksek seviyede koruma sağlar. Almanız gereken aşıları doğru zamanda ve doğru şekilde doktorunuza danışarak yaptırmanız gerekmektedir.
Seyahatiniz sırasında sağlığınıza dikkat edin
- Aşırı sıcak iklimli bir bölgede hareketlerinizi sınırlayın, aşırı spor yapmayın,
- Kapalı şişe su için, dişlerinizi de bu hazır su ile fırçalayın,
- Kendi yapmadığınız buzu içeceklerinizde kullanmayın,
- Salata gibi pişmemiş yemekleri ve kabuğu soyulmadan yenen meyveleri tercih etmeyin,
- Şapka ve güneş koruyucu krem kullanın,
- Sivri sineklere dikkat edin, kovucu sprey kullanın. Lavanta ve okaliptüs gibi bitkilerden kendiniz doğal sivri sinek kovucular hazırlayıp yanınızda götürmeyi de tercih edebilirsiniz.
Sonuç
Kanser hastası olarak seyahate çıkmaktan çekiniyor olabilirsiniz. Doktorunuzla kuracağınız doğru iletişim, uygun zaman, süre ve yer göz önünde bulundurarak bir seyahat planı yapmak önemlidir. Bu durumda medikal tedavi, tatil veya başka sebeplerle gittiğiniz yerden fiziksel ve duygusal anlamda en iyi şekilde dönmeniz de bizim için önemlidir.
İlgili Konu:
- Hava durumu iyimser değil - bu sıcakla nasıl mücadele edilir?